Laatste nieuws:
Visrookwedstrijd De Knorhaan 2018 - Winnar Somers - HDB_8646bc

Visrookwedstrijd De Knorhaan: nog nooit was de kwaliteit zo hoog!

Het was een vrolijke en gezellige middag bij café De Meeuw, waar visclub De Knorhaan zijn jaarlijkse visrookwedstrijd had. Een groot terras met muziek, een springkasteel en overal de heerlijke geuren van het visroken. 9 deelnemers waren in de weer met hun rooktonnen, om de smakelijkste makreel te kunnen inleveren bij een kritische jury.

Pekelen en drogen naar eigen inzicht

Aan het roken gaat een heel procedé vooraf. “Vrijdag om 17:00 konden we de makrelen ophalen”, vertelt Ludo Somers, visrookkampioen van 2017. “Je krijgt er 3 mee, die bevroren zijn en nog niet schoongemaakt. Sommigen ontdooien de vissen meteen, anderen doen dat de dag erna. Dan worden de makrelen gepekeld, waarbij ieder dat doet naar eigen inzicht. De ene gebruikt enkel zout, anderen doen er ook kruiden bij en daarna laat je ze op je eigen manier drogen.”

Beoordeling op vijf criteria

“Zondag om 13:00 geef je je 2 beste vissen af bij Audry Meeusen. Dan worden de vissen gelabeld met een nummer en alleen Audry weet welk nummer bij welke roker hoort. Om 17:00 worden ze gehaald en bij de jury gebracht. De jury bestaat uit 4 personen: Kim Heymans, Fons Jacobs, Rinus Van Maastricht en Leo De Koning. De vissen worden gekeurd op kleur, geur, uitzicht, smaak en gaarheid.”

Deelnemers Visrookwedstrijd De Knorhaan 2018 - Essen

Hoge kwaliteit

De gerookte makrelen werden door de jury besnuffeld, bekeken en geproefd, waarna ze een cijfer gaven voor de diverse categorieën. Een spannende tijd voor de deelnemers en uiteindelijk werd de winnaar bekend gemaakt door voorzitter Fons Jacobs. Voor hij de scores meedeelde zei hij: “Ik heb nog nooit meegemaakt dat er zo’n kwaliteit is geleverd. Dat iedereen zo dicht bij elkaar zat.”

Winnaar Jolanda Somers

De winnaar, of liever winnares, was Jolanda Somers! “Ik had dit totaal niet verwacht!”, zegt een stralende Jolanda. “Het begon namelijk niet goed. De rookton gaf problemen, die kreeg ik niet goed op temperatuur. Ik ben zo blij dat ik het nog niet kan geloven, geweldig! Ik ben ook superblij dat mijn vader 2de werd, want ik heb het van hem geleerd.”
“De leerling haalt het van de meester”, zegt de trotse Ludo. “Jolanda gebruikte wat andere ingrediënten dan ik, maar dat heeft haar wel de eerste plaats bezorgd!”

Overzicht behaalde plaatsen Visrookwedstrijd De Knorhaan:
1. Jolanda Somers
2. Ludo Somers
3. Gedeelde plaats Willy Gabriels en Eric Van Thillo
4. Lu Claessens
5. Winny Goosen
6. Luc Raymakers
7. Kris Schuurbiers
8. Fons Van Dorst

LW

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook37
Twitter
Follow Me
Tweet