Laatste nieuws:
Ann Dictus - Hobby Strijken

De bijzondere hobby van… Ann Dictus!

Strijken, de meesten van ons beginnen al te zuchten of naar excuses te zoeken als we er aan moeten beginnen, mannen zowel als vrouwen. Zo’n perpetuum mobile dat na elke was terugkomt. Het is soms al moeilijk voor te stellen dat iemand er geen moeite mee heeft, laat staan dat iemand er haar hobby van maakt! En toch bestaat het. Je kan Ann Dictus (46) geen groter plezier doen dan met een grote berg strijk.

Leren strijken

“We waren vroeger met vier kinderen thuis en we hadden allemaal een taak”, vertelt Ann. “We moesten allemaal zakdoeken leren strijken, toen keukenhanddoeken en zo steeds grotere stukken. Mijn zussen vonden dat helemaal niet zo leuk, ik wel. Dus die schoven alles naar mij door. Als ik dan bijvoorbeeld de badkamer moest kuisen, dan deden zij dat en deed ik hun strijk. Op maandagochtend had mijn moeder altijd vergadering van Tupperware en in de vakantie moesten we dan zorgen dat op die ochtenden alles gedaan werd. Wie wat deed, deed er niet toe, als het maar gedaan werd.”

Ann Dictus - Strijken - (c) Noordernieuws.be - HDB_2512s

Niet alleen strijken

“Ik vond het strijken leuk, omdat je van die mooie stapeltjes krijgt en het rook zo lekker naar wasmiddelen en wasverzachter. Natuurlijk was ik niet altijd aan het strijken. Ik was bij Chiro Myin in Kalmthout en op zaterdag ging ik ook naar café ‘De Zoeten Inval’. Zondagochtend ging ik naar ‘Hoger Streven’, daar was ik majorette. Als ik thuiskwam kleedde ik me meteen om, om naar de Chiro te gaan. De Chiro heb ik tot mijn achttiende gedaan en ‘Hoger Streven’ tot mijn negentiende. Toen ben ik het huis uit gegaan, trouwde en werd gezegend met drie kinderen.”

Ann Dictus - Strijken - Noordernieuws.be - 248A0023s

Van poetsen je beroep maken
“Met de komst van drie kinderen kwam mijn liefde voor strijken wel heel goed uit! Ik kon me nu helemaal uitleven. Ze kregen elke dag een propere pyjama en twee keer per dag andere kleren. Die werden dan meteen gewassen en gestreken. Mijn schoondochter zegt wel eens ‘Wat ’s morgens gewassen wordt, ligt ’s avonds alweer gestreken in de kast!’.

“Strijken, hoe apart het ook klinkt, is mijn passie. Ik kom dan helemaal tot rust”

“Naast strijken poets ik ook graag, ik vind het fijn als alles proper en spic en span is. Ik vond indertijd werk bij Unic, een supermarkt in de Stationsstraat en heb ook nog bij een bakker gewerkt. Maar daar kon ik mijn ei niet kwijt, ik had er geen voldoening van. Uiteindelijk besloot ik van poetsen mijn beroep te maken en dat was ook perfect te combineren met mijn gezin.”

Ann Dictus - Strijken - Noordernieuws.be - CB00D3F1s

Het is mijn passie

“Als ik bij nieuwe mensen ging poetsen, zei ik altijd: ‘Laat de strijk maar staan voor mij!’ Die deed ik dan ter plaatse of werd ’s avonds bij mij gebracht. Zowel poetsen als strijken zijn mijn officiële beroep, want ik werk niet zwart, daar begin ik niet aan. Maar strijken, hoe apart het ook klinkt, is mijn passie. Ik kom dan helemaal tot rust. Ik heb er ook totaal geen probleem mee om ’s nachts op te staan en te gaan strijken. Die rust, geen t.v. of radio aan, daar geniet ik intens van. Je hebt geen idee hoe fijn het is om de netjes gestreken kleding van een gezin netjes op maat bij elkaar te leggen. Hoe blij ze zijn, als ze alles weer op kunnen halen.
Je hebt mensen die graag naar voetbal gaan kijken, die bakken, fietsen of een andere hobby hebben, mijn grote hobby is strijken. Ik vind het een voorrecht dat ik van mijn passie mijn beroep heb kunnen maken!”

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook362
Twitter
Follow Me
Tweet