Laatste nieuws:
Fotograaf Swa Van Oevelen in actie

De bijzondere hobby van… Swa Van Oevelen!

Swa Van Oevelen (72) is sinds zijn veertiende al geïnteresseerd in fotografie, maar het duurde nog een poos voor het zijn grote hobby werd.

Fotograaf Swa Van Oevelen - (c) Noordernieuws.be - Swa Van Oevelen

Vakanties naar de bergen

“We gingen altijd met onze ouders op vakantie naar de bergen in Zwitserland en Oostenrijk”, vertelt Swa. “Mijn vader maakte dan altijd dia’s en dat wilde ik ook. Tijdens de middelbare school volgde ik op woensdagmiddag lessen fotografie. Daar leerde je het hele proces, van foto’s nemen tot afdrukken. Het was een interesse en zeker nog geen hobby. Na mijn tijd bij de marine ben ik met enkele vrienden hierin verder gegaan. In de tussentijd ben ik wel altijd blijven fotograferen.”

Fotograaf Swa Van Oevelen - (c) Noordernieuws.be - in de studio

Avondopleiding

“Ondertussen was ik bestuurslid van een jeugdhuis, maar dat jeugdhuis is na enkele jaren gestopt. Met enkele mensen daarvan zijn we verder gegaan met fotografie, want dat was ondertussen wel een hobby van me geworden. Op de avondacademie van Academie Noord heb ik nog een avondopleiding fotografie van zes jaar gedaan. De eerste jaren waren we met vijftien/zestien mensen. Elk jaar werden dat er minder en in het laatste jaar was ik de enige. Het was een zware en kostbare opleiding, maar het was echt mijn ding. Mijn leraar en ik hadden uiteenlopende interesses, hij fotografeerde dingen, ik mensen en dat was altijd een discussiepunt.”

Fotograaf Swa Van Oevelen - (c) Noordernieuws.be - clubavond

Kalmthoutse Fotokring

“Omdat het jeugdhuis stopte en we toch door wilden gaan met fotografie, hebben we in 1973 de Kalmthoutse Fotokring opgericht. Het was moeilijk een locatie te vinden, omdat we nog geen gevestigde waarde waren. Uiteindelijk konden we in het parochiehuis terecht, maar dat brandde in 1994 af en waren we al onze spullen kwijt. Ik wilde toen stoppen, maar de gemeente bood ons een ruimte aan, de ruimte waar we nu nog in zitten. We waren met z’n vieren toen we de Kalmthoutse Fotokring startten en ik werd meteen tot voorzitter benoemd, omdat ik de meeste kennis had. We vulden elkaar perfect aan.”

Fotograaf Swa Van Oevelen - (c) Noordernieuws.be - les photoshop

Cursussen

“Om meer bekendheid te krijgen, zijn we cursussen fotografie gaan geven, dat trok meteen 27 nieuwe leden! Ik had wel plankenkoorts, want zoiets had ik nog nooit gedaan. Het was een succes en al snel waren we met veertig leden. Omdat het zo’n succes was, zijn we jaarlijks met die cursussen doorgegaan, voor beginners, fotoshop, lightroom, studiofotografie, met reportageflitsen werken, … We hebben ook een afdeling multimedia, die gebruiken hun camera om te filmen. Ze leren het programma kennen, hoe te monteren, het geluid, … Elk jaar maken ze een korte film, waar ze zelf het script voor maken en in acteren. Het zijn elke keer anderen mensen, met andere vragen en ook de tijden veranderen. Met andere woorden, het is nooit saai.”

Fotograaf Swa Van Oevelen - (c) Noordernieuws.be - praktijk

Fotografie Anders Gezien

“We hebben veel activiteiten als club en zijn ondertussen met 136 leden, die we gesplitst hebben in diverse afdelingen, omdat ze niet allemaal in het lokaal kunnen. We geven voor alle leden FAG (Fotografie Anders Gezien), dat zijn opleidingen van drie jaar. Elke woensdag komt er een leerjaar bij elkaar, dat zijn dan drie woensdagen in de maand. Aan de hand van die opleidingen krijgen de leden opdrachten. Voor elk jaar zijn er twee begeleiders, die samen met de groep de resultaten van de gegeven opdrachten bekijken en bespreken.”

Fotograaf Swa Van Oevelen - (c) Noordernieuws.be - tentoonstelling in Brasschaat

F+ en Master Class

“Na die drie jaar zijn er mensen die afhaken, maar ook die door willen gaan. Voor die mensen zijn we twee afdelingen gestart: F+ en Master Class. Met F+ kunnen ze eindeloos doorgaan. Ze krijgen opdrachten en nieuwe dingen ze de uit moeten diepen. Bij Master Class krijgen ze geen opdrachten. Ze moeten een thema voor zichzelf kiezen en krijgen feedback over hun foto’s. Elk jaar organiseren we een tentoonstelling, voor elke groep apart. Het kost allemaal veel tijd en inspanning, maar het is mijn grote hobby en het geeft veel voldoening om zoveel mensen te stimuleren en iets moois te laten maken.”

Fotograaf Swa Van Oevelen - (c) Noordernieuws.be - jaarlijkse clubtentoonstelling

www.kalmthoutsefotokring.com

Foto’s © Swa Van Oevelen

NN

Facebook20
Twitter
Follow Me
Tweet