Laatste nieuws:
Sandra Somers - Ferm Hoek - voorheen KVLV - Essen - (c) Noordernieuws.be 2020 - HDB_1097

De bijzondere hobby van… Sandra Somers!

Essen telt vier Ferm afdelingen, in Hoek, Horendonk, het centrum en Wildert. Vroeger was Ferm de Boerinnenbond, daarna werd het KVLV en tegenwoordig heet het dus Ferm. Volgend jaar bestaat Ferm Hoek honderd jaar. Sandra Somers (32) werd op haar twintigste lid van Ferm Hoek en tien jaar geleden werd ze in het bestuur gekozen.

Gezellige avonden zonder mannen

“Indertijd werd ik lid om iets gezellig met vrouwen, vriendinnen te doen”, vertelt Sandra. “Ik wilde nieuwe dingen leren, zoals breien, bloemschikken, haken, … Dat waren heel gezellige avonden, zonder mannen. Ik was een van de jongere actieve leden en wilde toch dingen veranderen en meer dingen voor jonge moeders en vrouwen van mijn leeftijd organiseren. Zodat alle leeftijdsgroepen aanbod zouden hebben. Door mijn ideeën werd ik twee jaar later in het bestuur gekozen, iets wat ik niet had verwacht. Bij de vorige verkiezingen, vijf jaar geleden, werd ik weer gekozen, samen met Magda Van Linden en Viviane Van Laerhoeven en vormen wij samen nu het kernbestuur.”

Sandra Somers - Ferm Hoek - voorheen KVLV - Essen - (c) Noordernieuws.be 2020 - HDB_1080

Samen vormen we een heel goed team

“Dat wil niet zeggen dat wij alles beslissen. Het hele bestuur bestaat uit twaalf mensen en een keer per maand hebben we bestuursvergadering. Daar plannen we de volgende activiteiten in voor de komende maanden. Alle ideeën komen op tafel en worden met elkaar besproken. Het hele bestuur bestaat uit een groep toffe mensen, alles is bespreekbaar en ieder heeft haar eigen taak. De wat oudere bestuursleden zijn heel jong van geest en van denken. Ze gaan in alles mee en samen vormen we een heel goed team. Wij, als kernbestuur, bereiden alles voor en komen soms samen om de vergadering vlotter te laten verlopen. Het kernbestuur vult elkaar aan op alle vlakken, ieder heeft haar kwaliteiten.”

De bijzondere hobby van Sandra Somers

Jongerenwerking

“Toen ik in het bestuur kwam werd er een jongerenwerking opgestart bij het KVLV. Omdat ik de enige jongere in het bestuur was, kreeg ik een bundel met ideeën om uit te werken van KVLV. Tegen de actieve leden heb ik gezegd: ‘Ik zou graag jullie hulp hebben’ en samen hebben we Jong KVLV opgericht. Er kwamen steeds meer jongere leden bij en na een jaar hadden we er zo’n vijftien bij. We hebben momenteel een toffe, actieve groep die heel jong van geest is. Op dit moment hebben we 97 leden, de jongste is 21 en de oudste is 84. We organiseren onder normale omstandigheden van alles. We kunnen terugkijken op allerlei activiteiten, crea-avonden, dag- en fietsuitstappen, kerstfeest, Zomerfeest, 55+ namiddagen, … Dat dat kan nu allemaal niet.”

De bijzondere hobby van Sandra Somers

Online activiteiten

“We zouden een Zomerfeest organiseren met het thema Country and Western. Er zou line dance les worden gegeven, er zou eten en drinken zijn in die stijl en wij zouden ons bijpassend gekleed hebben. We hadden er zo’n zin in, maar COVID-19 heeft alles bedorven. Omdat we toch leuke dingen op een veilige manier willen organiseren, heeft Magda, onze denktank, al dingen bedacht. Bijvoorbeeld het Cluedo spel. Elke week kregen de leden via mail een hoofdstuk van een verhaal over een paasfeest, waar in hoofdstuk twee iemand werd vermoord. Aan de hand van het verhaal moesten de leden antwoorden wie de moordenaar was. We kregen elke week een opdracht die bij het hoofdstuk. hoorde. Bijvoorbeeld een woordzoeker maken of aan de hand van woorden die we kregen een verhaal of gedicht schrijven. Al die woorden moesten er dan in voorkomen en er kwamen dan ook de meest uiteenlopende teksten naar voren.”

De bijzondere hobby van Sandra Somers

Digitale bingo

“Het Cluedo spel leefde heel erg. Kwam je elkaar op straat tegen, natuurlijk met in achtneming van de social distance, dan speculeerde je samen wie de moordenaar was. Zelfs onze mannen werden er bij betrokken! De winnares kreeg een bos bloemen. Nu gaan we een digitale bingo organiseren, waarbij we elke week een opdracht krijgen. Daar kunnen de leden zich ook voor inschrijven en dan krijgen ze per e-mail hun eigen bingoformulier. We organiseren, in samenwerking met de Landelijke Gilde Essen-Hoek en KLJ Essen-Hoek, een fotozoektocht, die een maand duurt. Alle leden, en ook niet-leden, kunnen meedoen via onze Facebookpagina of per mail fermessenhoek@gmail.com.

We blijven activiteiten verzinnen

“Als het terug mag, zal onze eerste activiteit fietsen zijn. In de zomer gaan we normaal zes keer fietsen met een smakelijke tussenstop. In augustus doen we mee met een playbacknummer aan de Waaifeesten. Maar of dat doorgaat… Elke twee jaar hebben we ons Groot Toneelweekend, maar dan hadden we nu al moeten oefenen. Dus het is nog maar de vraag of dat gaat lukken. Ondanks alles gaan we door met activiteiten verzinnen om de leden te blijven betrekken bij onze werking. We merken echt de waardering van onze leden, dat we ons best doen om de activiteiten niet helemaal te laten stilvallen.”

De bijzondere hobby van Sandra Somers

De vriendschappen en het vele lachen

“Ik vind het geweldig dat je iets kunt organiseren voor vrouwen, waar je zelf gelukkiger van wordt en energie van krijgt. De ontspanning en de uitlaatklep die je ervan hebt en de waardering die je krijgt als leden genoten hebben. Dan geniet je zelf nog meer! De vriendschappen binnen de groep zijn geweldig, net als het vele lachen dat we doen. Dat mis ik echt heel erg in deze nare periode. Ook de saamhorigheid, al die fijne en ontspannen momenten met elkaar. Nu teren we even op herinneringen, maar die geven wel aan wat een geweldige en toffe groep we hebben! Volgend jaar is het 100-jarig bestaan en dat hopen we met z’n allen dubbel en dik te kunnen vieren!”

Facebook

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook318
Twitter
Follow Me
Tweet