Laatste nieuws:
Rini Lucassen - Hobby vleesroken en visroken

De bijzondere hobby van… Rini Lucassen!

Soms kan een hobby op latere leeftijd ontstaan en dan niet eens uit interesse. De hobby van Rini Lucassen (78) ontstond eigenlijk uit verveling.

Zoeken op internet

“Op mijn 55ste ging ik met pensioen en ben eigenlijk uit verveling met visroken begonnen. Ik kreeg een keer paling van iemand en ben op internet gaan zoeken hoe ik die moest roken en daar vond ik tekst en uitleg. Je moet een rookketel hebben en daar zit alles bij wat je nodig hebt. Voor het roken wordt fijngemalen eiken- of beukenhout, ook wel houtmot genoemd, gebruikt. Zelf gebruik ik beukenhout.”

Rini Lucassen - Vleesroken - Rooster voor houtmot
Rooster voor vleesroken
Warm en koud roken

“Vis wordt warm en vlees wordt koud gerookt. Voor vlees roken heb je een speciaal rooster dat je vult met houtmot. Je steekt het mot aan een kant van het rooster aan. Dat smeult met een temperatuur onder de twintig graden en geeft heel veel rook. Bij warm roken moet je een gasbrander onder een koekenpan doen, dat rookt ook en wordt warm. Als ik vis rook, blijf ik er constant bij om de temperatuur in de gaten te houden. Wordt het te warm, dan barst het vel. Paling bijvoorbeeld, is in een uur klaar, makreel is dikker en duurt dus langer. Je kunt alle vis roken, maar de tijden verschillen.”

Rini Lucassen - Visroken en Vleesroken - Rookketel

Van tevoren pekelen en kruiden

“Van de vleessoorten worden vooral kip, eend en varkensvlees gerookt, rundvlees is tamelijk kostbaar om te gebruiken. Het vlees wordt van tevoren in pekel en kruiden gelegd, dat kan wel een paar dagen duren. Daarna wordt het aan een haak gehangen om te drogen. Kip en eend kunnen zowel warm als koud gerookt worden, warm gaat sneller, bij koud roken slaat de rook niet in het product. De gemiddelde tijd voor vlees koud roken is acht uur. Kip kan je koud roken, maar moet je van tevoren gegaard hebben in verband met de bacteriën, kip eet je ook niet rauw.”

Rini Lucassen - Hobby vleesroken en visroken - (c) Noodernieuws.be 2022 - HDB_6425

Het kruiden en zouten

“Het heeft bij mij een paar jaar geduurd voor ik het onder de knie had. Ik liet anderen proeven en die zeiden dan bijvoorbeeld dat het niet zout of gekruid genoeg was of juist te zout of teveel kruiden en dan paste ik dat aan. Ik ben met paling en makreel begonnen en een paar jaar later met vlees. Ik bleef me verdiepen op internet en dacht: ‘Vlees roken, dat moet ik ook kunnen.’ Het eerste stuk vlees dat ik rookte was een half haantje. Ondanks dat het een andere techniek is, ging het meteen goed.”

Wilde paling is lekkerder dan kweekpaling

“Ik rook net zoveel vlees als vis, maar vis is wel meer seizoensgebonden en wilde paling is lekkerder dan kweekpaling. Wilde paling blijft sappiger en het vel is supermakkelijk te verwijderen. Twee keer in de maand rook ik vis en vlees en in de zomer is dat vier maanden lang. In de winter rook ik alleen vlees en dat doe ik een keer in de vier weken, omdat de complete bereidingstijd veel langer duurt.”

Rini Lucassen - Hobby vleesroken en visroken - (c) Noodernieuws.be 2022 - HDB_6427

Visrookwedstrijd

“Marc van café De Meeuw had me al jaren gevraagd om mee te doen met de visrookwedstrijd van de Knorhaan die daar elk jaar gehouden wordt, maar ik had nog nooit meegedaan. Vorig jaar heeft mijn vrouw Marian me stiekem ingeschreven. Toen ik er achter kwam zei ik: ‘Dat doe ik dan maar.’ Ik had een grote mond en zei: ‘Als ik meedoe, kan er geen mens winnen.’ En verdraaid, ik won!

Rini Lucassen - Winnaar visrookwedstrijd De Knorhaan 2021

Verslavende hobby

“Vis- en vleesroken is leuk om te doen, we eten het zelf heel vaak en de kinderen vinden het fantastisch. Het is ook leuk om vrienden en bekenden ermee te verwennen. Toen ik eraan begon had ik niet verwacht het zo leuk te vinden. Het is echt een verslavende hobby!”

NN

Facebook37
Twitter
Follow Me
Tweet