Nieuwe versoepeling van coronamaatragelen vanaf 8 juni

Cafés in Essen: De Meeuw

De Meeuw is een begrip in Essen en omgeving. Als sinds 1941 ligt het reilen en zeilen bij de familie Meeusen.

Emiel Meeusen begon op 6 december 1941. Na zijn overlijden in 1964 ging zijn vrouw, Irma Govers, achter de toog staan tot 1971. De Meeuw is uiteindelijk altijd een familiebedrijf gebleven. Pol Meeusen en Netje Konings en tante Dien, de zus van Irma, hielpen toen al mee. Pol en Netje namen het stokje over en sinds 2 februari 1991 zwaait Marc de scepter. Na het overlijden van zijn lieve vrouw Mella, nam dochter Melissa ontslag bij haar werkgever en staat tot op vandaag de dag haar vader bij in de zaak. Marcs moeder Netje is nu 87 en woont nog steeds bij De Meeuw.

koopcontract
“Emiel nam de zaak over van meneer Boden voor het bedrag van €1850,-”, vertelt Marc (56). “Maar die verdiende dat bedrag binnen enkele weken terug met zijn smokkelpraktijken, met name boter.”

Op zijn tiende tapte Marc al mee in het café. In 1979 begon hij als zelfstandige en opende een hengelsportzaak schuin tegenover het café. De oudste klanten van de Meeuw zijn ondertussen al in de tachtig en komen hier al zeker veertig jaar. Heel wat bewoners van Essen kwamen als kind al met hun ouders bij De Meeuw en werden er later zelf stamgast. Wat iets geweldigs zegt over de sfeer die de familie altijd heeft weten te creëren en te behouden.
 

Marc Meeusen
Marc Meeusen
Niet alleen de mensen die een pint komen drinken vinden hier hun onderkomen, maar ook clubs en verenigingen.
“Supportersclub Tom Meeusen natuurlijk, sommige mensen beweren dat Tom familie is, maar volgens mij klopt dat niet. De Pijpenclub bestaat het langst”, legt Marc uit, “al tweeënvijftig jaar. Oorspronkelijk waren de leden allemaal pijprokers, maar toen de sigaret zo in opkomst kwam, hield dat op. Maar eigenlijk is het vanaf het begin ook al een carnavalsvereniging geweest en dat is het nu nog.”

Duivensportvereniging Nooit Volleerd werd in 2015 na vierentwintig jaar opgeheven, omdat er te weinig volk voor was. Biljartclub K.O.T. (Krijt Op Tijd) daarentegen, bestaat al zestig jaar. K.O.T. heeft drie onderdelen: Meeuwen l, Meeuwen ll (bestaan 16 jaar) en de Meeuwkes (bestaat 6 jaar). Verder zijn er ook zaalvoetbalclub Z.V.C. (10 jaar) en de Fietsclub (20 jaar).

“We hebben ook een visclub, die bestaat nu 10 jaar en werd indertijd opgericht door de joviale en sympathieke Jaap Verkerk. Een Rotterdammer, die totaal onverwacht in mei 2011 overleed.”
De sfeer werkt kennelijk aanstekelijk, want sinds september komt er iedere twee weken op zaterdagmiddag een groep mensen een lekker pintje halen.
“Na een paar uur krijgen ze de kriebel in de benen en gaan spontaan dansen op Nederlandse muziek. Met elkaar en met de aanwezige klanten, wat voor een geweldige ambiance zorgt en natuurlijk een fantastische sfeer.”

Melissa Meeusen
Melissa Meeusen

 

“Ik ben nu 56”, zegt Marc. “Ik heb het nog steeds geweldig naar mijn zin. Ze vragen me wel eens hoe lang ik er nog mee door ga, maar daar heb ik werkelijk geen idee van. Ik geniet nog steeds van het contact met de mensen, het delen van lief en leed, voor en achter de toog.”

NN

 

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook258
Twitter
Follow Me
Tweet

4 Reacties

 1. Marleen Akkermans

  Goed bezig Melissa en Marc!

  Groetjes (ouders Barry)

 2. Doe zo verder, we voelen ons altijd zeer welkom als wij van Limburg afzakken naar Essen en de Meeuw!
  Groeten Bart Gracienne Bert Heidi en Anneleen

 3. Jan loos van de ratten

  Nog veel tap plezier! Jan loos van de “ratten”

  • Jolanda kiezenberg

   Ga vooral zo door Marc en Melissa, wij komen graag bij jullie voor een waterzakje en een dansje natuurlijk.