Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Jac Willekens
De bijzondere hobby van Jac Willekens

De bijzondere hobby van … Jac Willekens

De redenen om een hobby te beginnen zijn heel divers en nooit standaard. Elf jaar geleden begon Jac Willekens (67) met het verzamelen van keycords, nadat hij er eentje kreeg in de kleur groen met zijn naam er op.
“In het begin ging ik op de fiets alle bedrijven af om een nieuw exemplaar te bemachtigen” vertelt Jac, “ondertussen heb ik er ongeveer negenduizend!”

De bijzondere hobby van Jac Willekens

Jac weet precies als hij een keycord krijgt, of hij die al heeft. Soms twijfelt hij en kijkt het na op de computer, waar hij een zeer gedetailleerd registratiesysteem heeft waar alle keycords in worden beschreven. Dan weet hij wel: van dit bedrijf heb ik er al één, ook in die kleur, maar ook in dit lettertype? Want daar wordt ook op geselecteerd: lettertype, kleur, grootte van de letters, hoe vaak de naam wordt vermeld en met of zonder gesp. Bedrijven kunnen diverse keycords hebben en zijn daarom allemaal interessant om te verzamelen.

De bijzondere hobby van Jac Willekens

Via internet leerde Jac iemand in Veenendaal (Ned.) kennen met dezelfde hobby, één keer per jaar komen ze samen en ruilen ze dubbele exemplaren.
“Ik ga nooit de deur uit zonder een schrijfboekje met pen, in iedere jas heb ik er wel eentje. Onderweg noteer ik namen van fabrieken, bedrijven en transportbedrijven. Iedere maandag, dinsdag en donderdag verstuur ik zo’n vijfentwintig brieven in het Engels, Duits en Nederlands aan de bedrijven die ik heb genoteerd, met de vraag of ze een keycord voor mijn verzameling willen afstaan.”

De bijzondere hobby van Jac Willekens

De respons is heel variërend: soms krijgt hij geen antwoord, een andere keer ontvangt hij misschien wel zeventien. Natuurlijk stuurt hij dan ook altijd een bedankje voor de moeite.
Al jaren gaat Jac naar de cross in België, waar hij geen onbekende is. Doorgaans wordt hij herkend aan zijn Sven Nysklak en oranje keycord met visitekaartje, waar een foto van zijn verzameling op staat. Maar als persoon wordt hij ook steeds bekender.
Rudy De Bie, de huidige bondscoach van de Belgische selectie veldrijders, verzamelt keycords van allerlei cyclcrosses en neemt die voor hem mee. Dat kunnen er soms wel tachtig tot honderd zijn.
“Volgend jaar gaat Rudy naar de Olympische Spelen en heeft me al beloofd om ook daar van de ploegen keycords voor me te verzamelen. Het is bijzonder waardevol als iemand naar zo’n gigantisch evenement gaat en dan toch aan je denkt!”

De bijzondere hobby van Jac Willekens

Een andere bekende die hij leerde kennen op de cross is Julien Gielen, officieel persfotograaf voor wielersport. Julien gaf Jac een keycord dat één van de pronkstukken van zijn verzameling is: het wereldkampioenschap cyclocross 2017. Nog een pronkstuk is van de voetbalploeg Manchester United, waar alle spelers op staan.

De bijzondere hobby van Jac Willekens

Lars Boom, wereldkampioen veldcross in 2008, was in Treviso (Italië) en nam ook daar vandaan keycords mee.

De bijzondere hobby van Jac Willekens

Het Belgische bedrijf Kleur Op Maat heeft zijn eigen wielerploeg: het Kleur Op Maat cyclingteam, waar Femke Van den Driessche aan deelnam. Bij Jac hangt een kalender met foto’s van de originele damesploeg en een aantal moeders van deze wielrensters verzamelen ook keycords voor Jac.

De bijzondere hobby van Jac Willekens

Zijn enthousiasme voor zijn hobby is zo groot en aanstekelijk, dat het wel gebeurde dat na een vakantie in Frankrijk, hij maanden daarna nog pakketjes ontving met nieuwe exemplaren.
“Het gebeurt regelmatig dat ik de post uit de brievenbus ga halen en er keycords in aantref. Doorgaans zonder briefje. Maanden later ontmoet ik dan een bekende die zegt: heb je hem nog gevonden? Ik dacht: ik doe het maar in je brievenbus, dan komt het wel aan.”

Iedere keer als Jac naar een veldcross gaat, hangt hij een aantal keycords om zijn nek die hij dubbel heeft en kan ruilen als hij iemand ziet lopen met een ander interessant exemplaar.
En als hij na de cross met vrienden staat te genieten van een lekker pintje met al die keycords om zijn nek, is er altijd wel iemand die vraagt: “Zo, ga je jezelf ophangen?”

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag over vertelt of kent u iemand? Laat het ons dan via de contactpagina weten. Ook als u niet in Essen of omgeving woont.

NN

Facebook128
Twitter
Follow Me
Tweet