Laatste nieuws:
Café's in Essen het Volkshuis
Café's in Essen het Volkshuis

Cafés in Essen: Café Volkshuis

Een stukje geschiedenis

Café Volkshuis aan de Stationsstraat bestaat al meer dan tachtig jaar. Eigenlijk stond de feestzaal van café Het Volkshuis er het eerst. Deze zaal was vroeger van schuttersvereniging Molenheike, die nu niet meer bestaat. De zaal werd en wordt ook gebruikt als feestzaal, was een poos bioscoop en er werden toneelvoorstellingen gehouden. Het eigenlijke, toenmalige café bevond zich tussen de zaal en het pand er naast. Voor de zaal, aan de straatkant, was een woonhuis en daar werd later het huidige café gebouwd.
Waar nu de toog staat, stond vroeger een kleine toog en de grote stond links achterin de hoek bij de keuken.

Met dank aan Roger Van Ginderen voor deze foto van Café Volkshuis
Met dank aan Roger Van Ginderen voor deze foto
Uitbater Willy Lodewijckx

Sinds 1935 heeft Het Volkshuis diverse uitbaters gehad en al 19 jaar zwaait Willy Lodewijckx (56) er de scepter. Willy is de zesde of zevende uitbater. Oorspronkelijk kwam hij niet uit het caféleven, maar uit de bouw.
“Ik werkte in de bouw”, vertelt Willy, “maar als dat gedaan was, ging ik aan het werk achter de toog. Ik heb in de sportkantine van Excelsior gewerkt, café Picasso (tegenwoordig Marquee), de Tikkie Bar (zat tussen het frituur en de Pyramide in de Kapelstraat) en café De Brug, die naast de Rex zat.”

Willy Lodewijckx - uitbater Café Volkshuis
Willy Lodewijckx
Politiek café

Zoals bij veel mensen bekend is Café Volkshuis een politiek café en dat is het ook altijd geweest. Het Volkshuis werd door BWP (Belgische Werklieden Partij) opgericht. Die naam wijzigde zich enkele malen en tegenwoordig is dat de sp.a die ondertussen 97 jaar bestaat. De sp.a neemt sinds 9 jaar deel aan de gemeenteraad, daarvoor zat ze in de oppositie. “Vanwege hun politieke overtuiging hebben ze hun eigen lokaal opgericht”, legt Willy uit, “omdat ze ergens anders niet welkom waren.”

Maatschappij Volkshuis

Het café, althans het pand, is eigendom van maatschappij Volkshuis (vzw). “Toen ik me kandidaat stelde om hier cafébaas te worden, moest ik eerst naar een vergadering komen, waar werd besloten of ik in aanmerking kwam.”
Nu nog valt het beheer van het pand onder deze maatschappij die al sinds 1920 bestaat. De maatschappij bemoeit zich verder niet met het beheer van de zaak, alleen met het gebouw zelf. Zou er weer een nieuwe uitbater moeten komen, dan zou deze maatschappij wederom beslissen wie de nieuwe cafébaas wordt.

Veel vaste klanten in Café Volkshuis

Café Volkshuis heeft veel vaste klanten, die hier ook al heel lang komen. Net zoals Roger Van Ginderen (64), hij is al 46 jaar stamgast van Het Volkshuis. “Voor mij is Willy de beste cafébaas die we ooit gehad hebben. Hij staat open voor iedereen.”

Café Volkshuis - Roger Van Ginderen
Roger Van Ginderen

Vijftien verenigingen vinden hier hun domicilie, zoals natuurlijk de sp.a, maar ook de Seniorenvereniging (S.O.V.), Turnkring Volharding, diverse zaalvoetbal verenigingen en nog veel meer. Toen Willy in 2012 15 jaar achter de toog stond, werd er aan de verenigingen gevraagd iets over Willy te vertellen, voor een artikel in De Voorbode (blad sp.a, nvdr). Een willekeurige greep uit die artikelen levert de volgende uitspraken op: goede cafébaas, gastvrijheid, kent je direct bij naam of je nu vaak of minder vaak komt, altijd paraat mee te helpen en denken, gezellig, goede bediening, altijd een luisterend oor.

Het is duidelijk dat Willy gewaardeerd wordt door al zijn klanten, waarvan er heel wat al tientallen jaren stamgast zijn. Willy sluit af: “Ik hou van mijn werk, heb alle dagen leuke mensen om me heen. Ik ga graag met mensen om en probeer goed voor ze te doen.”

LW

Café Volkshuis is lid van Vereniging Essense Tappers

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook95
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Willy van het Volkshuis is een fantastische mens, altijd vriendelijk en gastvriendelijk. Hij geeft je nog een kans als er vroeger iets gebeurd is, wat je van andere cafebazen niet altijd kan zeggen. Hij is altijd goedgezind en zal ook altijd zijn hand opsteken, ook al komen wij er niet veel. Een man uit de duizenden, bedankt Willy!