Laatste nieuws:
Café's in Essen: De Voerman
Café's in Essen: De Voerman

Cafés in Essen: De Voerman

Nieuwstraat 25 is een pand met een rijke geschiedenis. In 1886 begon Corneel ‘Kees’ Peeters het transportbedrijf, dat nu nog steeds gevestigd is in Essen. Hij reed twee keer per week met paard en kar naar de paardenmarkt in Essen.
Zijn vrouw, Maria Koninckx verkocht vanuit huis vermoedelijk groente en ook een pintje en werd daarmee de eerste uitbater van De Voerman. Na Maria en Kees, werd de zaak overgenomen door Leon Peeters, later de eigenaar van het Wapen van Essen. (met dank aan de Koninklijke Heemkundige Kring Essen voor deze informatie)

Frits Ariëns

Sinds acht jaar is Frits Ariëns (60) de uitbater van dit historische café en hij is geen onbekende in het horecagebeuren.
“Voor café De Voerman heb ik tien jaar lang een motorcamping in de Dordogne gehad”, vertelt Frits, “ik ben zelf fervent motorrijder en qua motorcampings waren er eigenlijk maar drie te vinden in heel Frankrijk. Die lagen in één lijn, dus kon je van het noorden naar het zuiden rijden, maar verder was er niets. Samen met mijn toenmalige partner kwam ik daardoor op het idee er zelf eentje te beginnen, maar dan rechts van die lijn. In de Dordogne dus. De camping die ik uiteindelijk overnam, was toen al drie jaar niet meer in gebruik.”
Na tien jaar hebben ze de camping verkocht en kwam Frits alleen terug naar Nederland, waar hij zijn levenspartner Renate van Rijen ontmoette. “Zij kwam uit Oud Gastel en daarom zocht ik in deze omgeving naar een horecagelegenheid.”

Cafe’s in Essen: de Voerman

Café Essen

Het café, dat toen nog café Essen heette, stond niet erg gunstig bekend. Het was niet onderhouden en daardoor sterk verwaarloosd. De vorige uitbater had er niets aan gedaan en de zaak was al een poosje gesloten. Het pand zelf is nog steeds in handen van de familie Peeters en uiteindelijk ging de zaak weer open, met het oog op overname.

Cafe’s in Essen: de Voerman

“Het café stond erg slecht bekend”, legt Frits uit. “Mensen staken liever over, dan dat ze hier voorbij liepen.” Om te kijken wat hier de reden van was, is Frits in de weekenden voor de overname zelf als klant aan de toog gaan zitten, om te observeren wie er voor die slechte sfeer en naam zorgden. “Dat was al snel duidelijk en toen ik in plaats van voor de toog, achter de toog kwam te staan heb ik die personen dan ook de toegang ontzegd.”

Café De Voerman

De naam vond hij maar niks, maar toen hoorde hij over het transportbedrijf en dat mensen die aan de telefoon zaten zeiden: “Ik zit in het voermanneke,” was voor hem de nieuwe naam duidelijk. Heel toevallig vond hij later zelfs in een kast nog een bord met daarop: Café De Voerman.

Cafe’s in Essen: de Voerman

Jongerencafé

De Voerman is een jongerencafé, al was dat oorspronkelijk niet de bedoeling. “Ik mikte eigenlijk op veertigers, gezien ook onze smaak van muziek. Maar de jeugd ontdekte het en vestigde zich hier.”
Frits regeert zijn zaak samen met zoon Roland met strakke regels, wat de fijne sfeer alleen maar uitstekend ten goede komt. “We hebben er vanaf het begin strak op toegezien, dat meisjes met rust gelaten werden en worden. Ik heb één gouden stelregel: één keer moeilijkheden zoeken, voor altijd buiten. Dat geldt ook voor agressieve personen. Hou je één agressieve persoon buiten, dan haal je twintig goede en tevreden mensen binnen.”

Goede sfeer

Dat dit prima werkt is duidelijk en het vaste volk draagt bij aan de goede orde en daarmee de goede sfeer die er altijd heerst. Die sfeer wordt onderschreven door alle nostalgische borden aan de muur en aparte versieringen. “De decoratie is van de hand van mijn vriendin Renate van Rijen. Ook met Kerst, carnaval en Halloween tovert ze het café om en is het voor die dagen geheel in stijl met wat er gevierd wordt.”

Cafe’s in Essen: de Voerman

Toen het zover was dat Frits definitief de zaak overnam, werd hij door Sinterklaas aan de klanten voorgesteld en herkend. Wat bleek, de camping in Frankrijk was overgenomen door mensen die meededen aan het programma: Ik vertrek. Die aflevering, met Frits natuurlijk levensgroot in beeld, was de avond ervoor uitgezonden!

Er zijn een paar clubs die er hun domicilie hebben gevonden: studentenvereniging De Heidebrand, de quizploeg die uit naam van De Voerman overal ten strijde trekt en Harley Davidson Club Essen. Dit laatste verklaart de hoeveelheid motorfietsen voor de deur op zondag.

Frits Ariëns: Van het slechtste café naar het beste, dát is een prestatie
Frits Ariëns: Van het slechtste café naar het beste, dát is een prestatie
Beste café van Essen

In 2015 werd café De Voerman uitgeroepen tot het beste café van Essen. “Wij waren daar erg blij mee. Kijk, was het al het beste café en daarna weer het beste café, dan was dat leuk maar niet spectaculair. Maar van het slechtste naar het beste café, dát is een prestatie!

NN

Facebook119
Twitter
Follow Me
Tweet