Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van... Ria van Wezel

De bijzondere hobby van… Ria van Wezel

Lid worden van een vereniging, wat ook meteen je grote hobby wordt. Vervolgens veel hobby’s vinden die uit dat lidmaatschap voortvloeien. Ria van Wezel (62) werd in 1983 lid van het KVLV (Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen) en is sindsdien bezig met alles wat ze met haar handen maken kan.

Het begon met de Boerinnenbond

“Vroeger werkte ik als gezinshulp bij de Boerinnenbond en iedereen bij wie ik werkte was lid van het KVLV, net zoals mijn moeder trouwens. De wijkverantwoordelijken van de KVLV gingen bij de vrouwen uit de wijk langs om te vragen of ze lid wilden worden. Ze kwamen ook bij mij en ik dacht: waarom ook niet? De kinderen waren nog klein, dan wil je ’s avonds wel eens weg. Als er iets van het KVLV te doen was, ging ik er doorgaans wel naar toe. De lessen om zelf dingen te maken sloeg ik ook nooit over. Die lessen waren ook vaak binnen de schooluren, dus dat combineerde makkelijk.”

Allerlei nieuwe, creatieve technieken

“Voor die tijd naaide ik alle kleren van de kinderen zelf. Door het KVLV kwam ik in aanraking met allerlei andere aspecten van creativiteit. Ik begon naar hobbybeurzen te gaan en kwam in contact met allerlei mensen om eens iets anders te proberen. Het begon met boetseren bij iemand thuis, daarna met een groep in een atelier in Gooreind. Daar ontmoette ik dan iemand die weer iets anders deed. Sinds ik lid ben van het KVLV heb ik nooit één hobby gehad, maar altijd meerdere. Als ik iets uiteindelijk goed kan, begin ik weer aan iets anders.”

Werken met de computer

“Contact met andere mensen is heel belangrijk om je steeds breder te oriënteren. Begin ’90 kwam ik in het bestuur van het KVLV en de vereniging gaf de mogelijkheid workshops te volgen, met de bedoeling die kennis door te geven aan de leden. En dan niet alleen creatieve technieken, maar ook werken met de computer, zoals het werken met Word en Facebook. Het opslaan van foto’s en die weer gebruiken, van alles. Zo door de tijd heen heb ik al heel veel workshops gevolgd. Maar het overbrengen van de kennis in combinatie met de te gebruiken materialen, is soms wat moeilijker. Je moet materialen aanschaffen, maar je weet nooit hoeveel mensen er uiteindelijk komen. Dan heb je de kans dat je met kostbare materialen blijft zitten, die je verder niet meer kunt gebruiken.”

PinterEssen

“In 2015 is PinterEssen opgestart. Dat is ook een initiatief van het KVLV. Kijk, het grootste deel van onze leden is 50+ en PinterEssen is gestart om jonge mensen aan te trekken. Het is vanaf het begin niet de bedoeling om hier les te gaan geven. Mensen kunnen er allerlei activiteiten doen of bezigheden hebben naar eigen idee. Het gaat vooral om ‘me-time’ te creëren in deze jachtige tijd. Jonge mensen hebben veel bezigheden en vaak weinig tijd. Bij PinterEssen vinden ze die rust wel. Ze kunnen altijd om advies vragen, maar primair gaat het om tijd voor jezelf. Tijd die je invult met bezigheden die jij leuk vindt! Ik wil al jaren jongere mensen bij het KVLV. Heel apart is dat veel jonge mensen de Boerinnenbond kennen, maar de KVLV niet!”

Mijn grote hobby

“De KVLV is echt mijn grote hobby en ik kan er uren over praten. Bij alle creatieve dingen die ik zie denk ik meteen: zou dat iets voor de vereniging zijn? Al mijn hobby’s hangen samen met de KVLV, want daar heb ik er kennis mee gemaakt. Alles begint en eindigt voor mij met de KVLV.”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook46
Twitter
Follow Me
Tweet