Laatste nieuws:
De Bijzondere Hobby van Chantal Vanbroek - (c) noordernieuws.be

De bijzondere hobby van… Chantal Vanbroek

Een hobby kan op vele manieren ontstaan en zich ontwikkelen, zoals Chantal Vanbroek (54) ook meemaakte.

Altijd aan het knutselen

“Als kind was ik altijd met mijn grootmoeder aan het knutselen,” herinnert Chantal zich, “ik heb het eigenlijk van haar meegekregen. Maar sowieso werk ik graag met mijn handen. Borduren vind ik erg leuk, met name kruissteek. Dat vind ik de mooiste effecten geven. Maar laat me geen knoop aanzetten of een broek korter maken… Dat vraag ik aan mijn schoonzus, die is naaister en kan dat heel erg goed. Ik heb altijd veel geknutseld, met mijn grootmoeder dus en later ook met mijn kinderen.”

02 De Bijzondere Hobby van Chantal Vanbroek - (c) noordernieuws.be

Zelfgemaakte 3D kaarten in 1 dag uitverkocht

“Van 2004 tot 2010 had ik krantenwinkeltje het Bommeltje. Tussen de werkzaamheden door knipte ik een geboortekaartje voor iemand in de familie die bevallen was. Er kwam een klant binnen en ik liep knippend naar voren. Een oudere mevrouw vroeg of ik dat kaartje verkocht. Ik heb er toen tien gemaakt en op de toog gezet en die waren de volgende dag uitverkocht. Voor die tijd maakte ik alleen 3D kaarten voor gelegenheden in de familie, maar ik heb het altijd geweldig gevonden. Ik zag die techniek voor het eerst toen ik met de kinderen knutselboekjes zocht. Ik dacht meteen: Wat leuk! En dat is nu alweer tien jaar geleden.”

10 De Bijzondere Hobby van Chantal Vanbroek - (c) noordernieuws.be

Steeds meer perfectionistisch

“Als ik nu terugdenk aan die eerste kaart, dan denk ik: Hoe heb ik die ooit verkocht! Dat was beginnelingenwerk. Nu werk ik veel meer perfectionistisch. Ik koop altijd knipvellen met de onderwerpen erop. De afbeeldingen staan er van groot tot klein op, met de diverse onderdelen er apart bij. Omdat je het ook in stukken opplakt om het 3D effect te krijgen. In die knipboeken zitten ook ontwerpen voor kaarten die een piramidevorm hebben. Die doe ik niet graag, die vind ik veel te simpel.”

04 De Bijzondere Hobby van Chantal Vanbroek - (c) noordernieuws.be

De tijd vliegt voorbij

“Nadat ik met de winkel was gestopt en mijn man nog werkte, bereidde ik het eten voor als hij de deur uit was en maakte het huis aan kant. Dan ging ik rap rap mijn kamertje weer in om te knippen en te plakken. Als mijn man dan weer thuis kwam, verschoot ik: alweer half vijf! De dag vloog voorbij en ik vergat gewoon om te eten. Terwijl ik knip kijk ik tv en dan kom ik helemaal tot rust. Met een groepje vriendinnen knippen we regelmatig een voormiddag. Een vriendin met wie ik altijd borduurde, kende iemand hier in de straat die ook 3D kaarten maakt en heeft me met haar in contact gebracht. Met die mevrouw ben ik goed bevriend geraakt.”

12 De Bijzondere Hobby van Chantal Vanbroek - (c) noordernieuws.be

Een doos vol scharen

“Er zijn heel veel soorten scharen: 3D scharen, pincetscharen, kartelscharen, … ik heb een doos vol, maar mijn favoriet is een gewone huishoudschaar. Ik heb geen voorkeur voor mijn ontwerpen. Kerst is leuk, maar van al die dennennaalden uitsnijden krijg ik wel eens genoeg. Gemiddeld doe ik een kwartier over een kaart. Ik zoek teksten op internet, die ik op A5 kaarten print. Dan plooi ik die en bevestig mijn ontwerp erop.”

Dochter heeft ook de knutselmicrobe

“Met mijn kinderen heb ik altijd veel geknutseld en mijn dochter heeft die microbe geërfd. Zij kan ook erg mooi tekenen, dat heeft ze van haar vader. Die kan zulke prachtige tekeningen maken. Mijn zoon knutselt weer helemaal niet, dat is een buitenman, net zoals zijn vader dat ook is.”

Klanten kwamen van ver naar Essen

“Toen ik mijn winkeltje nog had, kwam er een mevrouw speciaal uit Nederland voor mijn kaarten. Zij had er een keer eentje toegestuurd gekregen en vond die zo mooi, dat ze er speciaal voor naar Essen kwam om ze te kopen. Dat was de eerste keer dat ik dacht: Amai, dan zijn ze toch echt wel goed!”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook27
Twitter
Follow Me
Tweet

2 Reacties

  1. Je maakt heel mooie kaartjes en ik ben heel blij dat je me de knutselmicrobe mee gegeven hebt ? Bedankt voor al de knutseltijden !

    Dikke kus ! X

  2. DOUWS Jeannine

    Het is altijd bijzonder prettig een hobby soortgenote te leren kennen. De kaarten zijn prachtig.
    Weliswaar heb ik zelf nooit ‘kaarten’ gemaakt maar wel honderden 3D ‘prenten’, bestaande uit 7 tot 1O lagen. De prenten werden gemaakt zowel van Staf Wesenbeeck, Reint Withaar, Margaret Stevens, Peter Motz en uiteraard zeker niet te vergeten de alom bekende Anton Pieck. Wij reden zelfs tot 150 km naar Venlo om de uitzonderlijk prachtige prenten te kunnen aankopen van Sjatin, art publishers.