Laatste nieuws:
Lisa van Hoof - Beroep Woonecoloog - Bio-ecologisch wonen - bouwen en renoveren - (c) Noordernieuws.be - Lisa_artistiek - u2

Trots op mijn beroep: Lisa van Hoof vertelt!

Van je passie je beroep maken, Lisa van Hoof (39) deed het. Na jaren in de medische verzekeringssector te hebben gewerkt, ging ze een heel andere richting uit. Ze werd woonecoloog, door zich te ontwikkelen op het gebied van ontwerpen op een duurzame en bio-ecologische manier. Dit om zo bij te dragen aan een betere wereld.

Interieur en styling

“Van opleiding ben ik vertaler, maar ik heb altijd interesse gehad voor interieur en styling”, vertelt Lisa. “Ik volgde eerst de avondopleiding interieurinrichter, gevolgd door een postgraduaat Bio-ecologisch Bouwen & Wonen en nu Tuinontwerper. Ik zou ook starten met een postgraduaat Ecologische Landschapsinrichting (bij Inverde) maar het Coronavirus stak hier een stokje voor. Later dit jaar staat er nog een cursus ‘Tiny Forest plantmethode’ op de planning. Mijn grote voorbeelden zijn de ontwerpers Axel Vervoordt, Patrick Blanc & Vo Trong Nghia. Ecologie, interieur- en tuinontwerp zijn samen met mijn Saarlooswolfhonden mijn grote passie.

Lisa van Hoof - Moodboard en quote - tuinontwerp

Het bewaren van je passie

“Op vakantie raakte ik aan de praat met iemand die juwelenontwerper in bijberoep was en zij moedigde me aan om mijn creatieve kant te ontdekken”. Het voordeel van iets in bijberoep doen, is dat je je passie kan bewaren. Als je iets in hoofdberoep doet, ben je afhankelijk van het inkomen en moet je presteren. In bijberoep mis je die druk. Als je dan ergens niet achter staat – qua idee, filosofie of er is geen klik met de mensen – kun je het laten gaan.”

Lisa van Hoof - Beroep Woonecoloog - Bio-ecologisch wonen - bouwen en renoveren - stijl - Wabi Sabi (c) Sergey Makhno Architects
Wabi Sabi © Sergey Makhno architects
De ecologische basis

“Ik ontwerp zo veel mogelijk op een ecologische basis, maar ik leg natuurlijke materialen niet op. Ze zijn soms iets duurder in aanschaf en gebruik, dus ik geef mensen alternatieve opties naar gelang hun wensen en budget. We zijn omgeven door storende materialen. Als je, bijvoorbeeld, isolatiemateriaal op een chemische basis gebruikt en deze niet op de juiste manier wordt verwerkt, dan kunnen er dampen vrijkomen die invloed hebben op de gezondheid. Ook bepaalde frequenties kunnen een negatieve impact hebben, denk maar aan elektromagnetische velden van hoogspanningsmasten, wifi-signalen en straling van zendmasten. Het is daarom belangrijk om te starten met een gezond binnenklimaat in combinatie met rustgevend buitenklimaat voor je eigen welzijn en lichaam.”

Lisa van Hoof - Beroep Woonecoloog - Bio-ecologisch wonen - bouwen en renoveren - (c) Noordernieuws.be - Moodboard - eigen stijl
Moodboard
Leven in harmonie met de natuur

“We zijn de connectie met de natuur een beetje verloren. We moeten de drang om onze omgeving onder controle te houden proberen los te laten. Laat je tuin wat verwilderen, zorg voor meer biodiversiteit. Gebruik inheemse plantensoorten, die in symbiose samen leven. Uitheemse invasieve plantensoorten woekeren en zijn schadelijk, zoals de Rhododendron, Amerikaanse eik, Bamboe en Japanse Duizendknoop. Je zal zien dat er onder die planten en bomen weinig groeit en dat ze onze oorspronkelijke soorten verdringen.”

Multifunctionele meubels met veel bergruimte

“Als je prachtig gestylde woningen in magazines ziet, lijkt het heel wat. Maar heb je kinderen en/of huisdieren, dan liggen er in de praktijk binnen een paar uur plukken haar in een hoek, kattenbakkorrels op de grond, speelgoed door het hele huis en andere dingen. Je hebt niet altijd zin om constant te blijven opruimen, vegen of stofzuigen. En je zal zien, als je living eruit ziet alsof er net een bom is ontploft, dat je net dan onverwachts visite krijgt. Multifunctionele meubels met veel bergruimte die gemakkelijk verrijdbaar of verplaatsbaar zijn, zijn dan een enorme uitkomst. Er mag geleefd worden en alles moet snel en gemakkelijk weer opgeruimd kunnen worden. Ook de harmonie tussen je tuin en je huis is belangrijk, dat deze naadloos in elkaar overlopen. Bijvoorbeeld tegels die vanuit je keuken in je tuin doorlopen, vergroten het perspectief.

Lisa van Hoof - Beroep Woonecoloog - Bio-ecologisch wonen - Verticale tuin - Patrick Blanc Village de la Péronne © McArthurGlen
Patrick Blanc: Village de la Péronne © McArthurGlen
Energetisch zoveel mogelijk zelfvoorzienend

“Zelf streef ik naar een woonvorm waarbij de mens één is met de natuur door, onder andere, energetisch zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven, met een minimale belasting op de omgeving. Bij mij thuis vind je alleen producten met een eco-label en volledig biologisch. Momenteel is er geen riolering, maar een bio-put die afvalstromen zuivert door middel van aërobe bacteriën. Chemische middelen verstoren het evenwicht en producten als chloor doden deze nuttige bacteriën, waardoor alle chemicaliën gewoon in je eigen achtertuin de grond ingaan.”

Droomwoning

“Mijn ultieme (en volgende) project is samen met een architect dé ecologische droomwoning te ontwerpen. Compact maar toch praktisch en ruim, één met de omgeving en natuur en semi-offgrid. Oftewel: niet volledig afhankelijk van externe leveranciers, maar juist zelf energie opwekken en opslaan met maximale waterrecuperatie en -infiltratie. Ik ben een grote voorstander van wadi’s (speciale mini-slootjes), greppels & beken, rietvijvers, kokosfilters, daktuinen, groendaken en verticale tuinen. Voorlopig concentreer ik me op ruimtes die mensen willen aanpakken, geen totaalprojecten want dat kan ik niet combineren met mijn vaste job. Ik werk bij een groothandel in design binnen- en buitenmeubilair, dat hoofdzakelijk uit gerecycleerde materialen wordt gemaakt. Het was een bewuste keuze van me om daar te gaan werken, omdat dit aansluit bij mijn eigen ideeën.”

Lisa van Hoof - Beroep Woonecoloog - Bio-ecologisch wonen - bouwen en renoveren - ontwerper Vo Trong Nghia - House for Trees - copyright Hiroyuki Oki
Vo Trong Nghia: House for Trees © Hiroyuki Oki
De natuur is prachtig in al zijn grillige vormen

“Ik omschrijf mijn stijl altijd als: ‘de perfectie vinden in de imperfectie’ (naar het Japanse Wabi-Sabi) of nomadic-chic. De natuur is prachtig in al zijn grillige vormen, dat geldt ook voor natuurlijke materialen, want die zijn niet strak en foutloos. Je moet kunnen leven met een schoonheidsfoutje, een oneffenheid of kleurverschil hier en daar. Hypermodern strak is mogelijk, maar ik integreer dan een ruw element om wat meer textuur te geven en de uniformiteit te doorbreken. Mensen zijn gevoelsmensen. We hebben de neiging om ons te wentelen in natuurlijke materialen, in zachte stoffen zoals linnen, katoen of wolproducten en zijn minder geneigd om niet-natuurlijke materialen te aaien.”

Lisa van Hoof - Beroep Woonecoloog - Bio-ecologisch wonen - bouwen en renoveren - stijl - Nomadic chic - Casa Cook © Vana Pernari
Nomadic chic: Casa Cook © Vana Pernari
Alternatieven aanbieden

“Door mijn werk probeer ik meer bewustzijn en toegang tot alternatieven te creëren. De middeltjes die onze grootouders gebruikten, zoals azijn, bi-carbonaat, soda, …, werken net zo goed om je huis schoon te maken. Maar ze zijn niet schadelijk voor jezelf, je kinderen, je huisdieren en de natuur. Ook probeer ik mensen te laten nadenken over niet-recycleerbare materialen zoals plastic. Je moet voor de grap eens kijken wat er in de winkel allemaal in wegwerpverpakkingsmateriaal zit. Mijn vakanties naar Zweden waren echt een eye-opener. Daar vind je amper verpakkingsmateriaal, drankflessen zijn alleen los te krijgen zonder dat onnodige plastic folie en handvat.
Door de coronacrisis willen mensen bewuster en ecologischer gaan leven. Door bijvoorbeeld minder de auto te gebruiken. Dus ik hoop dat die trend zich voortzet en dat ik daar een rol in kan spelen.”

Lisa van Hoof - Trots op haar beroep
Lisa van Hoof - Trots op haar beroep

Trots op mijn beroep

“Ik ben trots op mijn beroep, omdat ik mensen door middel van mijn beroep kan stimuleren om ecologischer te leven. Ik ben ook trots op mijn afstudeerproject: een bio-ecologische analyse van het woonbos Wildert, dat hier te lezen is. Tevens heb ik mezelf na een oproep van de gemeente Essen kandidaat gesteld voor de Gecoro (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijk Ordening) waarvoor ik op dit moment plaatsvervangend ‘expert’ en bio-ecologisch consulent ben.”

www.greenterior.be

NN

Hebt u ook zo’n bijzonder beroep waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook119
Twitter
Follow Me
Tweet