Laatste nieuws:
Saarlooswolfhonden van Lisa van Hoof

De bijzondere hobby van… Lisa van Hoof!

Als je op zoek gaat naar een hond, wil je er eentje die bij jou past. Lisa van Hoof (39) zocht vijf jaar geleden een hond, een kameraadje.

Saarlooswolfhonden

“Thuis heb ik altijd jachthonden gehad”, herinnert Lisa zich. “Maar die vond ik qua karakter en gedrag veel te slaafs, ze doen alles wat je vraagt. Ik wilde een eigenzinniger ras. Mijn stiefvader, die veearts was, vroeg of ik wel eens van Saarlooswolfhonden had gehoord. Dat is een Nederlands ras en oorspronkelijk een kruising tussen een Europese wolf en een oud-Duitse herder. Tegenwoordig is het een erkend ras. Mijn stiefvader kende het ras en wist sowieso veel van honden. Zelf kende ik het ras nog niet en ben samen met mijn vriend informatie gaan inwinnen over deze hondensoort.”

Roedel Saarlooswolfhond - Lisa van Hoof

De Belgische Saarlooswolfhonden Vereniging

“Via de BSWV zijn we op wandeling geweest met deze honden en bij mensen thuis gaan kijken. Het is geen ras voor iedereen, it’s a way of life. Saarlooswolfhonden zijn honden voor liefhebbers. Je leven richt zich naar de hond en niet andersom, zoals normaal gebeurt. Deze honden zijn eigenzinnig, hebben een eigen wil en luisteren wanneer het hun uitkomt. Ze vervelen zich snel, wat er in kan resulteren dat ze dingen slopen en gaten in je tuin graven. Gewoon uit verveling. Daarnaast hebben ze een sterk jachtinstinct.”

De hond met eigenschappen van de wolf

“De Saarlooswolfhond heeft veel eigenschappen van de wolf geërfd, waaronder het gebit, de spijsvertering en hun gereserveerdheid. Ze willen altijd bij de roedel zijn en kunnen er dan ook niet goed tegen om alleen te zijn. Ze willen daarom elk moment bij je zijn en durven wel eens uit te breken als je bijvoorbeeld even weg gaat. Dat willen we natuurlijk niet, vandaar dat we onze omheining hebben aangepast en voorzien van een stroomdraad. Er lopen hier in het woonbos een paar wolfhonden rond, die heel erg op die van ons lijken. We worden er soms op aangesproken dat ze los lopen, maar dat zijn onze honden dus niet.”

Saarlooswolfhonden - Daya - Lias van Hoof - (c) Loki Lapinkoira
Daya
De hond kiest het gezin, niet andersom

“Het was inderdaad het soort hond dat we zochten. Wij vonden via via een fokker in Duitsland. Er wordt weinig met dit ras gefokt, want fokkers zijn heel kieskeurig op het gebied van de toekomstige eigenaar. We zijn eerst kennis gaan maken met de fokker wat vaak gebeurt om impuls aankopen te voorkomen. Zodra er een nestje was mochten we komen kijken, toen waren ze pas vier weken oud. Er wordt ook heel secuur gekeken of de hond bij de toekomstige eigenaar past, omdat ze zeer moeilijk herplaatsbaar zijn. De hond kiest het gezin, niet andersom. Ze hechten zich namelijk enorm aan het gezin waar ze wonen.”

Eerste kennismaking met Daya
“We wilden een reutje en toen we daar aankwamen zette de fokker de pups voor ons neer. Een teefje begon over mijn voet te kruipen en ging tussen mijn vriend en mij inzitten met een blik van: deze wil ik! We waren verkocht en namen Daya, zoals we haar genoemd hebben, mee naar huis toen ze vijftien weken was. Voor die tijd mogen ze volgens de Europese wetgeving de grens niet over. Daya was en is nog steeds een leergierige hond, die zich makkelijk liet trainen, zolang er maar een beloning tegenover stond. Zij was de bevestiging dat dit het soort hond is dat bij ons past.”

 

“Toen we bij de fokker aankwamen kroop Daya gezellig tussen ons in, we waren meteen verkocht!”

 

Saarlooswolfshond - Kerberos - Lias van Hoof - (c) Loki Lapinkoira
Kerberos
Een maatje: Kerberos

“Na een jaar merkten we dat ze een maatje miste. Ze kon haar energie niet goed kwijt en moest zich bij ons altijd inhouden, omdat hun vorm van spelen voor mensen en andere hondenrassen te ruw is. We kregen van iemand een berichtje met de vraag of we geen interesse hadden om een slecht behandelde pup van vijf maanden op te vangen. Die was door de fokker teruggehaald, omdat de pup alleen maar vegetarisch voedsel kreeg. Die zijn we samen met Daya in Tsjechië gaan halen. Want het moest tussen haar en Kerberos, zoals we hem genoemd hebben, wel klikken. En dat deed het gelukkig ook!”

Pup Styx

“Via een oproep op een forum zag ik zes maanden later een foto van een pup in Finland, die een thuis zocht. Ik was op slag verliefd, ondanks dat we niet op zoek waren naar een hond. Het was een risico, want zou die met onze andere twee honden op kunnen schieten? Maar een pup is makkelijker te introduceren in een roedel en het ging fantastisch, gelukkig. We gaven hem de naam Styx. Ze zijn nu groot en nemen al onze tijd in beslag. Ze zijn echt onze hobby, onze passie geworden. Het zijn onze gezinsleden, waar we leuke dingen mee doen.”

Saarlooswolfhond - Styx - Lisa van Hoof - Noordernieuws.be
Styx
Hondenschool

“We zijn eerst naar een hondenschool gegaan met ze, in verband met een basistraining. Maar dat is veel te saai voor ze, allemaal herhalingen, ze vervelen zich snel. Op een gegeven moment zijn we begonnen met ‘dog survivals’. Dat is een parcours van vijf kilometer met hindernissen, die je samen moet afleggen. Verder doen we canicross (hardlopen met de hond) met ze en fietsen.”

Veelgevraagd model

“We worden veel gevraagd voor fotoshoots, want de ‘wolf’ is een veelgevraagd model, en sinds kort ook voor tv en filmopnames. Daar train ik Daya voor, die is daar het meest geschikt voor. Omdat je bij filmopnames met geluid werkt, train ik haar om te gehoorzamen op handgebaren in plaats van stemcommando’s. Een andere bezigheid is het lopen van hondenshows, maar alleen met onze Daya. De andere twee voelen zich daar niet fijn bij. Bij die shows worden de honden van dit ras niet opgedoft. Het gaat om het (natuurlijke) uiterlijk, het gedrag en de beweging (gangwerk).”

Saarlooswolfhonden - Pups - Lias van Hoof - Noordernieuws

Gezondheid en verbetering van het ras

“Acht maanden geleden heeft onze Daya een nestje gehad. Dit in samenwerking met de NVSWH (Nederlandse Vereniging voor Saarlooswolfhonden). Er wordt namelijk niet gefokt om geld mee te verdienen, maar voor gezondheid en verbetering van het ras. Ze kreeg zes pups, die allemaal een perfecte thuis hebben gevonden. Elke pup wordt grondig getest op genetische gezondheid en diversiteit, aan de hand van DNA testen. De regels voor fokken met dit ras zijn heel streng en vooral in het belang van de moederhond. Ze mag bijvoorbeeld in haar hele leven maar twee nestjes krijgen en daar moet minstens twee jaar tussen zitten.”

Onze hobby, onze passie!

“We proberen ze mentaal en fysiek voldoende uitdaging te geven, maar bovenal heel veel liefde. Saarlooswolfhonden zijn een constante uitdaging en ze maken elke dag bijzonder. Ze zijn geweldig!!”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook186
Twitter
Follow Me
Tweet