Laatste nieuws:
9 feiten en fabels over astma

9 feiten en fabels over astma

Astma is een veelvoorkomende ziekte. Mensen met astma zijn vaak benauwd en kortademig. Als ze een aanval hebben, moeten zij hoesten en hebben ze last van een piepende ademhaling. Iedereen kent wel iemand met astma. In dit artikel zetten we de feiten en fabels op een rijtje!

Astma is hetzelfde als allergie

Fabel. Je hebt verschillende soorten: allergische, niet allergische en inspanningsastma. Niet alle allergische aanvallen zijn een astma-aanval, denk aan uitslag of zwelling. Maar ook niet alle astma-aanvallen worden veroorzaakt door een allergische prikkel, ook prikkels zoals kou of inspanning kunnen een aanval veroorzaken. Bij een astmapatiënt zijn de longen altijd een beetje ontstoken. Het is echter geen longontsteking, omdat het niet wordt veroorzaakt door een bacterie.

Wereldwijd hebben ongeveer 300 miljoen mensen astma

Feit. Wereldwijd lijden 200 tot 300 miljoen mensen aan astma. In Nederland zijn dit er ruim 610.000. Ook blijken er meer vrouwen dan mannen met deze ziekte te zijn.

Alleen kinderen hebben astma

Fabel. Iedereen kan astma hebben, ongeacht leeftijd. Ongeveer 10-15% procent van de kinderen in Europese landen hebben astma. Kinderen met astma moeten wel vaker naar het ziekenhuis dan volwassenen, het is onder kinderen zelfs de voornaamste reden voor ziekenhuisopnames.

Aan astma kan je zelfs overlijden

Feit. In Nederland overlijden elk jaar ruim 100 personen aan astma. Als de patiënt niet op tijd toegang heeft tot medicijnen, vernauwen de longblaasjes meer en meer. Uiteindelijk kan geen zuurstof meer worden opgenomen om het lijf van zuurstof te voorzien en overlijdt de patiënt.

Vroeger dachten mensen dat astma een psychische ziekte was

Feit! Het is raar maar waar. Van de jaren 1930 tot de jaren 1950 stond astma bekend als een van de “heilige zeven” psychosomatische ziekten. De astmatische piepende ademhaling werd beschouwd als de onderdrukte kreet van het kind voor zijn moeder

Astma gaat niet meer over

Jammer genoeg is dit ook een feit. Het is een chronische ziekte, wat betekent dat het blijvend is. De ontstekingen die ontstaan zijn, gaan niet meer over. Wel kunnen de klachten minder worden en de periodes zonder klachten langer, maar ze kunnen altijd terugkomen.

Er bestaan medicijnen voor astma, nieuw onderzoek is niet nodig

Fabel. Er bestaan nu alleen symptoom bestrijdende medicijnen. Deze medicijnen zorgen er dus niet voor dat het verdwijnt of je het kan voorkomen. Nieuw onderzoek (zonder proefdieren) is dus hard nodig!

Een cavia is het meest gebruikte proefdier voor astma-onderzoek

Feit. Er worden cavia’s ingezet. Cavia’s worden namelijk bijna op dezelfde manier benauwd als mensen. Zij zijn daarom meer geschikt als proefdier dan andere dieren. Proefdiervrij zet zich hard in om hier een einde aan te maken, door cavia’s te vervangen door een proefdiervrij model.

Muizen kunnen niet hoesten

Feit. Ze worden wel benauwd maar de manier waarop wijkt heel erg af van de mens. Muizen zijn dus minder geschikt als onderzoeksmodel.

Bron: Proefdiervrij.nl
Foto: Pixabay

Facebook31
Twitter
Follow Me
Tweet