Laatste nieuws:
Verlaten huizen vol kerstcadeautjes feest voor inbrekers

Verlaten huizen vol kerstcadeautjes: feest voor inbrekers

Tijdens de winterperiode, en bij uitstek tijdens de feestdagen, slaan inbrekers vaker toe. Het Inbraakpreventieplatform voerde daarom in aanloop naar deze donkere dagen een nationale enquête over de emotionele gevolgen van inbraak, om meer bewustwording rond de problematiek te creëren.

Zo bleek onder meer dat meer dan twee derde van de inbraakslachtoffers hun veiligheidsgevoel thuis volledig kwijt zijn. Marleen Coppens, diefstalpreventie-adviseur in de politiezone Etterbeek/Sint-Lambrechts-Woluwe/Sint-Pieters-Woluwe en onafhankelijk raadgever binnen het platform, ziet deze gevolgen al jaren met eigen ogen. Bovendien is er deze tijd van het jaar een verhoogd risico op woninginbraken. Niet alleen de lange nachten en de familiefeesten spelen een rol, er zijn ook meer waardevolle spullen in huis tijdens de feestdagen.

Als de kat van huis is…

Uit de enquête van het Inbraakpreventieplatform bleek dat de inbraak bij een derde van de slachtoffers tussen middernacht en 06:00 gebeurde. Ook de avond is een risicoperiode: iets minder dan een derde kreeg tussen 18:00 en middernacht bezoek van inbrekers. Dit heeft alles te maken met donkerte. “Wij krijgen in de winter al om vijf uur in de namiddag oproepen, gewoon omdat het dan al aan het schemeren is.” aldus Marleen Coppens. “Maar ook de familiefeesten die voor de deur staan, zorgen voor een verhoogd risico. Inbrekers houden de woningen dan nauwlettend in de gaten. Van het moment dat families in feestoutfit de woning verlaten, hebben inbrekers de tijd hebben om rustig toe te slaan. Sommige mensen gaan tijdens de feestdagen bovendien enkele dagen op vakantie en laten hun huis onbewaakt achter.”

Schakel de buurt in

Het Inbraakpreventieplatform wil daarom iedereen aansporen om zelf een aantal maatregelen te treffen. ”Afspraken met buurtbewoners zijn erg belangrijk. Buren die over meerdere auto’s beschikken, kunnen bijvoorbeeld één van hun auto’s op de oprit van de vakantiegangers plaatsen, om een bewoonde indruk te maken. Ook een uitpuilende brievenbus is uit den boze. Een buurman of buurvrouw die af en toe de post haalt, kan helpen. Vraag de buren ook om af en toe eens binnen te springen en het licht te doen branden of de radio te doen spelen. Zo kan de sociale controle tijdens feestdagen wat aangescherpt worden.” zegt Frédéric François, voorzitter van het Inbraakpreventieplatform.

Verlaten huizen vol kerstcadeautjes: een feest voor inbrekers

-Leg de cadeautjes niet voor het grijpen
-Bij de eindejaarsperiode horen natuurlijk ook cadeautjes, en dat weten inbrekers ook. “Als je voor Kerstmis een nieuwe laptop krijgt, zet die doos dan niet de volgende dag bij het oud papier. Steek het karton liever in een andere, neutrale doos. Het is belangrijk om niet te koop te lopen met je nieuwe spullen door verpakkingen gewoon op de stoep te plaatsen.”, aldus Coppens. “Inbrekers kunnen heel wat informatie halen uit het afval dat mensen buitenzetten. De eindejaarsperiode biedt niet alleen meer gelegenheden om in te breken, er zijn over het algemeen ook meer waardevolle spullen te vinden in huis.”

Actie komt pas na de inbraak

Diefstalpreventieadviseur Coppens krijgt in de wintermaanden dan ook veel meer aanvragen voor advies rond diefstalpreventie. “We zien dat er een stijging is in aantal oproepen, maar dat is helaas meestal pas nadat er een inbraak plaatsvindt. Het is dan ook jammer dat er eerst een inbraak moet plaatsvinden, voordat mensen de weg naar ons vinden.” De resultaten van de nationale enquête van het Inbraakpreventieplatform bevestigen die bevinding: slechts 1 op de 20 Belgen heeft al advies of bezoek gekregen van een diefstalpreventieadviseur.

Bron: Bouw en Wonen
Foto: Pxhere

Facebook33
Twitter
Follow Me
Tweet