Laatste nieuws:
Zo ga je coronaproof op reis

Zo ga je coronaproof op reis

Concrete plannen om je kot te verlaten voor een vakantie in het buitenland, zij het misschien wat schoorvoetend? Geen zorgen, mits wat voorbereiding en extra voorzorgen maak je er ook in coronatijden een veilige reis van.

Coronaproof op reis naar je vakantieland

Naar welke landen mag je op vakantie? Zijn mondmaskers er verplicht? Heb je een gezondheidscertificaat nodig of moet je een test ondergaan? Plaatselijke situaties en coronamaatregelen veranderen nog steeds; check dus regelmatig het actuele overzicht van coronamaatregelen in de populaire vakantielanden van VAB. Kijk niet alleen de geldende regels op jouw vakantiebestemming na, maar ook van alle landen waar je doorheen rijdt.

Tip: De gebruikelijke regels rond snelheid, tol- of milieuvignetten en verkeer in Europese landen vind je hier.

Een veilig verblijf

– Bij je vakantiehuis, hotel of campingplaats horen nu wellicht enkele beperkingen en veiligheidsregels. Misschien mag je het zwembad enkel onder bepaalde voorwaarden gebruiken, is er geen ontbijtbuffet maar een service met bediening of zijn kinderanimatie en wellness (nog) niet beschikbaar. Die informatie krijg je normaal bij je boeking, maar informeer desnoods expliciet.
– Welke mogelijkheden zijn er op je bestemming? Kun je onbeperkt naar strand, dierenpark, museum of restaurant? Of moet je dat ook inplannen en reserveren? Zoek dit best vooraf uit.
– Volg ter plekke het nieuws over de situatie in je vakantieregio en de landen die je bij je terugreis moet doorkruisen. Zo kun je tijdig een alternatieve route uitstippelen als ergens de grenzen zouden sluiten.

Extra op je ‘niet vergeten’-lijstje

Je gebruikelijke bagage en reisdocumenten breid je nu beter uit. Vergeet uiteraard ook jullie identiteitskaarten en kids-ID’s niet.
– Neem drank en eten mee voor onderweg. Zo vermijd je dat je vaak moet stoppen en kun je rustige pauzeplekken uitkiezen. Hou er rekening mee dat het in wegrestaurants druk kan zijn en dat je in sommige landen een mondkapje moet dragen tot aan de tafel of in de winkels van benzinestations. Ook vochtige reinigingsdoekjes komen nu goed van pas.
– Voorzie een ruimere voorraad van zaken die je elke dag nodig hebt: daglenzen, medicatie op voorschrift… Als de coronasituatie in je vakantieland zou veranderen en je niet zo snel naar huis kunt als gepland, overbrug je vlot extra dagen.
– Hou contactnummers, polisnummers en inloggegevens bij de hand: van je ziekenfonds, bank, verzekeraar, telecomprovider…
– Voorzie genoeg megabytes voor mobiel dataverkeer op je smartphone. Waarschijnlijk zul je vaker dingen willen opzoeken.
– Registreer je op Travellers Online: zo weet het ministerie van Buitenlandse Zaken waar je je bevindt en kan men gemakkelijker met je communiceren als er een opflakkering zou komen.

Neem je coronakit mee

Naast je klassieke reisapotheek voorzie je ook een coronakit:
– Verschillende mondmaskers voor elke gezinslid (meer dan één exemplaar per persoon)
– Handgel (min. 70% alcohol) voor iedereen, voor in het handschoenkastje of de dagrugzak
– Papieren zakdoekjes om veilig te hoesten en niezen of om eventueel iets met wat alcohol te ontsmetten
– Alcoholdoekjes om oppervlaktes te ontsmetten
– Flesje vloeibare zeep voor extra handen wassen
– Wegwerphandschoenen voor noodgevallen

Dezelfde regels als thuis

– Blijf ook op je vakantieplek de anderhalve-meter-regel hanteren én geef de voorkeur aan openlucht. Kies dus liever een terras (met tafels die ver genoeg uit elkaar staan) dan een knus maar benepen eethuisje of winkel. Ga eerder voor een activiteit in de natuur of een park dan voor een drukke markt, smalle steegjes of mensenmassa.
– Beperk contactmomenten buiten je bubbel: betaal zo veel mogelijk contactloos of met je smartphone, reserveer online, neem zo weinig mogelijk het openbaar vervoer…
– Voel je je wat ziek? Niet negeren, aarzelen of uitzitten, zoek ter plaatse meteen een arts op. Volg het lokale dokters- en veiligheidsadvies nauwgezet op.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook98
Twitter
Follow Me
Tweet