Laatste nieuws:
Gin zelf maken

Gin, wat is het en hoe maak je het?

Gin is een populaire drank die wordt gemaakt door het distilleren van granen of aardappelen met specerijen en planten. Je kunt bijvoorbeeld een Gin box kopen bij The Ghentist. Het wordt vaak beschouwd als een complexe en subtiele drank, en het proces van het maken van gin is net zo fascinerend als de drank zelf.

Hier is een overzicht van hoe gin wordt gemaakt. Het proces van het maken van gin begint met het basismateriaal, dit kunnen granen, aardappelen of rietsuiker zijn. Het materiaal wordt gedistilleerd om er alcohol van te maken. Hierna worden specerijen en planten, zoals jeneverbes, koriander, angelica en citrusvruchten, toegevoegd aan de alcohol. Deze botanicals geven gin zijn kenmerkende smaak en aroma.

Het 2e stadium

Het volgende stadium is het distillatieproces. Dit wordt uitgevoerd in een koperen ketel genaamd een “pot still”. Het mengsel van alcohol en botanicals wordt verhit, waardoor de alcohol in dampvorm verandert. Deze dampen worden vervolgens door een koelere gedistilleerd om te condenseren en een zuivere vorm van alcohol te creëren. Na het distillatieproces wordt de gin aangelengd met water om de juiste drank sterkte te bereiken. Hierna wordt de gin op smaak gebracht door de toevoeging van suiker en eventueel andere smaakmakers. De gin moet dan enige tijd rusten om de smaken te laten samensmelten en een evenwichtige smaak te creëren. Een belangrijk onderdeel van het maken van gin is de selectie van de botanicals. Elke gin merk heeft zijn eigen unieke recept en sommige merken gebruiken tot wel 50 verschillende botanicals om hun specifieke smaak te creëren.

Soorten gin

Er zijn twee hoofdtypen gin: London Dry Gin en Jenever. London Dry Gin is een droge, schone gin die gekenmerkt wordt door een aanwezigheid van jeneverbes en een afwezigheid van toegevoegde suiker. Jenever, oorspronkelijk uit Nederland, is een zoetere en zwaardere gin die wordt gemaakt met een groter aandeel graan en een hogere alcoholpercentage. Het maken van gin is een kunstvorm die vereist een combinatie van techniek en creativiteit. Van het selecteren van de juiste botanicals tot het distillatieproces, elke stap is belangrijk om een evenwichtige en smaakvolle gin te creëren. En of je nu een liefhebber bent van een droge London Dry of van een zoetere Jenever er is voor ieder wat wils. Mocht je hier meer interesse in hebben kun je eens een kijkje nemen om een box te kopen met meerdere soorten gin.