Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Piet Hectors - Zeepaardjes kweken - Zoutwater Aquarium

De bijzondere hobby van… Piet Hectors

Veel mensen hebben een tropisch aquarium en veel daarvan kweken zelf ook tropische vissen. Piet Hectors (65) gaat nog een stap verder en kweekt zeepaardjes!

Van zoet- naar zoutwater

“Mijn ouders hadden een viskom met goudvissen”, herinnert Piet zich. “Op mijn vijftiende zag ik in een winkel een aquarium met tropische vissen, dat wilde ik ook wel graag. In 2000 wilde ik overgaan op een zoutwateraquarium, die zijn zo mooi met zulke prachtige kleuren. Ik ben informatie gaan inwinnen en heb de knoop doorgehakt.”

Ombouwen van zoetwater naar zoutwateraquarium

“Mijn grootste zoetwateraquarium was twee meter lang met een capaciteit van 600 liter. In 2000 heb ik het omgebouwd naar zoutwater. Alle zoetwaterproducten (voedingsbodem, planten, …) moesten er uit en dan begint het opnieuw inrichten, met onder andere ‘levend steen’. Dat is een poreuze steen waar bacteriën uit de zee al inzitten, die de afvalstoffen omzetten. Er werd een bioloog filter geplaatst waar bacteriën in worden gekweekt om de afvalstoffen te verwijderen. Ook moesten er meer pompen in, omdat zeewater dikker is dan zoetwater. Die heb je nodig om zuurstof in het water te houden.”

Waterkwaliteit zoutwateraquarium

“Zo’n twintig jaar geleden was de waterkwaliteit nog moeilijk te meten en ook waren er niet echt goede filtersystemen. Dat betekent op tijd water verversen. Ik ging iedere maand met jerrycans 250 liter water halen uit de Oosterschelde, bij de Bergse Diepsluis. Je moet met hoog water gaan, anders kun je er niet bij. Bij de sportvisserij hebben ze getijdentabellen, tegenwoordig ook op internet, met de waterstanden. Thuis liet ik de jerrycans afgesloten staan tot ik het water nodig had. Schadelijke parasieten in het water gaan na 48 uur dood, omdat er geen ‘gastheren’ in die jerrycans zaten waar ze zich aan konden vastpakken.”

‘Nemo’s’, poetsgarnalen en doktersvissen

“In het aquarium hield ik anemoonvisjes (Nemo’s), poetsgarnalen, doktersvissen, … Die doktersvissen kocht ik, omdat er veel pluisalg begon te groeien en die eten dat op. De ‘Nemo’vissen kregen jongen en die kon ik opkweken met speciaal voer: levende radardiertjes, waar ik via-via aan moest komen. Omdat het me lukte die visjes groot te krijgen, kreeg ik bekendheid. Toen was dat namelijk nog niet zo makkelijk, omdat het voer zo moeilijk te verkrijgen was.”

Zeepaardjes kweken (Hippocampus Erectus)
“Door mijn bekendheid werd ik gecontacteerd door iemand uit Vlissingen die jonge, tropische zeepaardjes had. Het lukte maar niet om ze groot te brengen. De aquariumwereld raadt sowieso af om zeepaardjes te houden, omdat er erg moeilijk levend voer te vinden is. Die meneer zei: ‘Hier in Zeeland kan ik levend voer genoeg scheppen in brak water. Dat zijn aasgarnaaltjes, die worden zo’n 12 millimeter groot. In de zomer kan je die volop scheppen en voor de winter vries je ze in.’”

“De eerste keer dat het me lukte een paar zeepaardjes groot te brengen was ik zo trots… en ook verkocht!”

Zeepaardjes zijn beschermd

“Ik ben wat jonge zeepaardjes gaan halen, maar die gingen dood. De tweede keer is het me wel gelukt een aantal groot te brengen, waar ik dan ook erg trots op was! Ik was meteen verkocht en ben ze gaan kweken. Ze zijn echt mijn passie en overal in mijn huis vind je afbeeldingen en ornamenten van zeepaardjes. Zeepaardjes zijn beschermd. Van de zeepaardjes die ik heb gekocht, heb ik een CITES nummer. Dat is het bewijs dat ik ze mag hebben.”

2.000 liter
“Mijn huidige zoutwateraquarium is 1,60 m lang met een inhoud van 520 liter. Om de 14 dagen ga ik 800 liter water halen voor het verversen. Soms kunnen er bij het voerscheppen kleine visjes bij zitten. Die laat ik in de voorraadbak en bij mijn volgende trip zet ik die weer terug. In de garage staat 2.000 liter in 2 vaten en onder de grond ligt een leiding naar het aquarium in de living. Het water wordt rondgepompt uit die voorraad, maar ook ‘afgedruppeld’ zodat er constant vers water bij komt. Dat noem je 24-uursverversing. Het oude water gaat via de bioloogfilter het riool in. Het verwarmingselement zit in het bioloogfilter en zorgt ervoor dat het water constant op 23 graden blijft. Het filter is ook een eiwitafschuimer. Eiwitten zijn een afvalproduct van de uitwerpselen en het voer dat niet opgegeten wordt.”

“Er zijn mensen die zeepaardjes niet kennen, die denken dat het sprookjesfiguren zijn…”

200-300 mini-zeepaardjes per legsel

“Zeepaardjes vormen een vast koppeltje en het vrouwtje legt de eitjes in de buidel van het mannetje. Na 3 weken komen de mini-zeepaardjes uit. Dat zijn er 200-300 per keer en ze zijn 5-7 millimeter groot. Als ik zie dat een mannetje ‘zwanger’ is, dan vang ik die en zet hem over in een kweekbak. Anders worden de kleintjes na de geboorte zo het filter ingezogen. Na zo’n 5 maanden zijn ze volwassen. Als ik de mannetjes na het baren terugzet zorg ik wel dat ze eerst over wennen, omdat de temperatuur tussen de 2 bakken net iets kan afwijken. Tropische zeepaardjes kunnen zo’n 3,5 jaar oud worden. Zeepaardjes die in koud water leven worden tot 7 jaar oud. Dat is omdat de groeisnelheid langzamer is door de kou.”

Een tijdrovende hobby

“Het is en blijft een uitdaging om ze te houden en op te kweken en ik ben er trots op dat me dat allebei lukt. Het gaat dan ook niet zomaar, ik ben er dagelijks zeker een uur mee bezig en in het weekend zo’n 3-4 uur! Sinds 2005 doe ik aan de aquariumkeuring van de NBAT (Nederlandse Bond Aquaria Terra) en ben in 2013 en 2018 Nederlands kampioen geworden met mijn zoutwateraquarium! Er zijn zelfs mensen die zeepaardjes niet kennen, die denken dat het sprookjesfiguren zijn…”

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook187
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Ik heb genoten van je mooie hobby en hoop dat je het nog vele jaren
    kunt doen.
    Wat een mooie weergave.