Laatste nieuws:
Welke kosten dekt de brandverzekering (niet)? - (c) Noordernieuws.be 2018 - HDB_9083 80

Welke kosten dekt de brandverzekering (niet)?

Een brandverzekering is geen overbodige luxe. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, dekt die polis veel meer dan alleen schade na een brand. Wat allemaal precies? Dat ontdek je in dit artikel.

Ruim 95 % van de gezinnen heeft een brandverzekering. Een slimme keuze, want een goede verzekering is geen overbodige luxe als het noodlot toeslaat. Niet alleen na een brand, maar ook bij storm- of waterschade en na natuurrampen betaalt de verzekering de kosten.

Dit dekt een brandverzekering altijd:

-Schade door een brand, een ontploffing of een implosie.
-Schade door de botsing met een dier, een voertuig of een luchtvaartuig. De kans is klein, maar als een auto tegen je gevel botst of een klein sportvliegtuig boven je huis crasht, dan betaalt de verzekering de schade.
-Schade na een blikseminslag.
-Schade door aanslagen of arbeidsconflicten: als je brievenbus wordt afgebroken tijdens een betoging die voor je huis passeert, bijvoorbeeld.
-Schade na een storm. Denk maar aan dakpannen die wegwaaien, of zonnepanelen die plots in je tuin liggen.
-Schade na een hevige sneeuw- of ijsstorm. Je dakgoot kan onder het gewicht bezwijken en dat betaalt de verzekering dan terug.
-Schade na natuurrampen. Zoals waterschade na een overstroming of barsten in de gevel na een aardbeving.

Dit dekt een brandverzekering soms:

In de meeste gevallen betaalt de verzekering ook in onderstaande gevallen. Je kunt het opzoeken in je polis of aan je makelaar vragen.
-De inwerking van elektriciteit en bliksem op toestellen, zoals schade aan je televisie door overspanning. Of de inhoud van de diepvries die helemaal ontdooid is na een elektriciteitspanne.
-Een boom die na een hevige storm op je woning valt.
-Roet- of rookschade.
-Ook als je waterschade hebt door een lek in de leidingen, of als het water naar binnen sijpelt door het dak, kun je een beroep doen op de brandverzekering. Zelfs als je parket door een defecte vaatwasser onder water komt te staan. Maar vergeet niet: de brandverzekering dekt enkel de gevolgschade en dus niet de gebroken leiding of een defect toestel.
-Glasbreuk na diefstal of een poging tot diefstal.
-Als je mazouttank lekt, kun je stookolieschade hebben. Ook dat dekken de meeste brandverzekeringen.

Extra opties:

Je kunt natuurlijk ook meer verzekeren, maar daar betaal je ook wel voor. Je kunt kiezen voor:
-Een diefstalverzekering: voor schade aan de woning, de inboedel en de gestolen spullen.
-Een tuin- en zwembadverzekering. Want je tuinhuis, serre, omheining, beplanting of zwembad is doorgaans niet verzekerd.
-Dekking ‘indirecte verliezen’. Naast een schadevergoeding voor de materiële schade, kun je ook geld krijgen voor onrechtstreekse verliezen, zoals tijdverlies of portkosten.

Schade bij de buren

En wat als ook je buren schade oplopen? In een brandverzekering zit meestal ook de aansprakelijkheid tegenover derden. Dat wil zeggen dat als een brand overslaat naar de buren, of er een waterlek in een gemeenschappelijke muur zit, je verzekering die kosten ook dekt. De burgerlijke aansprakelijkheid beschermt je dan weer als een losliggende dakpan van je dak op de auto van de buren valt. Ook dan komt de verzekering tussen.

Let wel: de ene brandverzekering is de andere niet. Vergelijk dus verschillende polissen met elkaar voor je een contract tekent. En kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar wat de verzekering wel en niet dekt.

Bron: Zimmo.be

Facebook19
Twitter
Follow Me
Tweet