Laatste nieuws:
Belgian flag

Wat te doen in Essen en omgeving: de 4 beste activiteiten

Natuurlijk zijn tripjes naar het buitenland heerlijk, maar ons land heeft ook meer dan genoeg te bieden. En dan is het juist leuk om ook eens buiten de gebaande paden te kijken en minder grote en/of bekende plaatsen te bezoeken. Neem Essen bijvoorbeeld. In dit artikel vertellen we je de leukste activiteiten in Essen, zodat je het meeste uit je trip kunt halen:

  1. Hoe kom je in Essen?

Voordat je je bezig gaat houden met wat je allemaal gaat ontdekken in Essen, moet je er natuurlijk eerst zien te komen. Dat kan uiteraard met de auto, maar ook met het openbaar vervoer: Essen heeft een treinstation. Als je dichterbij woont, is de bus een optie. Het is het handigst om vooraf te checken hoe je het beste naar Essen reist, bijvoorbeeld via een app. Hier kun je de NMBS-app of Google Maps voor gebruiken. Heb je een lange reis voor de boeg? Zorg dan voor snacks en vertier onderweg. Gelukkig kun je tegenwoordig eenvoudig spelletjes spelen via je smartphone – dan hoef je in ieder geval niets extra’s mee te sjouwen. Denk bijvoorbeeld aan Football Manager, The Sims, 2048 of black jack. Niet zo’n fan van spelletjes? Download dan podcasts, series of films of lees eindelijk dat boek waar je steeds maar niet aan toekomt. Voordat je het weet ben je in Essen aangekomen en kun je je vermaken met een van de onderstaande activiteiten. 

  1. Ga naar een van de musea in Essen

Musealiefhebbers hoeven in Essen zeker niet te treuren. Het Belgische plaatsje heeft vijf musea:

  • Robotland is een technologie- en funpark waar je op een educatieve- en speelse wijze kunt kennismaken met innovatieve transport- en robottechnieken.
  • In Karrenmuseum kun je een unieke verzameling karren, wagens en koetsen uit België en Nederland zien.
  • Het Gerard Meeusen Museum vind je op de zolder van het Essense gemeentehuis. Hier stap je terug in de tijd: de verschillende kamers geven je een idee van hoe bewoners van Essen tussen 1900 en 1930 leefden.
  • In de Bakkersmolen huist een stroommachinemuseum, waar je leert over de werking, historie en ontwikkeling van de stoommachine.
  • ’t Kniphof is gewijd aan de geschiedenis en techniek van de papierknipkunst.

  1. Maak een wandeling of fietstocht door de natuurgebieden nabij Essen

Essen ligt tussen meerdere fraaie natuurgebieden van de Antwerpse en Noord-Brabantse Kempen. Dit is dus een uitstekende plek om er wandelend of fietsend op uit te gaan. Je kunt zelf op ontdekkingsreis gaan of reeds uitgestippelde wandelingen volgen. Dat laatste is het meest interessant, en dan weet je zeker dat je bij leuke plekjes komt. Het VVV-kantoor van Essen heeft er achttien voor je klaarstaan op hun website. Ook kun je vijf wandelfolders gratis ophalen op hun fysieke locatie. Hun picknickwandeling is zelfs verkozen tot de derde mooiste wandeling van de provincie Antwerpen. Deze wandeling is acht kilometer lang, waarbij je onderweg vijf leuke picknickplaatsen tegenkomt. Deze wandeling is vooral een feest in de lente of zomer, maar ook in de herfst of winter kun je hem prima doen – mits je je warm aankleedt.

  1. Plof neer in een restaurant of café

Heb je niet zo’n zin om iets te ondernemen? Plof dan gewoon lekker neer in een van de restaurants of cafés. Er zijn verschillende goede horecazaken om uit te kiezen, waardoor er voor een ieder wats wils is: van streekgerechten tot de buitenlandse keuken. Ook kun je in Essen terecht voor een lekker streekbiertje. Wil je het zoeken overslaan, ga dan naar de De Heerlyckheyt. Een Nederlandse krant tipte dit restaurant vorig jaar: ze roemden het heerlijke eten in een fijne ambiance. De groene sfeertuin is bovendien goed vertoeven als de temperaturen aangenaam zijn.