Laatste nieuws:
Landbouwers protesteren tegen kandidatuur Nationaal Park

Landbouwers protesteren tegen kandidatuur Nationaal Park

Op donderdag 26 januari om 13u verzamelen een 100-tal landbouwers uit de Noorderkempen en Nederlandse collega’s aan hotel Dennenhof – Van der Valk, Bredabaan 940 in Gooreind (Wuustwezel). De landbouwers maken zich grote zorgen over de kandidatuur van het Grenspark Kalmthoutse Heide als Nationaal Park.

Geen draagvlak

“Momenteel bestaat er geen breed draagvlak rond de kandidatuur van het Grenspark Kalmthoutse Heide als Nationaal Park”, zegt woordvoerster Sabina Vandeweyer. “Als landbouwers die actief zijn in en rond het natuurgebied maken wij onze grote zorgen. Zowel over onze eigen toekomst als voor wat er daadwerkelijk gaat veranderen in het Grenspark.”

Toeterende tractoren

“Donderdag vindt er een vergadering plaats in hotel Dennenhof. Om onze bezorgdheid uit te drukken, komen er vanuit verschillende gemeenten tractoren. Wij parkeren langs beide kanten van de Bredabaan om aan de aanwezigen en de passanten ons ongenoegen kenbaar te maken. Er zullen landbouwers zijn uit Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Brecht, Stabroek, Kapellen, Loenhout, maar ook uit Nederland. We zullen onze toeters laten horen als symbolische stem dat we het niet eens zijn met de aanpak tot nu toe.”

Niet in verslag

“Ondertussen zijn er al twee grote vergaderingen – werkbanken zoals ze het noemen – geweest. Er was telkens een delegatie landbouwers aanwezig, maar we vinden niets terug in het verslag van onze bedenkingen. Daarom dat we nu buiten vreedzaam protest voeren bij de start van de derde vergadering. Voor ons is het onaanvaardbaar dat er geen duidelijke plannen zijn en dat niemand concreet maakt wat er zal veranderen als het Grenspark een Nationaal park zal zijn. Wat is de impact op toerisme, maar vooral op de fauna, flora en landbouwactiviteiten?”, verwoordt Sabina Vandeweyer hun voornaamste bezorgdheden.

Stijn By Me

Foto: Pixabay

Facebook27
Twitter
Follow Me
Tweet