Laatste nieuws:
Aurelie Rens vertelt - vzw Oona Foundation

Trots op mijn vzw. Aurelie Rens vertelt!

Je kindje dat bij de geboorte overlijdt, het is de angst en nachtmerrie van elke ouder! Het overkwam Aurelie Rens (38) en haar man Nils, maar hun grote verdriet hebben ze weten om te zetten naar positieve energie, door vzw Oona Foundation op richten als eerbetoon aan hun overleden dochtertje.

Tijdens de bevalling ging het mis

“Onze dochter Oona werd op 21 maart 2019 geboren en tijdens de bevalling ging het mis”, vertelt Aurelie. “Na haar geboorte hebben ze nog een half uur geprobeerd haar te reanimeren. Mijn lichaam had niet door dat ons kind er niet meer was, want ze hoorde bij mij te zijn. Zelf was ik verpleegkundige in het ziekenhuis waar ik ben bevallen. Daarom kende ik de mensen die haar aan het reanimeren waren en snapte perfect wat er gebeurde en wat er werd gezegd. De ambulance van het UZA was al onderweg om haar te halen. ‘Het duurt te lang, ze gaat hersenschade oplopen’, dacht ik. Dat ze zou overlijden kwam niet in me op, terwijl ik dat verstandelijk wel had moeten weten.”

Ik kon het niet geloven

“Tegen mijn man zei ik: ‘Blijf erbij, laat haar niet alleen!’ Maar omdat ze geen elektrische impulsen meer had, werd ze dood verklaard en de ambulance afgebeld. Oona lag op het reanimatie bed en ik zei: ‘Geef haar maar aan mij.’ Ik dacht: als ze bij mij is, komt het wel goed. Ik kon niet geloven dat het gedaan was. Je zit nog vol hormonen en kon niet denken dat ze dood was. De champagne en doopsuikers lagen in de auto, we hadden nooit verwacht dat dit zou kunnen gebeuren.”

vzw Boven de Wolken

“Na de bevalling werd me gevraagd of we foto’s van ons overleden kindje wilden. De vroedvrouw heeft toen contact opgenomen met vzw Boven de Wolken. Die zorgt voor de foto’s van overleden kinderen en zij hebben ons geadviseerd om Oona in een ijskoud badje te leggen, om haar zo mooi mogelijk te bewaren. Dat was hier toen nog redelijk onbekend, terwijl deze watermethode in Nederland al vijftien werd jaar gebruikt. Dan moet je ineens heel veel dingen gaan regelen, ik was heel praktisch en schoof mijn verdriet voor me uit. Later dacht ik: had ik maar meer tijd voor mezelf genomen. Maar je moet je ineens concentreren op overlijdenskaartjes, koffietafel, uitnodigingen, … Mijn man was heel erg emotioneel en kon er niet over vertellen en nog steeds niet. Hij realiseert zich dingen ook veel sneller. Bij mij viel alles stil na de begrafenis, toen kwam het ineens heel hard binnen.”

Oona mee naar huis

“De dag na de bevalling kwam de fotograaf om foto’s te maken. Ze waren zo mooi, zo prachtig, dat we financieel iets terug wilden doen. Een vzw is namelijk altijd afhankelijk van donaties en acties. Toen de begrafenisondernemer kwam, zei ik dat ik Oona mee naar huis wilde nemen, in plaats van haar in een ijskoud mortuarium achter te laten. Dat kon, werd me gezegd. Ze hebben uitgelegd wat en hoe we het moesten doen, maar de bewaarmethode is erg secuur. De begrafenisondernemer is elke dag langs geweest om ons hierin te ondersteunen.“

Opbaren overleden baby’s

“Om de vzw te steunen hebben we de ‘Nacht van de Maan’ gewandeld, waar we ons voor lieten sponsoren en konden zo €1.000,- ophalen. Toen we het bedrag gingen overhandigen, zijn we met de organisatie in gesprek gegaan. Over zaken die niet zo makkelijk toegankelijk waren geweest en zij adviseerden ons hier iets mee te doen. We zijn doorgegaan met het werven van fondsen voor vzw’s, die iets voor overleden kinderen, Sterrekinderen, doen. Toen kwam bij ons het idee op om ons te richten op het opbaren van overleden baby’s, vanaf twaalf weken zwangerschap.”

vzw Oona Foundation - Koelbedje
Koelbedje
Opbaringsmateriaal

“Om te kunnen zien waar wij als vzw inpassen en om onze plaatsen te kennen, heb ik uit interesse een jaar de opleiding voor begrafenisondernemer gevolgd. Het heeft me vooral naar wetgeving veel inzichten gegeven. We zijn ons gaan specialiseren in opbaringsmateriaal, zoals waterschalen en koelbedjes in drie verschillende maten. Voor elk zwangerschapstrimester een ander formaat. We hopen snel een ‘cuddle cot’ aan te kunnen kopen, die is voorzien van een volautomatisch koelelement.”

vzw Oona Foundation - Waterschaal
Waterschaal
Verwerkingsproces

“Ondertussen is er in België een begrafenisondernemer opgestart, die gespecialiseerd is in uitvaarten van baby’s. Wij, als Oona Foundation, bieden onze materialen kosteloos in bruikleen aan. Er zijn nu vier ziekenhuizen, die wat verder weg liggen, die een permanente voorraad materiaal van ons hebben, dat we aanvullen of vervangen als het nodig is. De mandjes kopen we aan bij een vzw in Nederland en de bekledingen daarvan zijn tot zover allemaal door mijn tante gemaakt. De materialen maakt ze dan voor overleden kindjes, maar eigenlijk doet ze het ter ere van Oona.”

Sterrenouders

“Net zoals onze vzw een deel van ons verwerkingsproces is. De meeste vzw’s zijn gestart door sterrenouders, die iets willen doen om anderen in het rouwproces te ondersteunen. Er is een website waar alle vzw’s worden genoemd, die zich kosteloos inzetten voor sterrenouders, namelijk www.altijdwij.be.

Onze vzw is naar Oona vernoemd

“Onze Oona Foundation heeft ons geholpen bij het rouwproces. Omdat ze naar Oona is vernoemd wordt haar naam heel vaak genoemd. Oona zou nu 3,5 jaar zijn geweest en het feit dat we dingen in haar naam kunnen doen, is helend voor ons.”

Trots op onze Oona Foundation

“We zijn trots op onze vzw, omdat we door onze werking iets heel verschrikkelijks hebben kunnen omzetten naar de ondersteuning van andere ouders. Dat niet enkel het verdriet achterblijft, maar dat de trots op Oona en onze andere kinderen de overhand neemt. Dat we door onze vzw andere ouders in hun rouwprocessen kunnen steunen. Er is ook altijd meteen een band met andere sterrenouders. De verhalen zijn compleet verschillend, maar het verdriet is universeel.”

www.oonafoundation.be
Facebook

NN

Facebook270
Twitter
Follow Me
Tweet