voorpret-carnaval-kan-beginnen

Voorpret carnaval kan beginnen!

Carnavalsvereniging De Ossekoppen is er klaar voor! Het programma staat vast en het nieuwe credo is: “Lot van ew ore”.

Voorzitter Jaak Naulaerts en Magda Van Ginderen, die ook al zeker elf jaar lid is van de Raad van Elf, lichten het programma toe. “Op 11 november is het aanstellingsbal”, vertelt Jaak, “dat begint om 20:30 en daar zijn zes vertegenwoordigers per wijk aanwezig. Tot de officiële aanstelling later die avond worden er spellen en quizzen gespeeld.”
Om elf over elf ’s avonds plaatst de Keizer de steek op het hoofd van de voorzitter en vraagt of hij dit jaar weer voorzitter wil zijn. Daarna plaatst de voorzitter de steken op de hoofden van de Raad van Elf en stelt dezelfde vraag. Dit herhaalt zich bij de Prins, die op zijn beurt de nar zijn kap opzet, hem zijn stokje geeft en de vraag stelt.

“Na deze aanstelling speelt Dofkapel het lied dat ze gecomponeerd hebben, naar aanleiding van het nieuwe credo”, legt Magda uit. “Daarna eten we met z’n allen erwtensoep. Ieder jaar wordt het aanstellingsbal georganiseerd door een andere wijk, dit jaar wordt dat door Denoek gedaan. Op die avond krijgen de wijkvoorzitters ook de opdracht voor de platen die in iedere wijk komen te hangen en de instructie wat er op moet komen te staan.”

carnavalsstoet-essen-2016-noordernieuws-121

De plaatbezichtiging is op 17 december. Dan gaan de verenigingen langs de borden om die te beoordelen. Dit gebeurt altijd met twee bussen, zodat de veiligheid van dit vrolijke geheel gegarandeerd is. De borden worden beoordeeld op kleur, informatie, de carnavaleske uitstraling en de entourage. De leden de vereniging van die wijk, moeten ook bij hun bord het carnavalslied zingen. De bezichtiging gebeurt altijd in dezelfde volgorde, met dat verschil dat de vereniging die als laatste beoordeeld wordt, het volgende jaar als eerste staat.

Iedere wijk organiseert activiteiten om geld in te zamelen voor de bouw van hun carnavalswagen. De planning van de activiteiten is:
13 januari: Kwis steenbakkers, Parochiezaal Wildert, om 20.00
27 januari: Binnegebeuren Denoek, Gildenhuis, om 20.30
28 januari: Dweilbandjesfestival, Staesie Parochiecentrum
5 maart: Restaurantdag Torrep bij Volkshuis Essen
Bovendien verkopen de verenigingen lootjes in hun wijk.

“Op 22 januari is de 7-kamp tussen de wijken in parochie Staesie om 14:00. De punten die de wijken hierbij veroveren, worden samengeteld met de punten die ze voor hun wijkplaat hebben gekregen en die ze bij de spelletjes op het aanstellingsbal hebben gescoord. De wijk met de meeste punten, krijgt op het wijkenbal de wisselbeker.”

Al deze activiteiten zijn de aanloop naar weer een geweldig carnaval, de stoet en vrolijk feesten. We hebben er zin in!

LW

Facebook39
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!