Veldweg bestempeld als onveilig
Veldweg bestempeld als onveilig

Veldweg bestempeld als onveilig

Iedereen wil graag fijn en veilig wonen, helaas gaat dit laatste niet meer op voor de bewoners van de Veldweg. Sinds dat de straatverlichting in Essen in verband met bezuinigingen, om en om uitstaat vanaf 23:00 in plaats van 00:30, is vrijwel de hele Veldweg in complete duisternis gehuld. Een tegemoetkomende auto heeft dan een verblindend effect, buiten dat je verder niets ziet.

Slechts vier lantaarns aan de kant van de Heikantstraat branden en dat nog na klacht van bewoners. Het komt er op neer dat van de achttien lantaarns er veertien uit zijn. Met een klacht bij de gemeente over de rest van de verlichting werd niets mee gedaan. Het aantal gevallen van vandalisme en pogingen tot inbraak in auto’s is sindsdien explosief toegenomen. Erik ’t Hart, Annelies Beyers, Steve Jaspers, Christine Verhulst en Jenny Dockx deden hun verhaal. Een andere bewoner is op vakantie in Spanje, maar was bereid telefonisch een interview te geven. Het is duidelijk dat de situatie een grote impact heeft op de bewoners.
Christine en haar partner stuurden hier al eens een brief over op dinsdag 10 maart 2015. Op 18 maart ontvingen ze een email waaronder dit stond:
Alle meldingen, opmerkingen en klachten betreffende de openbare verlichting worden overgemaakt aan de dienst Openbare Infrastructuur. Zo ook deze melding. De gemeente maakt vervolgens een evaluatie op van het vroeger doven van de openbare verlichting.

Een andere reactie of oplossing is nooit gekomen. Het is niet het enige probleem: de Veldweg is ook een notoire racebaan. Daar werd ook al klacht over ingediend, vergezeld van 44 handtekeningen, daar is zelfs nooit een reactie op gekomen. Ironisch is dat de lege wijk achter de Veldweg ’s nachts wel verlicht is.

Lege wijk achter de Veldweg 's nachts
De lege wijk achter de Veldweg is ‘s nachts wel verlicht

Sinds het uitschakelen hebben bewoners last van: wildplassers tegen de gevels, poging tot inbraak in een camionette, iemand op de fiets die tegen drie geparkeerde auto’s aanreed, schade veroorzaakte en vluchtmisdrijf pleegde. Autospiegels die er worden afgeslagen, een week later een spiegelkap die eraf was gestoken. Auto’s die aan de huizenkant worden bekrast, een bewoner met een nieuwe auto, die ze binnen twee weken probeerden te stelen. Auto antennes die worden gestolen of afgebroken. Slechts een kleine opsomming van de overlast, die is gebeurd sinds de straat in het donker ligt.

“Ik ga altijd vroeg naar mijn werk”, vertelt Steve, “in de winter is het dan nog donker en liep ik altijd met een zaklamp naar het station, omdat ik niets zag. Ik besloot met de fiets te gaan, die binnen twee weken werd gestolen op het station.”
“Het is ook al een paar keer gebeurd dat mensen wilden keren op de oprit van een bewoner en zijn auto niet zagen. Ze reden er tegenaan reden en pleegden vluchtmisdrijf. Als je alle bewoners van de Veldweg bij elkaar zou zetten en hun verhaal liet doen, zou je een heel boekwerk vol kunnen schrijven!”
Eén van de bewoners werd een keer opgeschrikt, omdat zijn hond begon te blaffen, het bleek dat iemand de draad had doorgeknipt. Toen hij de politie belde, werd er gevraagd: “Hebt u iemand gezien?” Wat moeilijk is zonder verlichting.

Veldweg absoluut onveilig

Als zure kers op de taart staat één van de lantaarnpalen tegen de pui van een woning, op de stoep. Ook deze brandt ’s nachts niet, zodat je er bijna gegarandeerd tegen aan loopt.

Dit, samen met de hoge snelheden van het verkeer, zorgt ervoor dat het veiligheidsgevoel amper aanwezig is bij de bewoners van de Veldweg. Dit gaat zo ver, dat een bewoner die iedere avond gaat joggen een andere route heeft gekozen, omdat ze zich niet veilig voelt. Christine: “Vroeger ging ik graag nog laat een wandeling met de hond maken, dat doe ik na 23:00 niet meer. Ook ’s morgens vroeg in de winter niet. Je voelt je niet veilig en je ziet gewoon niets.” De bewoners zijn het er over eens: eigenlijk is er nu avondklok.

Onze redactie sprak met Burgemeester Gaston Van Tichelt, die zeer was begaan met de bewoners na dit verhaal: “Ik ga hier concreet werk van maken en proberen het één en ander te verbeteren. Dat lukt helaas niet op één dag, dit is een technisch proces. Het is bijna weekend en maandag 15 augustus. Maar ik ga hier zeker achteraan!”

LW

Facebook48
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!