Laatste nieuws:
Veilig uitgaan in Roosendaal Happy Ouders 2019

Veilig uitgaan in Roosendaal: Happy Ouders

Ouders spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van alcohol- en drugsgebruik door jongeren. Daarom organiseerde de gemeente Roosendaal ook dit jaar weer de bijeenkomst: Happy Ouders. Dit doet zij in samenwerking met de GGD West-Brabant, Boost Jongerenwerk, politie, Halt, Wegwijs en Novadic Kentron. Op maandagavond 28 oktober verzamelden zich ruim 50 ouders van jongeren van 12-14 jaar. Zij waren uitgenodigd voor een alternatieve kroegentocht langs populaire uitgaansplekken voor jongeren in Roosendaal.

Alternatieve kroegentocht

Ouders zijn via Roosendaalse middelbare scholen aangeschreven en uitgenodigd in bij jongeren populaire horecagelegenheden. Dit jaar deden El Corazon en Bij Moeders mee. Ook de Gewelvenkelder was een locatie waar informatie werd gegeven. Bij deze alternatieve kroegentocht gaven deskundigen informatie en tips om er samen voor te zorgen dat uitgaan veilig blijft. Deze keer is er naast het drinken van alcohol en het gebruik van drugs ook aandacht besteedt aan het gebruik van cannabis, wiet en lachgas.

Ervaringen delen

Klaar Koenraad, wethouder Volksgezondheid was blij met de goede opkomst: “We vinden het belangrijk dat onze jongeren gezond opgroeien en niet in de verleiding komen van drank en drugs. Ouders hebben hierbij een belangrijke rol. En dan is het fijn dat je met elkaar ervaringen kunt delen over hoe je dat doet.”

Positieve reacties: herkenning en verbazing

De reacties van ouders waren net als vorige edities weer heel positief: “Verrassend dat groepsdruk zo bepalend is bij kinderen”, “Ik heb vanavond geleerd dat ik op tijd met mijn kind in gesprek moet gaan over alcoholgebruik”, “Wat ben ik naïef als ouder!” en “Interessant om inzicht te krijgen in de werking van het puberbrein”.

Informatie en tips online te vinden

Op internet is ook veel informatie te vinden. Zo zijn de ouders gewezen op een video over het gebruik van lachgas. Deze video is hier te bekijken. Hierin worden vijf tips gegeven over hoe je het gebruik kan herkennen.
Op nix18.nl staat alle informatie van de landelijke campagne. Ook zijn hier goede voorbeelden te vinden die ouders kunnen gebruiken in het gesprek met hun kinderen en het maken van afspraken.

Bijdragen aan de gezondheid van jeugd

De gemeente Roosendaal wil met dit project een bijdrage leveren aan gezondheid van de jeugd. Happy Ouders creëert bewustzijn bij ouders, zodat zij ook thuis kunnen bespreken waarom de Drank- en Horecawet zo is en wat er van jongeren in het uitgaan wordt verwacht. De horeca kan op haar beurt laten zien wat voor maatregelen zij nemen om een gastronomische ontvangst waar te maken en aandacht te besteden aan veilig uitgaan in Roosendaal.

Bron en filmpje: gemeente Roosendaal
Foto: © Google Street View

Facebook20
Twitter
Follow Me
Tweet