Laatste nieuws:
Leiestreek Broeltorens Kortrijk

Switchen tussen Kortrijk en Deinze: de Leiestreek in al haar haar landelijke schoonheid

We zoeken het deze keer wel heel echt bij huis op. Maar goed, nu de schoolbel weer rinkelt, leek een uitstap naar de Leiestreek een heerlijk alternatief. ‘Waar water, kunst, creatieve hotspots, smaakmakers en natuur samenvloeien tot een bruisend geheel’, gaf de mevrouw van de toeristisch dienst marketingsgewijs mee. Welnu, wij voegden daar na ons bezoek nog een groot aantal extra troeven aan toe. Relaas van een ‘bleie’ Leietweedaagse…

 
Mario De Wilde  


Unieke belevingen in overtal

Dat heet nog eens een groene voetafdruk. Een boeiend uitstapje in ons eigen groen, groen knollenlandje. Unieke belevingen trouwens in overtal in de groene buurten van Kortrijk, Menen, Avelgem, Lauwe, Deinze, Harelbeke en Dentergem. Wat je ook kiest, de Leie speelt er als groene gordel steeds een prominente en attractieve rol in. Om daar een verhelderende selectie uit te maken heb je een uitvinding als Toerisme Leiestreek nodig. Dit jaar zetten ze volop in op waterbeleving met o.a. 11 unieke events aan en op het water onder de noemer WaterSferen. Onthoudt u vooral deze laatste zin. We komen er op het einde nog op terug….

Leiestreek - Va et Vient
Leiestreek – Va et Vient

De Meerbeek en Minneke

Nagenoeg fileloos staan we in no-time op onze verblijfslocatie The View Bis in Bissegem. De naam spreekt voor zich: dit is een romantisch wondertje met een heerlijk panorama vanop de twee moderne kamers ‘De Meerbeek’ en ‘Minneke’ op de eerste verdieping. Extra troef is grote achtertuin die zich vlak aan de Leieboorden bevindt. Akkoord, het was vooraf even zoeken in de doodlopende Kerkvoetweg maar we worden enthousiast verwelkomd door Claude en Nadine. Binnen de vijf minuten worden ons de vele mogelijkheden van deze b&b toevertrouwd. De koffiemachine en ijskast die ter beschikking staan, de airco, de deurcodes en de keuze uit twee uitgebreide ontbijtformules in de tuin. Als een Rupsje Nooitgenoeg willen we van alles proeven….

Leiestreek - Buda eiland Kortrijk
Buda eiland Kortrijk

De Heerlijkheid aan de overkant

De zon schijnt boven Bissegem en we hebben een bevoorrecht zitje in de tuin. Twee binnenschepen varen traag als de wind voorbij en zorgen ervoor dat we plots dansende oevers zien. Enkele joggers trachten hun broccolidieet nog aan te scherpen. Aan de overkant van de Leie spotten we tussen het vele groen een mooi gerenoveerd kasteel. In deze Heerlijkheid resideert al enkele jaren gedeputeerde Jean de Bethune. Ik check de beelden op mijn Nokia en proef geluk.. Noodklokken! We moeten immers vertrekken want een diner wacht ons in ‘t Mouterijtje op het bekende Buda-eiland in Kortrijk. We doen dat Anuna-proof te voet want het is ook maar 20 minuten stappen langs het jaagpad van de Leie. Op het zuiders terras wordt het proeven van een gevarieerde bierkaart, enkele vleesklassiekers en een sabayon met ijs en limoncello voorwaar. Ik maakt net geen vreugdedansje….

Leiestreek Dobbero

Dobberen in een tobbe

Een nieuw initiatief aan de Leie was afgelopen zomer het concept van Dobbero. Varen, een hapje eten, iets drinken, én ook nog wat cultuur opsnuiven. We staan klaar om dit zelf uit te testen. We stappen aan boord van een drijvende tank voor twee, vier of zes personen en dobberen van de ene act naar de andere. We hadden op voorhand een brunchpakket besteld en en doen onderweg ons in duizendvoud tegoed aan allerlei lekkers. Onder het motto ‘zei die de dorstigen laven, zullen het rijk der hemelen zien’ peddelen we naar een drijvende bar. Zo gaat dat aan de Leie. In een mum van tijd waren deze boottochten op de vele locaties uitverkocht, dus we prijzen ons bij de gelukkigen.

Leiestreek Begijnhof Kortrijk
Begijnhof Kortrijk

Rillen met 3D-brillen

Tijd om naar het Kortrijk te gaan verkennen en dat doen we met de Creative City Tour, de meest ideale manier om de stad te leren kennen. We halen de kaart op bij het nieuwe Toerismekantoor van Kortrijk aan de ingang van het Begijnhof. Van daaruit starten we onze boeiende ontdekkingsreis waar we flink wat verborgen pareltjes passeren. Tussendoor bezoeken we ‘1302’, het betoverend klank- en lichtspel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Meeslepende 3D-animaties tonen ons de bloei van het Graafschap Vlaanderen en de aanleiding van de Guldensporenslag. Een boeiend geheugensteuntje van een ingrijpend jaar in de Vlaamse geschiedenis. Vlakbij de kerk houden we halt op het idyllisch groen terras van Huyze Begga. In dit voormalige huis van de grootjuffrouw, gekenmerkt door zijn karakteristieke trappengevel, serveren Kimberly en Joeri ons heel gastvrij en vriendelijk hun taart van de dag. Ik zweer je vanop deze historische setting: ‘Nee, beter dan hier wordt het niet….’

Leiestreek 't Mouterijtje Kortrijk
‘t Mouterijtje in Kortrijk

Afspraak straks met Au Revoir

Daar staan we dan aan de Sint-Maartenskerktoren. Onze nieuwsgierigheid blijft groot en er wacht ons een stevige beklimming om die extra to do te kunnen schrappen. Maar de beloning boven, met weids uitzicht over de stad Kortrijk, doet onze getergde benen vergeten. Langs de Broeltorens en verlaagde Leieboorden zien we hoe deze West-Vlaamse trots nog steeds in volle ontwikkeling is. Als we de auto opzoeken om weer naar Huisje/Tuintje te rijden, stippen we nog snel ‘Eau Revoir’ van WaterSferen aan. In oktober, november en december kan je je aan de oevers van het water nestelen en kijken hoe prachtige, kleurrijke figuren en kunstzinnige lichtprojecties op een fontein op het water dansen. Wat napraten over dat bijzondere spektakel? Dat doe je aan de knusse drank- en foodtrucks. Dat wordt opnieuw uitkijken….

Meer info? Kijk op www.toerisme-leiestreek.be.

 
Foto’s: copyright Toerisme Leiestreek vzw