Laatste nieuws:
Trots op mijn beroep - Bram Rammeloo - Conservator Arboretum Kalmthout

Trots op mijn beroep: Bram Rammeloo vertelt!

Je liefde voor alles wat leeft en bloeit combineren met een enorme creativiteit. Dat is precies wat Bram Rammeloo (43) doet en hij maakte er zijn beroep van.
Liefde voor de natuur in al zijn aspecten

“We hadden thuis een grote tuin,” vertelt Bram, “en als kind had ik daar een stukje van waar ik bloemcomposities maakte. Mijn vader was directeur van de Plantentuin in Meise en als ik daar mee kon helpen, dan deed ik dat. Ik was creatief op veel vlakken en speelde ook bugel bij de Jeugdfanfare. Ik kweekte schildpadden, bidsprinkhanen, wandelende takken, konijnen, … Onze buurman werkte op de bagagebehandeling van de luchthaven en vond een hagedis die als verstekeling was meegekomen. Die bracht hij bij ons. Dus ging ik insecten zoeken om die te voeren. Die zijn er in de winter niet, dus kweekte ik vliegen om hem te voeren. Al die interesse in de natuur kwam later samen in mijn studie voor landschapsarchitect.”

Creëren van natuur en creativiteit

“Thuis mochten we zelf kiezen wat we wilden gaan studeren, maar onze vader nam de uiteindelijke beslissing waar. Ik ben in Wageningen (NL) gaan kijken en ben daar gaan studeren voor landschapsarchitect. In die studie kwamen het creëren van natuur en creativiteit samen. Aan het eind van mijn studie deed ik een stage in de Plantentuin in Meise. Daar heb ik heb mee ontworpen aan een nieuwe ingang, toegangspoortjes, … en sommige ontwerpen zijn ook daadwerkelijk uitgevoerd en bestaan nog. De opleiding duurde vijf jaar, maar ik heb die al na vier jaar afgerond in 1997.”

Hortus Haren

“Aansluitend ben ik gaan werken in Hortus Haren bij Groningen. Ik ben daar naar toe verhuisd en heb er twee jaar gewerkt als de rechterhand van de directeur op het gebied van tentoonstellingen en activiteiten, ontwerpen en nieuwe tuinen. Ik heb er meegewerkt aan dingen die eigenlijk ver van mijn bed lagen. Zoals een ijssculpturen en wassenbeeldententoonstelling, foto-exposities van de natuur met doeken van drie bij vijf meter. Dat formaat is tegenwoordig niet opzienbarend, maar was toen echt heel bijzonder. Voor wat betreft de ijssculpturen waren wij de eerste die dat deden. De Keltische tuin is volledig door mij ontworpen en uitgevoerd en bestaat nog steeds. Ik kom er nog regelmatig, als is dat door de grote afstand wel minder geworden. In het tweede jaar dat ik daar werkte ben ik een maand naar Kyoto, Japan, gegaan om daar Japanse tuinarchitectuur te studeren. We hadden in Groningen de eerste Chinese tuin, die was ons geschonken door de stad Shanghai en werd in 1992 geopend door, toen nog, koningin Beatrix.”

Arboretum Kalmthout
“Op een gegeven moment hoorde ik over de vacature conservator-directeur voor het Arboretum in Kalmthout. Ik heb gesolliciteerd en werd aangenomen. Een uitdagende functie waar je zelf aan het stuur zit van een botanische tuin die al meer dan 140 jaar bestaat. En die bovendien anders is dan andere botanische tuinen. Er is zoveel potentie waar je veel van kan leren en veel aan terug kan geven. Zo’n botanische tuin wordt dan ook je kindje. Het was moeilijk om Groningen achter te laten, maar ik heb er nooit spijt van gehad!”

Sommige mensen komen hier iedere dag om te genieten

Uitbreiding van het domein met twee hectare

“De eerste uitdaging was het uitbreiden van het domein met twee hectare. Daar liggen nu de rode tuin, de vlindertuin, de evenementenweide en een stuk dat gereserveerd is voor stockeren en composteren. De officiële opening was in 2003. De tuin is op vele en diverse manier geëvolueerd. We zijn bekender geworden, krijgen meer bezoekers en het niveau van onderhoud is omhoog gegaan. Er is veel nieuwe aanplant met vooraf logische keuzes over wat wel en wat niet. Ook hebben we een grote vrijwilligerswerking.”

Extern agentschap van de Provincie Antwerpen

“Er hebben veel verbouwingen op het vlak van de infrastructuur plaatsgevonden, met onze grote dank aan de geweldige steun van de Provincie Antwerpen. Twintig jaar geleden waren we een private vereniging, nu zijn we een extern agentschap van de Provincie Antwerpen. Hierdoor kunnen we rekenen op steun op veel vlakken van de Provincie. Het blijft een uitdaging om relevant te blijven. De planten en bomen staan wereldwijd onder grote druk en we willen mensen hiervan bewust maken.”

Dagelijks genieten

“Mensen hebben tegenwoordig steeds minder beschikking over eigen tuin en zien ons als hun tuin. Sommige mensen komen hier iedere dag om te genieten en de dagelijkse evolutie van alles wat hier groeit te zien. Vooral in de winter, als de Hamamelis bloeit. Als publiekstuin zijn we alle dagen open en mensen kunnen hier dagelijks genieten.”

Vangeertenhof

“Het is een uitdaging om alle collecties gezond te kunnen houden van ziektes, de discussies te voeren over exoten en niet-exoten en zorg te blijven dragen voor het erfgoed. De gevelrestauratie van de Vangeertenhof, dat een publieke functie zal krijgen, is eind van het jaar klaar. Dan zal het pand een publieke functie krijgen voor exposities, vergaderingen, evenementen, recepties en vieringen.”

Trots op mijn beroep

“Ik ben trots op wat we hier met een relatief klein team kunnen realiseren. Een team van vaste mensen, met een grote groep vrijwilligers. Allemaal mensen met een heel diverse achtergrond. Wat we zo met die mensen kunnen bereiken is uniek. Mensen uit het buitenland komen hier kijken en hun inspiratie halen, daar ben ik ontzettend trots op!”

Website Arboretum Kalmthout
Facebook
Twitter

LW

Facebook33
Twitter
Follow Me
Tweet