Laatste nieuws:
Hoe vlekken op behangpapier verwijderen

Hoe vlekken op behangpapier verwijderen?

Vlekken op behangpapier verwijderen is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig bestaan er een aantal handige tips en trucs om jouw interieur weer helemaal te doen blinken. Zo lijkt je behang weer meteen als nieuw.

Stel: je hebt je woonkamer net ingericht met een origineel behang, tot zoon- of dochterlief besluit er een creatief kunstwerk van te maken met balpen en potlood. Hoe verwijder je in hemelsnaam die vlekken?

Vlekken verwijderen uit papieren behang
Papieren behang is niet altijd gemakkelijk af te wassen met water. De kans dat je het beschadigt is groot. Je kan het materiaal wel te lijf gaan met boraxpoeder of zuiveringszout. Wrijf het poeder op de vlekken en veeg het weg met een droge borstel.

Kleine vlekken: gommetje of brood
Behang kun je ook gemakkelijk weer proper maken met een gommetje of met een balletje wit brood zonder korst. Hiermee wrijf je kleinere en lichtere vlekken van het behang weg. Zo verwijder je bijvoorbeeld vuile handen, potlood of zelfs bier van de muur.

Afwasbaar behang is trouwens ook te behandelen met een beetje schoonmaakmiddel.

Vetvlekken: tetra en krijt
Voor vetvlekken op het behang maak je een papje van tetra en krijt. Smeer de vuile plek hiermee in en laat het drogen. De volgende dag kun je het voorzichtig weg borstelen. Opgelet: tetra is een gevaarlijke stof bij inademing ; bij gebruik dus goed verluchten.

Vetvlekken op behang kun je ook verwijderen door het nog aan het behang klevende vet eerst op te nemen met een theedoek. Dieper ingedrongen vet kan worden verwijderd door een stuk keukenpapier met een warm strijkijzer tegen de muur te drukken. Het strijkijzer mag niet te heet zijn. Vervang het keukenpapier als het vettig wordt en herhaal dit zo nodig enkele malen.

Balpen: haarspray
Balpenvlekken op behang kunnen worden verwijderd door het behang te bevochtigen met een beetje water en er daarna wat haarspray op te spuiten. Na korte tijd kan je de vlekken met een droge doek wegvegen.

Vlekken verwijderen uit vinyl behang
Vinyl behang kan wel tegen wat vocht en water. Hiervoor maak je best een sopje dat niet alleen milieuvriendelijk is, maar dat ook de lijm niet van het behang laat oplossen.

Ingrediënten:
1 theelepel vloeibare olijfoliezeep
500 ml warm water
Spons of gele doek

Werkwijze:
Los 1 theelepel vloeibare olijfoliezeep op in 500ml warm water
Meng beide bestanddelen goed met elkaar.
Breng in cirkelende bewegingen het mengsel aan op het behang met een spons of gele doek.
Let op: breng het niet té dik aan zodat het mengsel eraf loopt of het behang te nat wordt! Doe dit ook niet meteen over het gehele oppervlak, maar telkens een kleine oppervlakte per keer. Nadien kun je met een schone, licht vochtige doek het sopje verwijderen en je behang wordt weer stralend schoon.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook9
Twitter
Follow Me
Tweet