Laatste nieuws:
Sloveense ambassadeur plant cyclamen en verrast Arboretum Kalmthout met oorkonde
Conservator-directeur van Arboretum Kalmthout Abraham Rammeloo krijgt van de Sloveense Ambassadeur Barbara Sušnik namens de Republiek Slovenië een uitzonderlijke oorkonde als erkenning van de waardevolle samenwerking tussen Arboretum Kalmthout en Slovenië. Copyright: Arboretum Kalmthout

Sloveense ambassadeur plant cyclamen en verrast Arboretum Kalmthout met oorkonde

De Sloveense ambassadeur Barbara Sušnik bracht op dinsdag 24 september een bezoek aan provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout. Op dit moment kun je er genieten van bloementapijten met herfstbloeiende cyclamen en dit dankzij oprichtster en vorige eigenaar van het Arboretum, de Sloveens-Belgische Jelena De Belder-Kovačič. Haar leven en werk werden vandaag gevierd, want de Sloveense Ambassadeur kwam cyclamen planten. Ze bekrachtigde de historische band tussen Arboretum Kalmthout en Slovenië met een officiële oorkonde.

Jelena De Belder–Kovačič

Plantenvrouw Jelena De Belder–Kovačič, grondlegster en bezielster van Arboretum Kalmthout, had Sloveense roots en was grote fan van Cyclamen, een knolgewas met fijne bloempjes, dat ze kende uit de bossen van haar geboorteland. Ze plantte er veel in de arboretumtuin. “Hoe meer cyclamen, hoe liever!”, vond ze. Ambassadeur Barbara Sušnik nam vandaag dit plantadvies ter harte en plantte tientallen nieuwe cyclamen aan in de arboretumtuin nabij de grote vijver van het arboretum.

Sloveense ambassadeur plant cyclamen en verrast Arboretum Kalmthout met oorkonde 2

Conservator-directeur van Arboretum Kalmthout Abraham Rammeloo (midden links) en de Sloveense Ambassadeur Barbara Sušnik (midden rechts) planten herfstcyclamen. Daarbij krijgen ze de hulp van Diane De Belder, dochter van Jelena (rechts), en van cyclamenliefhebber Joseph Rupreht (links), een Sloveense vriend van Jelena. Copyright: Arboretum Kalmthout
Liefdesverhaal

Door het planten van cyclamen, zette Ambassadeur Barbara Sušnik de vriendschappelijke relatie met Arboretum Kalmthout kracht bij. Ze benadrukte in het bijzonder de erfenis van Jelena De Belder: “Ik geloof niet dat het een toeval is, dat het een Sloveense was die hier zo’n prachtige natuurlijke tuin creëerde. Slovenië schenkt immers veel aandacht aan haar natuur en biodiversiteit en de bescherming ervan. Arboretum Kalmthout werkt samen met Arboretum Volčji Potok en Tivoli Park, beide in de buurt van hoofdstad Ljubljana. Afgelopen zomer nog verbleven en werkten hier in Kalmthout twee studenten van de Universiteit van Maribor. En zo zijn er nog talloze andere voorbeelden van de veelzijdige samenwerking tussen ons.” Hierop verraste Ambassadeur Sušnik directeur Abraham Rammeloo met een uitzonderlijke oorkonde van de Republiek Slovenië, als erkenning van de waardevolle samenwerking tussen Arboretum Kalmthout en Slovenië: “Nog mooier is dat de band gebaseerd is op een liefdesverhaal tussen Jelena en Robert De Belder, maar het werd ook een liefdesverhaal tussen een arboretum en een land. Vandaag wil ik directeur Abraham Rammeloo bedanken voor het blijvend voeden en ondersteunen van deze liefde.”

Jubileumjaar ter ere van Jelena De Belder

Vorig jaar was het 20 jaar geleden dat Jelena De Belder overleden is. Dit jaar is het 70 jaar geleden dat zij als jonge landbouwingenieur voor het eerst naar Kalmthout kwam en er haar echtgenoot Robert De Belder leerde kennen. Als toegewijde plantenliefhebbers zetten zij samen Arboretum Kalmthout op de wereldkaart. Haar enthousiasme voor planten was onuitputtelijk, haar botanische kennis enorm. Jelena De Belder selecteerde en ontdekte zelf planten en introduceerde vele nieuwe soorten in onze streken. Ze inspireert nog steeds wereldwijd tuiniers en ook in Slovenië is Jelena De Belder–Kovačič een botanische bekendheid. Wie meer over haar leven wil ontdekken vindt een tijdlijn op de Oude Loods, aan de kleine vijver van Arboretum Kalmthout. Ook in 2025 zal Arboretum Kalmthout haar grondlegster onder de aandacht brengen, want dan is het exact 100 jaar geleden dat ze geboren is.

Sloveense ambassadeur plant cyclamen en verrast Arboretum Kalmthout met oorkonde 3
Nog tot en met 13 oktober kun je de bloeiende herfstcyclamen van Arboretum Kalmthout bewonderen langs een wandelroute in de tuin.
Copyright: Arboretum Kalmthout
Wandelroute langs cyclamen

Wie geen enkele van die prachtige cyclamen-bloementapijten wil missen, kan gewoon de wegwijzers volgen in de tuin. Eens cyclamen zich goed voelen op een plek, vermeerderen ze ook gemakkelijk. Dat doen ze in Arboretum Kalmthout sinds begin jaren 1970. Onder een grote appelboom, onder een haagbeuk en onder grote beuken werden de eerste cyclamen geplant. Ondertussen vinden bezoekers ze doorheen het hele arboretum. Tot en met 13 oktober loopt er een route langs de bloeiende cyclamen in het arboretum. De wandelroute eindigt op de Buitenkamer van Arboretum Kalmthout, waar je de winnaars kunt ontdekken van een tekenwedstrijd in 2023, de Cyclamen Challenge.

Planttips voor thuis

De herfstbloeiende Cyclamen hederifolium groeit het liefst onder loofbomen, want ze willen in de winter graag veel vocht en licht en in de zomer veel droge schaduw. Deze soort start met bloeien wanneer de eerste regen na een droge zomer het najaar aankondigt. Dan verschijnen op lange buigzame stelen de roze of witte samengevouwen bloempjes. Sommigen zien er hartjes in, anderen vlinders. Ze bloeien nog voordat hun donkergroene en zilveren bladeren verschijnen en de ondergrond toedekken als een bed.
› Kies een plek voor je cyclamen in de schaduw, tussen wortels van een bladverliezende haag of boom, zelfs tot tegen de stam. Ze groeien ook naast een muur, of tussen stenen en rotsen.
› Kies voor een locatie waar niet veel bloemen of bodembedekkers groeien en kies zeker voor een goed gedraineerde bodem.
› Voeg bij het aanplanten wat bentonietklei, kalk of beendermeel en compost toe.
› Plant ze diep genoeg onder de grond. Cyclamen hebben de neiging om zich naar boven te werken. Bedek ze daarom ook jaarlijks met een verse laag fijne bladmulch of compost.
› Wil je snel een groot bloementapijt? Plant cyclamen dan in groepjes en in grotere aantallen. Plaats enkele plantjes dicht bij elkaar, en zet andere groepjes wat verder. Plant er ineens een stuk of twintig om voldoende effect te hebben.
› Cyclamenplantjes zijn per stuk of per bak te koop in het plantencentrum van Arboretum Kalmthout. Er is een grote variatie in bladvorm en bloemkleur. Plant een bloeiend plantje meteen.

Bron en foto’s: Arboretum Kalmthout

Facebook5
Twitter
Follow Me
Tweet