Laatste nieuws:
Tips om je huisdier de hitte door te helpen!

Tips om je huisdier de hitte door te helpen!

Voor mensen zijn deze temperaturen al bijna niet te doen maar voor dieren is het nog veel zwaarder. Daarom is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren, zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte en een hitteshock krijgen. Oververhitting is levensgevaarlijk en kan soms zelfs dodelijk zijn.

Hoe merk je dat je huisdier het te warm heeft?

Je huisdier voelt dan warm aan en de slijmvliezen zijn rood. Ook ademen ze snel en zijn ze lusteloos en willen vaak niet eten. Honden kunnen zelfs gaan braken.

Wat te doen?

Breng je dier direct naar een koelere plek en zorg voor veel en vers drinkwater. Je kan huisdieren waaronder honden, katten, konijnen en knaagdieren ook nat maken. Maak dan de kop, oren, hals en poten nat maar gebruik geen ijskoud water. Dat is gevaarlijk, omdat bloedvaten dan samentrekken en het dier nog moeilijker zijn lichaamswarmte kwijt kan.

Wat is een hitteshock?

Wanneer een dier ernstig overhit is, dan kan het een hitteshock krijgen. Dit herken je aan snelle hartslag en ademhaling en niet of nauwelijks reageren op prikkels. Dan is het belangrijk om direct de dierenarts te bellen en te beginnen met koelen!

Tips voor honden
Honden kunnen hun warmte alleen kwijt kunnen door te hijgen, ze hebben namelijk alleen in hun voetzooltjes zweetklieren. Daarom is het heel belangrijk dat er een plek in de schaduw is en dat de hond beschikt over voldoende en vers drinkwater. Een badje om hun poten in te verkoelen is ook heerlijk of anders een koeltematje of een koeltehalsband. Let ook goed op honden met een dunne vacht: die kunnen makkelijk verbranden. Smeer de dun behaarde plekken en, bijvoorbeeld, hun neus dan in met zonnebrandcrème. Ook moet je nu niet overdag lange wandelingen maken.
 

“Fietsen met je hond bij dit weer is iets wat je nooit moet doen!”

Tips voor katten

Meestal zoeken katten zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat je kat schaduw heeft en dat hij naar binnen kan als het te heet is buiten. Ook voor katten is het belangrijk dat ze voldoende drinkwater hebben!

Tips voor konijnen

Konijnen kunnen slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te zitten. Konijnen krijgen het al vanaf een graad of 24 moeilijk. Zorg er dus voor dat het konijnenhok niet in de zon staat! Ook helpt het als je koelelementen in het hok legt. Een gevulde plastic fles uit de vriezer is ook een prima idee. Wikkel deze in een theedoek anders is het te koud voor zijn neusje en pootjes. Wel opletten dat het konijn de fles niet kapot knaagt.

Bron: Female Vision
Foto: Pixabay

Facebook13
Twitter
Follow Me
Tweet