Laatste nieuws:
Katten- en hondenharen niet echt geschikt als nestmateriaal

Katten- en hondenharen niet echt geschikt als nestmateriaal

In het voorjaar zijn vogels op zoek naar geschikt nestmateriaal en in hun zoektocht komen ze wel eens uit bij dierenhaar.

Er wordt soms wel als tip gegeven om de vogels een handje te helpen met nestmateriaal, door losgeborsteld honden- en kattenhaar in de tuin aan te bieden. Vogels nemen dit dankbaar mee om hun nestje te bekleden. Het haar zorgt voor warmte en daarnaast voelt het lekker zacht aan. Maar wees hier voorzichtig mee.

Katten- en hondenharen niet echt geschikt als nestmateriaal

Probleem 1: nestmateriaal van katten- en hondenharen

Gooi geen grote plukken haar in de tuin en hang het niet in bomen. Wanneer vogels dit als nestmateriaal gaan gebruiken, kan het gebeuren dat jonge vogeltjes verstrikt raken met hun nageltjes in de haren en dus helemaal vast komen te zitten. Enkele honden- en kattenharen kan helemaal geen kwaad, maar geen grote plukken dus!

Probleem 2: honden en katten haren en anti-vlooienmiddel

Huisdierharen liggen toch iets gevoeliger dan je zou verwachten. Vaak worden honden en katten behandeld tegen vlooien met chemische anti-vlooienmiddelen. Wanneer de eieren uitkomen hebben de jonge vogeltjes nog geen veren. Hun huid komt daardoor direct in contact met de haren in het nest. Chemische anti-vlooienmiddelen zijn zo hardnekkig, dat deze nog steeds aanwezig zijn in de aanwezige haren, zelfs tot wel een half jaar na toediening.

Wil je toch je steentje bijdragen? Hang dan een vogelnestkastje op of steun ze met wat extra voedsel op de voederplank.

Bron: Tuindingen.nl
Foto’s: Noordernieuws.be

Facebook70
Twitter
Follow Me
Tweet