Laatste nieuws:
Wat als je hond oververhit raakt

Wat als je hond oververhit raakt?

Er is weer een hittegolf alarm en overal zien we waarschuwingen om honden niet in de auto te laten of niet te laten joggen/spelen/wandelen bij hoge temperaturen.

Maar wat moet je doen als je hond daadwerkelijk oververhit geraakt is?

Hou er rekening mee dat bepaalde dieren meer risico lopen. Het zijn vooral honden die meer dan 15 kilo wegen, een korte snoet hebben zoals bulldoggen en boxers en honden met veel overgewicht die gevaar lopen. Rassen zoals labradors en Golden Retrievers kunnen minder goed met warmte om. Bij symptomen van een hitteslag gaat de hond zwak worden of neer vallen, minder alert zijn, zeer snel ademen en uiteindelijk bloedingen vertonen en/of epilepsie.
Denk je dat je hond oververhit is, check dan even zijn lichaamstemperatuur door een thermometer in zijn anus te steken. Bij acute hitteslag heeft een hond meer dan 41°C temperatuur maar ook boven 40° moet je snel afkoelen.

Koel je hond op deze manier af

Maak onmiddellijk het dier volledig nat met lauw/licht fris water. Dit kan met de tuinslang (eerst het hete water laten weglopen!), in een bad of in het zwembad. Eens de vacht goed nat is, zet je er een ventilator op of gebruik je een haardroger met koude lucht. Dieren verliezen namelijk voornamelijk hun warmte door radiatie en convectie doorheen de huid. Gebruik geen ijs want dat doet de bloedvaatjes in de huid samentrekken waardoor er geen warmte kan losgelaten worden. Het doel is de lichaamstemperatuur te doen zakken tot 39°5 C. Lager dan dit mag je niet gaan om de lichaamsfuncties niet verder in het gedrang te brengen.

Bel de dierenarts!

Bel ondertussen een dierenartsenpraktijk die je hond onmiddellijk kan zien. Je hond zal daar aan een infuus gelegd worden en verder gemonitord worden voor nierfalen, stollingsstoornissen, hersenbeschadiging, longbloedingen, ritmestoornissen, enzovoort.
Dikwijls is een plasma transfusie nodig.

De overlevingskans van een hond met erge hitteslag is ongeveer 50%. Voorkomen is beter dan genezen. Hoe je dier en ook jezelf koel. Geef regelmatig fris water en drink zelf ook voldoende!

(C) Dr. Ingrid Putcuyps

Bron: Dierenartsenpraktijk Het Hof
Foto: Pixabay

Facebook235
Twitter
Follow Me
Tweet