Laatste nieuws:
Tips om eekhoorns naar je tuin te lokken

Tips om eekhoorns naar je tuin te lokken

Met het ontluiken van de lente zien we de charmante eekhoorn weer steeds vaker in onze tuinen en bossen. De gewone of rode eekhoorn, Scularis vulgaris, is de soort die in Nederland en België voorkomt en met zijn speelse capriolen en levendige persoonlijkheid weet hij al snel de harten van tuinliefhebbers te veroveren.

Geen winterslaap

Hoewel eekhoorns voornamelijk in de vroege ochtend of late middag in het bos te spotten zijn, zijn er ook gebieden waar ze regelmatig in tuinen verschijnen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, houden eekhoorns geen winterslaap. Ze zijn wel minder actief in de winter vanwege het schaarse voedselaanbod. Om deze periode door te komen, leggen ze een wintervoorraad aan door extra veel te eten en voedsel te verstoppen in holle bomen of onder de grond. Een goed reukvermogen helpt ze hun verstopte lekkernijen terug te vinden.

Eekhoorn vriendelijke tuininrichting

Wil je deze roodharige tuinbezoekers aantrekken, dan is het belangrijk om je tuin eekhoornvriendelijk te maken. Zorg voor beschutting in de vorm van loof- en naaldbomen, struiken en wat rommelige hoekjes met takken en bladeren. Maar zelfs als je geen bomen hebt, kun je eekhoorns lokken met een smakelijk feestmaal. Bied ze grove zaden, naturelnoten zoals walnoten, hazelnoten en pijnboompitten, vers water, stukjes fruit en groente, zoals komkommer en wortel, aan. Vers voedsel heeft de voorkeur en het is belangrijk om nooit bereid voedsel te geven.

Ware acrobaten

Wist je dat eekhoorns ware acrobaten zijn? Ze kunnen voederbakjes openmaken, over touwen en dunne takken lopen, tussen boomtoppen springen en zelfs over een boom naar boven en beneden manoeuvreren. Hun staart dient als evenwichtsorgaan en om zich op te vangen bij een eventuele val.

Eekhoornvriendelijke tuin

Als je echt wilt investeren in een eekhoornvriendelijke tuin, overweeg dan het ophangen van een eekhoorn nestkast. Deze kunnen dienen als een veilige plek voor de eekhoorns om te rusten, leven en nestelen. Plaats de nestkasten op minimaal 4 meter hoogte, bij voorkeur niet gericht naar het zuidwesten of westen, dit om te voorkomen dat regen de ingang binnendringt. Met een eekhoorn in de tuin haal je niet alleen een speels en levendig dier binnen, maar ook een bron van voortdurende verrassingen en bewondering voor de natuurlijke acrobatiek die deze kleine wezentjes vertonen.

Bron: Tuindingen.be
Foto: Noordernieuws.be

Facebook43
Twitter
Follow Me
Tweet