Laatste nieuws:
Dode mezenjongen in jouw nestkast

Dode mezenjongen in jouw nestkast?

Ieder broedseizoen ontvangen Velt vzw en Vogelbescherming Vlaanderen meldingen van mislukte broedpogingen van vooral kool- en pimpelmezen. Eén, meerdere of alle jongen liggen dood in het nest. Wat is er gebeurd? Soms wordt een link gelegd met een buur die enkele dagen ervoor met pesticiden gespoten heeft. Stierven de jongen doordat ze vergiftigde rupsen aten?

In 2018 ontvingen we een pak meer meldingen dan anders. Had de bestrijding van de buxusmot hier misschien iets mee te maken? Velt vzw en Vogelbescherming Vlaanderen onderzoeken via een Citizen Science-project deze lente of er effectief sporen van pesticiden kunnen worden teruggevonden in kool- en pimpelmeesjongen. Help jij mee?

Heb jij een nestkast in de tuin waarbij het aanvliegen van voedsel voor de jongen van de ene dag op de andere stopt? Zijn alle jongen gestorven? Doe dan het volgende:
-Stop de kool- of pimpelmees (of meerdere mezen) in een plastic zakje.
-Maak een briefje met daarop de datum waarop je de mees (of mezen) vond, de soort (kool- of pimpelmees), je adres, telefoonnummer en e-mailadres.
-Steek het zakje met de dode mees (of mezen) en het briefje in een tweede zakje. En bewaar het vervolgens in je diepvries.

Deel via dit formulier je gegevens met ons.

Wij nemen contact met je op voor de ophaling van de dode mees (of mezen). Dit zal gebeuren vóór 30 juni. Wij bezorgen alles aan een labo, waar de mogelijke aanwezigheid van pesticiden zal onderzocht worden.

Bron: Sosmezen.be
Foto: Pixabay

Facebook56
Twitter
Follow Me
Tweet