Laatste nieuws:
Tuininrichting voor de eekhoorn

Tuininrichting voor de eekhoorn

Wanneer je de eekhoorn door de bomen ziet vliegen, van tak naar tak met zijn scherpe klauwtjes kriskras naar boven ziet klimmen, slaat de bewondering vaak toe.

De beste kans om er een te spotten is ’s morgens vroeg of in de middag, omdat ze dan het meest actief zijn met het zoeken van voedsel. De eekhoorn houdt geen winterslaap, in plaats daarvan houdt hij zich bij koude dagen in zijn nest verborgen en bezoekt hij op betere dagen ‘s morgens zijn wintervoorraad.

Heb je een eekhoorn in de tuin, dan heb je een acrobaatje die je blijft verrassen

De eekhoorn wordt als een schattig diertje beschouwd. Eekhoorntjes zijn slim, behendig en hebben lef. Ook zijn het een beetje einzelgängers, die zich prima vermaken in hun eentje. Er zijn wereldwijd ongeveer veertig soorten eekhoorns, maar in ons land komt officieel alleen de rode – of gewone eekhoorn voor. Ze variëren van kleur van oranjerood tot kastanje- of donkerbruin, veelal met een helder witte buik. Daarnaast hebben ze een grote pluimstaart. In het najaar hebben ze grote pluimen op hun oren. Het is een knaagdier en zijn Latijnse naam Sciurus Vulgaris betekent ‘gewone schaduwstaart’.

Eekhoorn lokken met een diervriendelijke tuininrichting

-Zorg dat je voldoende grote bomen in je tuin hebt waarin de eekhoorn kan huizen, naar eten zoeken en kan schuilen. Aaneengesloten bomen vindt de eekhoorn het leukst. -Favorieten zijn eikenbomen, beukenbomen en hazelaars.
-Hang een voedersilo met aangepast eekhoornvoer.
-Wat je ook mag aanbieden: ongezouten pinda’s, zonnebloempitten, hazelnoten, walnoten, rozijnen, beukennootjes.
-De eekhoorn maakt een bolvormig nest. Bij vrij hangende nesten wordt de buitenkant gemaakt van twijgen en bladeren en de binnenzijde zacht bekleed met bast, mos en gras. Het zijn bollen, ongeveer dertig centimeter in diameter. In boomholtes en nestkasten is de zachte binnenlaag meestal voldoende, zeker als er maar weinig plaats is. Zorg ervoor dat de eekhoorn nestmateriaal kan vinden in je tuin. Je kunt dus overwegen een nestkast voor eekhoorns op te hangen. Belangrijk daarbij is dat deze vooral hoog in een boom moet hangen, zeker op vijf meter hoogte. Je kunt de inrichting ook al wat comfort geven door er gras, mos of wol in te leggen.
-Eekhoorns en vele andere dieren kunnen niet voldoende vocht uit hun voedsel halen en moeten dus regelmatig drinken. Maak daarom een drinkplaats met water op een veilige plek.

Tuininrichting voor de eekhoorn

Hoe je eekhoorns naar je tuin lokt

Het zal je niet verrassen, maar eekhoorns lok je inderdaad met voedsel. Vooral in het voorjaar en de zomer is een eekhoorn volop bezig met het zoeken van verschillende soorten voedsel, voor zichzelf maar ook voor zijn jongen. Als je wil dat het voedsel écht alleen bij de eekhoorns terecht komt en niet bij eksters, kraaien en gaaien, dan kun je ervoor kiezen om een speciaal eekhoorn voederhuisje op te hangen in plaats van het los in de tuin te strooien. Deze huisjes zijn op zo’n manier ontworpen dat alleen eekhoorns het voer uit het huisje kunnen halen door het dakje op te tillen. In de herfst eten ze extra veel om een vetreserve aan te leggen. Ook verzamelen ze extra voedsel om de wintermaanden door te komen. Ze verstoppen eten in boomholtes of in de grond. Dankzij hun reukvermogen kunnen zij dit verstopte voedsel weer terugvinden. Maar doordat ze niet alles terug kunnen vinden dragen eekhoorns bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos of landelijke tuinen.

Jonge eekhoorns in de tuin

De eekhoorn is een zoogdier, de draagtijd is ongeveer 38 dagen. De twee tot zes jongen worden naakt, blind en hulpeloos geboren. Na zeven weken verlaten de jongen het nest en kunnen dan als zelfstandig worden beschouwd.

Bron: Tuindingen.nl
Foto’s: Noordernieuws.be

Facebook70
Twitter
Follow Me
Tweet