Laatste nieuws:
Fase rood in natuurgebieden

Fase rood in natuurgebieden

In brandgevaarlijke natuurdomeinen geldt momenteel risicofase ROOD. Dat meldt het Agentschap voor Natuur & Bos. Er wordt afgeraden om te wandelen in brandgevoelig natuurgebied zoals heide, maar een verbod geldt er niet.

Vanaf april/mei breekt steevast een brandgevaarlijke periode aan voor (naald)bos- en heidegebieden.

MOMENTEEL GELDT RISICOFASE ROOD.

Rood betekent acuut gevaar! De toegang tot het gebied wordt afgeraden. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden elke dag bemand.

Extreme droogte = pas op in natuurgebieden

Er is momenteel een extreem hoog brandgevaar in natuurgebieden in de provincie Antwerpen. Code rood werd dan ook afgekondigd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Toegang tot bos-en heidegebieden wordt afgeraden. De boodschap is helder en herhalen we nogmaals: gebruik je gezond verstand en wees waakzaam. De natuur is immers kurkdroog. We vragen aan de mensen om extra waakzaam te zijn en problemen onmiddellijk te melden via het noodnummer 112.

Ter herinnering: er geldt nog steeds een rook-en vuurverbod in natuurgebieden in de provincie Antwerpen. Vuur maken is dan ook absoluut verboden.

Uiteraard is dit voor de mensen geen leuk nieuws. Ook de coronamaatregelen blijven immers van kracht. De voorbije weken is duidelijk gebleken dat de natuur dichtbij een welkome plek is om even te onthaasten. Toch raden we nu af om de droge natuur in te trekken.

Alvast nog enkele extra tips voor wie er toch even op uit wil trekken:

– blijf aan de rand van het bos of natuurgebied
– laat geen blinkend materiaal rondslingeren
– blijf de coronamaatregelen respecteren, zoals voldoende afstand houden en in beweging blijven

Wat te doen bij brand?

-verlaat de gevarenzone zo snel en veilig mogelijk
-bel 112
-geef een zo goed mogelijke plaatsomschrijving
-waarschuw andere wandelaars en fietsers terwijl je het natuurgebied verlaat

Risicofases natuurgebieden

De risicofases – groen, geel, oranje en rood – zijn gebaseerd op de Brand Waarschuwings Index Antwerpen-Noord (berekend door MeteoWing Luchtmacht op basis van metingen in Deurne) en op de M8 Index (berekend door het ANB-meetstation Ekopower op het militair domein Klein Schietveld in Kapellen).

Meer informatie vind je hier.

Bron: gemeente Kapellen
Foto: Pixabay

Facebook189
Twitter
Follow Me
Tweet