Laatste nieuws:
Wat is azijnzuur (ethaanzuur)

Wat is azijnzuur?

Azijnzuur, ook wel ethaanzuur genoemd, is een heldere, kleurloze vloeistof met een scherpe, azijnachtige geur. Het is een eenvoudig carbonzuur en een van de meest gebruikte organische verbindingen in verschillende industrieën. Azijnzuur is van nature aanwezig in azijn en draagt bij aan de zure smaak en sterke geur.

In termen van chemische samenstelling bestaat azijnzuur uit twee koolstofatomen, vier waterstofatomen en twee zuurstofatomen met de chemische formule CH3COOH. Het is geclassificeerd als een zwak zuur en kan dissociëren in water, waarbij waterstofionen (H+) vrijkomen.

Azijnzuur – kent talloze toepassingen in diverse sectoren. Het wordt veel gebruikt als voedselconserveermiddel, smaakstof en pH-regelaar in de voedingsindustrie. Het dient ook als een belangrijk ingrediënt bij de productie van verschillende chemicaliën, waaronder kunststoffen, oplosmiddelen, kleurstoffen en farmaceutische producten. Bovendien speelt azijnzuur een cruciale rol in industrieën zoals de landbouw, textiel en schoonmaak.

Hoewel azijnzuur in tal van industriële toepassingen wordt gebruikt, is het belangrijk er voorzichtig mee om te gaan, omdat het de huid, ogen en luchtwegen kan irriteren. Bij het werken met azijnzuur moeten passende veiligheidsmaatregelen worden genomen om de persoonlijke veiligheid te garanderen en mogelijke gevaren te voorkomen.

Chemische eigenschappen en gebruik in reacties

Azijnzuur, met zijn veelzijdige eigenschappen, is betrokken bij een verscheidenheid aan reacties in verschillende industrieën. Opmerkelijke reacties waarbij azijnzuur wordt gebruikt zijn onder meer:

  • Verestering: Azijnzuur kan in aanwezigheid van een zure katalysator reageren met alcoholen om esters te vormen. Deze reactie, bekend als verestering, wordt vaak gebruikt bij de productie van geur-, smaak- en oplosmiddelen.
  • Acetylering: Azijnzuur kan acetyleringsreacties ondergaan waarbij het reageert met verbindingen die hydroxyl- of aminogroepen bevatten om acetylderivaten te vormen. Dit proces wordt gebruikt bij de synthese van farmaceutische producten, kleurstoffen en celluloseacetaat, een belangrijk ingrediënt bij de productie van films en vezels.
  • Oxidatie: Deze reacties zijn belangrijk bij de productie van celluloseacetaat, azijnzuuranhydride en verschillende organische verbindingen die in de farmaceutische en chemische industrie worden gebruikt.
  • Hydrolyse: Azijnzuur kan hydrolysereacties ondergaan in aanwezigheid van water, resulterend in de vorming van azijnzuur of zijn zouten. Dit proces wordt gebruikt bij de productie van azijn, waarbij azijnzuurbacteriën ethanol via een reeks hydrolysereacties omzetten in azijnzuur.
  • Condensatie: Azijnzuur kan deelnemen aan condensatiereacties zoals aldolcondensatie, waarbij het combineert met carbonylverbindingen om β-hydroxyketonen te vormen. Deze reactie is waardevol bij de synthese van complexe organische verbindingen en farmaceutische tussenproducten.
Waar kun je azijnzuur van hoge kwaliteit kopen?

Bij de aanschaf van een chemische verbinding is het belangrijk ervoor te zorgen dat deze afkomstig is van een betrouwbare leverancier. We raden u aan het assortiment chemische producten van Chemist EU te verkennen, aangezien azijnzuur CAS 64-19-17 hier ook beschikbaar is. Waarom is deze leverancier goed voor uw laboratorium?

  1. Redelijke azijnzuurprijs: de kosten zijn afhankelijk van de concentratie van het product en het volume ervan. Chemist EU biedt een gemiddelde prijs voor oplossingen van hoge kwaliteit.
  2. Betrouwbaarheid: Het is een gecertificeerde leverancier van chemische verbindingen en apparatuur die voldoet aan alle wettelijke eisen die aan bedrijven in deze sector worden gesteld. Het informeert elke potentiële koper dat de Eindgebruikersverklaring mogelijk vereist is voor de aankoop.
  3. Veilige levering: De leverancier werkt samen met leveringspartners die garanderen dat de oplossing wordt geleverd onder omstandigheden waarbij alle belangrijke eigenschappen behouden blijven.
  4. Groot assortiment: Chemist EU toont een breed scala aan chemische oplossingen en apparatuur voor laboratoriumexperimenten.

Om de aankoop optimaal te maken, moet u vertrouwd raken met de eigenschappen van zuur en de specialisten in de winkel raadplegen over verdere maatregelen om juridische complicaties te voorkomen.