Laatste nieuws:
TA Brasschaat voorziet gratis menstruatieproducten

TA Brasschaat voorziet gratis menstruatieproducten

In het GO! Technisch Atheneum (TA) Brasschaat wordt op Internationale Vrouwendag (8 maart) het officiële startschot gegeven voor een nieuw project rond menstruatiewelzijn. Goed GeRegeld wil leerlingen de mogelijkheid aanbieden om gratis toegang te krijgen tot verzorgingsproducten, alsook de nodige vormingen aanbieden. Want nog te veel vrouwen weten niet hoe ze met menstruatie en de verzorging moeten omgaan. De gemeente Brasschaat zorgt voor de aankoop van alle materialen.

TA is pilootschool

Goed GeRegeld werd opgestart vanuit de lessen levensbeschouwing in het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, maar is intussen uitgegroeid naar een project voor alle Vlaamse scholen, over de onderwijsnetten heen. Het is een initiatief van drie leerkrachten om menstruatiearmoede op de kaart te zetten: https://www.goedgeregeld.be/missie. Het TA is pilootschool in Brasschaat, maar ondertussen is er vanuit verschillende Brasschaatse scholen al interesse én zijn er al verschillende mee op de kar gesprongen. Onder andere ook het Gemeentelijk Instituut Brasschaat (GIB).

Materiële deprivatie

En dat blijkt meer dan nodig te zijn. Zo zou 5% van de Vlaamse meisjes al eens wegblijven van school, omdat ze geen geld hebben om menstruatieproducten te kunnen kopen. 65% van de meisjes in ‘materiële deprivatie’ zoekt een andere oplossing als ze geen materiaal ter beschikking hebben. Bijvoorbeeld een dubbelgevouwen zakdoek, wat extra gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Mooie samenwerking

“Dit project is een mooie samenwerking tussen ‘Onderwijs en Welzijn’. Graag willen we dan ook alle Brasschaatse scholen steun aanbieden om mee in dit mooie én waardevolle project te stappen”, verduidelijken schepen voor Onderwijs Inez Ven en schepen voor Maatschappelijk Welzijn Karina Hans. Het project Goed GeRegeld richt zich op verschillende aspecten van menstruatiewelzijn: educatieve workshops over menstruatie, menstruatieproducten aanbieden op school en taboes doorbreken. Op die manier wil de school een inclusieve en ondersteunende omgeving zijn voor alle leerlingen.

Gesteund

Directeur van GO! TA Brasschaat, Stig Van Heurck, uitte zijn enthousiasme over het project en benadrukte het belang van menstruatiewelzijn in het onderwijs. “Door dit project te lanceren, willen we niet alleen het bewustzijn vergroten over menstruatiegerelateerde kwesties, maar ook een plaats creëren waarin leerlingen zich gesteund voelen tijdens hun menstruatieperiode.”

Basisrecht

Met Goed GeRegeld gaan heel wat Vlaamse scholen samenwerkingen aan, omdat maandverband en tampons een basisrecht zouden moeten zijn voor alle meisjes. In Brasschaat zijn de gemeente Brasschaat en de Christelijke Mutualiteiten (CM) zo partner geworden. Het is geen toeval dat het Technisch Atheneum van Brasschaat kiest voor Internationale Vrouwendag om dit project aan te kondigen. De school wil gendergelijkheid bevorderen en menstruatiegerelateerde ongelijkheid aanpakken op een dag die wereldwijd aandacht heeft voor de fundamentele rechten van meisjes en vouwen.

Bron: gemeente Brasschaat
Foto: Pixabay