Christel Nelen - Hobby honden - Siberische Husky en Alaskan Malamute

De bijzondere hobby van… Christel Nelen!

Dieren, de meeste mensen zijn er dol op en kunnen zich een huis zonder niet voorstellen. Dat geldt ook voor Christel Nelen (53). Christel heeft altijd dieren gehad, vooral katten, maar haar Alaskan malamute en Siberische husky zijn haar grote liefdes.

Gek op katten

“Vroeger hadden we thuis altijd katten en ik ben nog gek op katten”, vertelt Christel. “Ik heb ze zelf ook altijd gehad, vanaf het moment dat ik het huis uit ging. Vooral dat eigenwijze vind ik heerlijk. In 1995 kocht ik, eigenlijk impulsief, een rottweiler van nog geen jaar oud, Sheba. Ik voelde instinctief dat het goed zou gaan met onze kat Molly en dat was inderdaad zo. Vanaf het eerste moment, vanuit zowel de kat als de hond. Zelf heb ik ervaren dat het bovendien heel goed was voor mij. Ik was meteen dol op haar, net als mijn man.”

Sheba en Molly de poes
Sheba en Molly de poes
Bluejean

“Honden zijn moeilijk zindelijk te krijgen, althans, dat is mijn ervaring. Tijdens het zindelijk maken dacht ik wel eens: ‘Dat kom nooit goed.’ Maar alles ging prima verder, zo prima dat ik nog een rottweiler kocht, een al wat oudere hond, Bluejean. De eigenaars konden er door tijdgebrek niet goed meer voor zorgen. Maar ze hielden heel veel van haar en zochten een goed thuis. Ze zijn naderhand nog diverse malen komen kijken en waren heel blij dat ze zo goed terecht was gekomen.”

Christel Nelen - Hobby honden - Siberische Husky en Alaskan Malamute - (c) Noordernieuws.be 2021 - HDB_4255s

Bobby

“Toen Sheba en Bluejean elkaar voor het eerst zagen, hebben ze elkaar even goed aangepakt. Maar dat was slechts heel even, toen was uitgemaakt hoe de verhoudingen lagen. Daarna konden ze perfect met elkaar en katje Molly opschieten. Bluejean is dertien jaar geworden. Nadat ze was overleden kwam er een Maltezertje bij, Bobby. Ik ging bij kennissen langs die een nestje hadden en mijn zoon was meteen verliefd. En ook dat ging weer super met Sheba en Molly.”

Lady en Barouchka - Christel Nelen - Hobby honden - Husky en Malamute - (c) Noordernieuws.be 2021 - 20131202_111130s80
Lady en Barouchka
Gedragsregels

“Op een gegeven moment had ik alleen Sheba nog. Toen zij overleed heb ik meteen een Berner sennen gekocht, Barouchka. Ik kon niet tegen een leeg huis, zonder hond. Qua gedrag ben ik altijd behoorlijk kordaat bij ze geweest. Ik tolereer veel en ze mogen veel, maar nutteloos blaffen bijvoorbeeld niet. Ze hebben hun eigen slaapplaats en mogen niet bij ons in de slaapkamer. En zo nog meer regels waar ze zich aan moeten houden. Baruschka hebben we tien jaar mogen hebben, samen met Batay, een Jack Russell.”

Christel Nelen - Hobby honden - Husky en Malamute - (c) Noordernieuws.be 2021 - IMG-20210727-WA0005s80

Lady en Tala

“We hadden twee honden toen er een kennis belde. Ze hadden ‘Lady’, een malamute, waar ze vanwege gezondheidsredenen niet meer optimaal voor konden zorgen. Ik dacht: ‘Als die met Barouchka op kan schieten mag ze blijven. Van Batay wist ik dat wel, die vond alles goed, dat was de makkelijkste hond die je kon hebben. En zo kwam Lady bij ons. Maar Baruschka overleed en via via kwam ik uit bij Tala, een Siberische husky. Lady en Tala waren allebei een jaar oud toen ze bij me kwamen. Tala was stikblij dat ze weer bij andere honden in huis kwam, dus dat klikte meteen.”

Christel Nelen - Hobby honden - Husky en Malamute - (c) Noordernieuws.be 2021 - 13s80
Lady, Tala en Batay
Poolhonden, warmte en afkoelen

“Tala en Lady zijn allebei poolhonden. Alle honden die we gehad hebben, hadden veel beweging nodig en deze nog meer. Ze worden in de Scandinavische landen als sledehond gebruikt. Moeiteloos trekken ze, samen met meerdere andere poolhonden, de sledes en ze vinden het geweldig. Die lopen daar wel zo’n 65 kilometer per dag. Als het hier warm is, dan zien ze in ons klimaat wel af. Ik bevries dan water een bakken van een liter en doe die in hun drinkwater. Dan blijft dat meerdere uren fris en koel, dat herhaal ik meerdere malen per dag. Daarbij zet ik speciaal voor hen de mobiele airco aan en achter in de tuin is altijd schaduw genoeg met koele plekken waar ze lekker kunnen liggen. Ik zal ze nooit natspuiten om af te laten koelen. Om te beginnen vinden ze dat niet fijn, maar het schijnt bovendien niet goed te zijn om ze op die manier af te laten koelen.”

Christel Nelen - Hobby honden - Husky en Malamute - (c) Noordernieuws.be 2021 - IMG-20210727-WA0001

Dikke husky

“Als ze ruiven moet je ze veel kammen, want hun vacht vraagt veel verzorging. Kammen vinden ze jammer genoeg niet zo fijn, dus pluk ik ze veel als ze ruiven, wat ze twee keer per jaar doen. Een malamute is forser dan een husky, daarom denken veel mensen dat Lady een dikke husky is. Niet dus. Een Malamute heeft een bredere kop, daardoor staan de oren verder uit elkaar en de oren zijn kleiner. Nu ik Lady en Tala heb moet ik zeggen dat dit echt mijn favoriete hondenrassen zijn. Een husky is eigenwijs, net als een kat en katten vind ik nog steeds geweldig!”

Christel Nelen - Hobby honden - Husky en Malamute - (c) Noordernieuws.be 2021 - FB_IMG_1512814731447
Tala als pup

“Zolang Lady en Tala nog leven, zal er geen hond bij komen. Althans, dat heb ik me voorgenomen. Maar honden zullen er altijd zijn!”

NN

Foto’s: Christel Nelen, Noordernieuws.be

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Heb jij ook zo’n bijzondere hobby waar je graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen je graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat je in Essen of omgeving woont.

Copyright: Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!