Laatste nieuws:
Symon Festen - Hobby Malamute Husky's

De bijzondere hobby van… Symon Festen!

In 2000 werd Symon Festen (55) op slag verliefd op een Malamute, een sledehond en grotere versie van de husky. Dit was de basis voor zijn grote liefde voor husky’s, die nooit meer is overgegaan.

Aanbiddelijk bolletje wol

“Ik ging bij een vriendin op bezoek en die had een bolletje wol lopen, waar ik op slag verliefd op werd”, vertelt Symon. “Dat bleek een Malamute te zijn. Malamutes hebben een M op hun voorhoofd en een husky heeft altijd een witte punt aan zijn staart. Een vriendin, die een kennel heeft voor poolhonden, ging naar een camper trail en vroeg of ik meeging. Camper trails zijn sledehondenwedstrijden zonder sneeuw, die gedaan worden met een step of een karretje.”

107 Symon Festen - Hobby Malamute Husky's - Noordernieuws.be 2020 - IMG-20151130-WA0076

Layla en Maya

“Dat was echt heel leuk om te zien hoe ze dat deden en ik was echt onder de indruk van de kracht van die dieren! Naast dat ik genoot van de wedstrijd, kwam ik er ook een heel leuke vrouw tegen, Sandra, met wie ik ondertussen alweer een paar jaar getrouwd ben. Sandra had twee husky’s, vrouwtjes, en die hebben we nog steeds. Met die ene, Maya, ben ik gaan trainen met een step. Met de andere, Layla, kan dat helaas niet. Layla heeft epilepsie en mag zich niet te druk maken. Zolang dat niet gebeurt, gaat het goed.”

104 Symon Festen - Hobby Malamute Husky's - Noordernieuws.be 2020 - 20180919_153855
Maya
Hoge snelheid

“De eerste keer dat ik met Maya ging trainen, ging niet zo goed. Maya wilde graag, maar ik was angstig. Het deel van de step waar je op staat is erg klein, maar je bereikt wel snelheden van veertig kilometer per uur! Je hebt de hond ook niet beet, die zit met een soort antenne aan de step vast. Je hebt alleen twee kleine remmetjes om langzamer te gaan of te stoppen. Je gebruikt vaste commando’s, maar daar luisterde ze toen nog niet naar. Dat moest ze nog leren.”

105 Symon Festen - Hobby Malamute Husky's - Noordernieuws.be 2020 - 20180922_164314
Layla
In de sneeuw: een geweldige ervaring!

“Door naar vrijwel alle wedstrijden in België en Nederland te gaan heb ik mijn angst weten te overwinnen. Ik wilde zien wie er allemaal op zo’n step gingen, hoe ze dat deden en stelde de mensen veel vragen. Nadien ging ik het dan met Maya in de straat proberen. Mijn vrouw en ik zijn naar Thüringer-Wald (Dld) gegaan, om te kijken naar husky’s als sledehond in de sneeuw. Het was een enorme ervaring om te zien hoe die honden dat doen, hoe ze genieten en blij en enthousiast ze zelf zijn na zo’n rit. Het was geweldig om dat te zien. Na die week dacht ik: ‘Dat wil ik ook!’.

112 Symon Festen - Hobby Malamute Husky's - Noordernieuws.be 2020 - received_1191083804315771

Oefenen in Oostvoorne

“Samen met een paar kennissen ben ik met Maya in Oostvoorne gaan oefenen, in de duinen met een wedstrijdstep. Ik vertrok als laatste, want ik dacht: dan houd ik de anderen niet op. Maar ik had beter als eerste kunnen gaan, want Maya was zo enthousiast dat ze niet bij te houden was. Je kan alleen in de winter oefenen, want in de zomer is het daar veel te warm voor. De temperatuur en de luchtvochtigheidsgraad mogen bij elkaar opgeteld niet boven de honderd komen.”

109 Symon Festen - Hobby Malamute Husky's - Noordernieuws.be 2020 - IMG-20160421-WA0011

Snel oververhit

“Husky’s hebben een heel dichte ondervacht die de warmte goed vasthoudt en in de winter de kou heel goed buitenhoudt. Dus als ze in de zomer té actief zijn, raken ze snel oververhit. Al vinden ze het heerlijk om lui in de zon te liggen. Zodra ik de riemen pak, worden ze hyperactief. Maya denkt vaak dat ze een poes is. Als ik dan op de zetel zit, springt ze op de leuning achter me en gaat in mijn nek liggen. Dat is heel erg lief, maar ook erg warm.”

108 Symon Festen - Hobby Malamute Husky's - Noordernieuws.be 2020 - IMG-20160409-WA0002

Erg aanhankelijk

“Het zijn heel erg aanhankelijke dieren. Als je weg bent geweest en je komt thuis, dan zijn ze zo blij en hun gejank gaat dan door merg en been. Als ik van mijn werk kwam, zaten ze al te wachten en aten zelfs niet tot ik er was. Nu ik ander werk doe en veel thuis ben, zijn ze nog steeds door het dolle heen als ik maar even ben weggeweest.”

106 Symon Festen - Hobby Malamute Husky's - Noordernieuws.be 2020 - 20190122_154530

Sterk en eigenwijs

“Het zijn geen erg grote honden, maar relatief erg sterk. Ik heb eens gezien hoe een groep van 26 husky’s voor een Leopardtank werd gespannen. Die trokken ze gewoon vooruit! Ze zijn ook erg eigenwijs. Als ze iets niet willen, dan doen ze het ook niet. Een heerlijke eigenschap!

Foto’s: Symon Festen

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook76
Twitter
Follow Me
Tweet