Laatste nieuws:
Open Vld Kalmthout wil opcentiemen voor ondernemers tijdelijk verlagen
Inneke Bosmans

Reactie Open Vld Kalmthout op lokale economische maatregelen

Open Vld Kalmthout is verheugd dat het gemeentebestuur 300.000 euro vrijmaakt voor lokale economische maatregelen omwille van de Coronacrisis. We roepen wel op om de 500 euro hinderpremie open te stellen naar meer zelfstandigen en extra maatregelen klaar te houden.

Het gemeentebestuur van Kalmthout neemt, na overleg tussen de fractieleiders, drie grote maatregelen om de lokale economie te ondersteunen. Het voorziet een platform voor ondernemers met een overzicht van Kalmthoutse webshops, afhaalmaaltijden en de aankoop van cadeaubons. Dit naar aanleiding van een voorstel dat gemeenteraadslid voor Open Vld Kalmthout, Inneke Bosmans, voorlegde op het schepencollege van 16 maart 2020.

Kalmthoutcheque

Ten tweede zal er een Kalmthoutcheque van tien euro per Kalmthoutenaar worden uitgegeven om de lokale economie weer aan te zwengelen na de Coronacrisis. Dit komt recht uit ons verkiezingsprogramma en is inderdaad een goed hulpmiddel. Open Vld Kalmthout vindt het echter niet meer dan eerlijk dat die bon niet gebruikt zou kunnen worden bij handelaars die niet verplicht moeten sluiten (bv. bakkers of supermarkten).

Hinderpremie

Het bestuur voorziet ook een eenmalige opleg van 500 euro per getroffen handelszaak wanneer deze onder het stelsel ‘verplichte sluiting’ valt. Hier pleit Open Vld Kalmthout om dit open te trekken. Denk maar aan een kapper die zijn zaak sluit, omdat hij zich niet veilig meer voelt of een verhuurbedrijf in de evenementensector dat nu enkele maanden geen werk meer kan doen. Die zelfstandigen moeten ook aanspraak kunnen maken op zo’n hinderpremie.

Opschorting belastingen en concessies

Open Vld Kalmthout vraagt ook de tijdelijke opschorting van de lokale belasting op nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie, omdat deze winkels ook getroffen worden door de maatregelen van de federale overheid. Wij vragen ook dat het gemeentebestuur de lopende concessies voor horecazaken, bv. De Zwarte Hond, opschort.

Onroerende voorheffing op handelsuitbatingen

Op dit moment weten we niet hoe zwaar onze lokale economie gaat afzien na deze crisis. Het lijkt ons dan ook wijs om enkele maatregelen in het gareel te hebben voor als er een diepe recessie volgt. Daarom vroegen we of het bestuur wil bekijken of er geen vermindering/opschorting van onroerende voorheffing op handelsuitbatingen kan worden toegepast op de opcentiemen van de gemeente Kalmthout. Of op zijn minst toch de mogelijkheid tot uitstel van betaling. De financiële gevolgen voor ondernemers zullen zich immers geruime tijd laten voelen en deze tegemoetkoming zou minstens zoveel impact hebben als de éénmalige ondersteuning.

Bron en foto: Open Vld Kalmthout

Facebook29
Twitter
Follow Me
Tweet