Laatste nieuws:
Provincie Antwerpen helpt gemeenten zoeken naar extra verwarmingscoaches
Koen, verwarmingscoach in Putte - © Ilse Prinsen

Provincie Antwerpen helpt gemeenten zoeken naar extra verwarmingscoaches

Tot 30 september zoeken de Antwerpse gemeenten nog extra vrijwillige verwarmingscoaches. Als verwarmingscoach help je gezinnen bij het zuiniger en klimaatvriendelijker verwarmen van hun woning. Provincie Antwerpen coördineert de actie en ondersteunt de gemeenten waar mogelijk.

Deze winter gaan de verwarmingscoaches opnieuw op pad. Als verwarmingscoach help je gezinnen bij het zuiniger verwarmen van hun woning. Zo bespaart dat gezin niet alleen tot 165 euro op de energiefactuur, maar ook 0,4 ton CO2 per stookseizoen.

De meeste gemeenten ondertekenden het Burgemeesterconvenant of een ander klimaatengagement om de CO2-uitstoot op hun grondgebied te verlagen. Om hen daarbij te ondersteunen, startte provincie Antwerpen een vrijwilligerswerking op om de uitstoot door de verwarming van huishoudens te reduceren. “Naast onze eigen inspanningen om onze organisatie klimaatneutraal te maken tegen 2020, ondersteunen we als provincie de gemeentebesturen waar het kan en nodig is”, licht Jan De Haes, gedeputeerde voor milieu en natuur toe. “Als provincie kunnen we aan dit soort acties een extra dimensie toevoegen. Onze experten begeleiden de gemeenten bij de zoektocht naar en de opleiding van extra vrijwilligers.”

Vorig jaar was de actie een succes. In 35 gemeenten gingen 32 vrijwillige verwarmingscoaches bij 371 huishoudens thuis verwarmingsadvies geven. Dit jaar zoeken de gemeenten extra vrijwilligers om het team verwarmingscoaches uit te breiden en zo nog meer gezinnen verder te kunnen helpen. Geïnteresseerden kunnen zich tot 30 september inschrijven via www.provincieantwerpen.be (zoek op “verwarmingscoach”) of door een mailtje te sturen naar verwarmingscoaches@provincieantwerpen.be.

Wat doet een verwarmingscoach? Is dit iets voor jou?

Als verwarmingscoach hoef je geen verwarmingsspecialist te zijn. Je krijgt heel wat ondersteuning vanuit de provincie: materiaal, checklists om mee te nemen naar de huisbezoeken, een verzekering en een opleiding door Kamp C (provinciaal centrum voor Duurzaam Bouwen en Wonen).

Ben je vriendelijk, energiebewust, actief, sociaal betrokken en mondig genoeg om de verwarmingstips duidelijk over te brengen? Wil je graag bijleren tijdens een interessante ervaring? Dan is dit misschien iets voor jou? Naast een sympathieke beloning mag je vooral veel erkenning en positieve reacties verwachten. Want door bij de mensen thuis te komen, kan je hen echt advies en tips op maat geven.

“Het geeft veel voldoening om anderen te helpen.”, vertelt Koen, verwarmingscoach in Putte. Hij heeft de voorbije jaren heel wat huisbezoeken afgelegd en wil zijn interesse voor energiebesparing graag met anderen delen. “Ik merk dat heel wat mensen niet bezig zijn met hun energieverbruik. Maar door hier af en toe bij stil te staan, kan je heel wat uitsparen. Ik wijs de mensen graag de weg en geef aan waarop ze moeten letten.”

Bron en foto: Provincie Antwerpen

Facebook19
Twitter
Follow Me
Tweet