Laatste nieuws:
Ken jij de regels voor speedpedelecs

Ken jij de regels voor speedpedelecs?

Volgens de wegcode is een speedpedelec geen ‘fiets’, maar een bromfiets ‘klasse P’. De regels daarvoor lopen grotendeels gelijk met die voor een gewone bromfiets klasse B (tot 45 km/u).

Wat zeggen de verkeersregels over de speedpedelec?

-Je moet het fietspad gebruiken, in de juiste rijrichting, op wegen waar de maximumsnelheid hoger is dan 50 km/u.
-Op andere wegen heb je de keuze, tenzij de verkeersborden aangeven dat een bepaalde weg verboden is.
-Je mag niet rijden in parken of op andere ‘trage wegen’. Ook gemengde voet- en fietspaden zijn verboden voor speedpedelecs.
-In een fietsstraat mag je andere fietsers niet voorbijsteken.
-In een voetgangerszone – waar bijvoorbeeld ook de voetgangerstunnel in Antwerpen onder valt – neem je de speedpedelec bij de hand.
-De maximumsnelheid geldt uiteraard ook voor speedpedelecs. Op plaatsen met een maximumsnelheid van 30 km/u of minder moet je die dus ook respecteren.

Zorg voor de juiste uitrusting en papieren

-Je hebt een rijbewijs nodig. Dat kan een rijbewijs zijn voor een bromfiets of voor een ander voertuig (uitgezonderd het rijbewijs G voor landbouwvoertuigen).
-Je moet je speedpedelec inschrijven bij de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen), net zoals een auto. Je zult dan ook een nummerplaatje krijgen om te bevestigen op de fiets. Om je speedpedelec in te schrijven, heb je het gelijkvormigheidsattest nodig dat je krijgt bij de aankoop. Koop je een tweedehands speedpedelec, vraag dan zeker om het inschrijvingsbewijs en het gelijkvormigheidsattest bij de vorige eigenaar.
-Een specifieke verzekering is enkel verplicht voor voertuigen die zich autonoom kunnen voortbewegen zonder dat je trapt. Biedt jouw exemplaar enkel trapondersteuning, dan is een verzekering niet verplicht.
-Je moet altijd een helm dragen.
-De fiets moet ontworpen zijn als speedpedelec. Je mag dus geen gewone fiets, ligfiets of driewieler ombouwen.
-Zorg ervoor dat je speedpedelec uitgerust is volgens de wettelijke voorschriften. Die kunnen verschillen van de voorschriften voor andere fietsen. Zo moet een speedpedelec een achteruitkijkspiegel en een claxon hebben.

Denk aan de andere weggebruikers

-Je rijdt een stuk sneller dan andere fietsers. Wees hoffelijk en vertraag of wijk uit als je andere weggebruikers voorbijfietst.
-Waarschuw met de claxon waar nodig.
-Kijk extra uit voor voetgangers die oversteken of zich op het fietspad zouden bevinden.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook95
Twitter
Follow Me
Tweet