Laatste nieuws:
Pakketbezorger of oplichter aan de deur

Pakketbezorger of oplichter aan de deur?

Mensen die aan de voordeur opgelicht worden door iemand die zich voordoet als post/pakketbezorger. Het zijn voornamelijk oudere mensen die de dupe worden van deze oplichtingspraktijken

Sluwe werkwijze

De werkwijze is als volgt: een bezorger belt aan bij de woning en overhandigt een pakketje. De bezorger meldt dat er nog een klein bedrag betaald moet worden. Dit bijvoorbeeld omdat ze of al eerder aan de deur zijn geweest terwijl er niemand thuis was en hier geld voor willen. Of omdat het een cadeautje is en de afzender de verzendkosten vergeten is te betalen. De kosten kunnen niet contant worden betaald, alleen via de pin. De bezorger houdt het bankpasje onder/bij een apparaat. Op dit moment wisselt hij het bankpasje om voor een ander gelijkend pasje en geeft dit aan je terug. Hierna vertrekt de bezorger en wordt er geld van je rekening gehaald.

Neem niks aan

Wanneer er een pakket bij je wordt aangeboden welke je niet hebt besteld of waarvoor nog betaald moet worden, neem dit dan niet aan. Kijk goed of de bezorger wel echt werkzaam is bij bijvoorbeeld Bpost of PostNL. Vraag desnoods naar de afzender. Is de afzender niet bekend bij je en/of kun je die niet bereiken, laat het pakket retour gaan en sluit de voordeur.

Niet pinnen aan de deur

De politie adviseert om niet in te gaan op telefonische vragen over uw bankgegevens. Ook raadt de politie af om aan de deur te pinnen voor portokosten voor een pakketje. Geef in geen enkel geval uw bankpas of pincode af. Ook niet als iemand van de ‘bank’ of de ‘politie’ belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor u. Mocht er iemand bij u aan de deur staan en u vertrouwt zijn of haar verhaal niet, bel dan direct de politie. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen er uitzagen die bij u aan de deur stonden en noteer eventueel een kenteken. Op die manier helpt u de politie om daders van babbeltrucs aan te kunnen houden.

Bron: Politie.nl
Foto: Pixabay

Facebook136
Twitter
Follow Me
Tweet