Laatste nieuws:
N-VA/PLE wint met twee stemmen verschil

N-VA/PLE wint met twee stemmen verschil!

Zojuist is de officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Essen bekend geworden. Daaruit blijkt dat N-VA/PLE met 3759 stemmen, goed voor 10 zetels, de grootste partij van Essen is geworden. Daarmee haalt de partij twee stemmen meer dan CD&V, de partij van burgemeester van Gaston Tichelt die het deze verkiezingen met ruim 300 voorkeursstemmen minder moet stellen. CD&V verliest daarmee een zetel in de raad. In totaal hebben 10.836 mensen hun stem uitgebracht. De kans is aanwezig dat de huidige coalitie van CD&V en sp.a ook de komende zes jaar Essen zullen besturen. Dit ondanks dat N-VA/PLE de grootste partij is met 10 zetels. Opvallend is ook dat Vlaams Belang na een korte afwezigheid terugkeert in de gemeenteraad met twee zetels. Voor het Essen’s Belang is er geen zetel.

Burgemeester verliest fors binnen eigen achterban

Gaston van Tichelt is met 1690 voorkeursstemmen nog altijd de persoon met de meeste voorkeurstemmen in Essen. Toch moest hij het deze verkiezingen stellen met 1690 stemmen tegenover 2016 stemmen in 2012. Daarmee kan gesteld worden dat de CD&V-kiezer niet onverdeeld positief is over de rol van de uittredende burgemeester tijdens de afgelopen 6 jaar. Als partij moet CD&V slechts een licht verlies incasseren en lijkt het er niet op dat de partij is afgestraft.

Coalitie

De huidige coalitie heeft met deze uitslag 52,5% van de stemmen binnengehaald. Zes jaar geleden was dit 52,2%, waarmee gesteld kan worden dat het huidige bestuur niet is afgestraft voor het beleid van de afgelopen 6 jaar. Het CD&V leverde een klein beetje in en sp.a won een beetje. De kans is zeer groot dat zowel CD&V en sp.a de samenwerking voortzetten, ondanks dat N-VA/PLE als grootste partij nu de onderhandelingen kan openen. Een andere optie zou nog zijn dat N-VA/PLE en sp.a, die politiek gezien misschien wel meer raakvlakken met elkaar hebben, een nieuwe coalitie aangaan. Daar zou in ieder geval gehoor worden gegeven aan de kiezers als we kijken naar de partijen die hebben gewonnen. Een andere optie zou zijn dat CD&V en N-VA/PLE een ruime meerderheid gaan vormen, maar die kans is niet heel groot.

Hoe zag het eruit in 2012?

In 2012 waren er in totaal 10478 stemmen uitgebracht en was CD&V met 3658 stemmen de grootste partij van Essen. Dit was goed voor 34,9% van de stemmen. Tweede partij was N-VA/PLE met 3144 stemmen, goed voor 30% van de stemmen. De partij s.pa moest het in 2012 stellen mer 1816 stemmen, waarmee zij 17,3% van de stemmen behaalden. Het Vlaams Belang kwam uit op 822 stemmen, zo’n 7,8% van de stemmen. Hiermee waren zij net iets groter dan Open VLD, die met 7,2% uiteindelijk 753 kiezers achter zich wisten. De Piratenpartij wist in 2012 met 285 geen zetel te behalen in de gemeenteraad. Uiteindelijk was de zetelverdeling als volgt:
1 . CD&V met 10 zetels
2 . NV-A/PLE met 9 zetels
3.  sp.a met 4 zetels
4.  Vlaams belang met 1 zetel
5.  Open Vld met 1 zetel

Overpeinzingen

De kiezer heeft gesproken. De huidige coalitie handhaaft zich, maar verliest ondanks een kleine winst toch een zetel. Hiermee blijft er een meerderheid van 1 zetel. N-VA/PLE is wederom gestegen in het aantal zetels en mag zich de komende zes jaar de grootste partij van Essen noemen. Het is te hopen dat het stemgedrag van de kiezers mee wordt afgewogen in de vorming van een nieuw bestuur. Blijft de huidige burgemeester bijvoorbeeld aan en wat doet sp.a? Zij lijken een belangrijke rol te hebben voor de uiteindelijke nieuwe coalitie. De kans is groot dat er al op dit moment van schrijven een akkoord is tussen de huidige partijen, maar het zou goed zijn als er ook serieus wordt gekeken naar andere opties.

VL

Facebook164
Twitter
Follow Me
Tweet