Laatste nieuws:
maak je tuin winterklaar 7 praktische tips

Maak je tuin winterklaar: 7 praktische tips

Is de eerste wintervorst al achter de rug? Wordt het kouder en donkerder? Dan maakt je tuin zich klaar voor een winterslaap. Om ervoor te zorgen dat je tuin in het voorjaar schittert als nooit tevoren, kan je nu al actie ondernemen.

Om je tuin net voor de winter goed te onderhouden, geven we hieronder enkele concrete en gemakkelijk uit te voeren tips. Je tuin winterklaar maken, doe je voordat de vorst in de grond zit. Het mag dus overdag nog niet vriezen.

1. Maai je gras en verwijder de bladeren
Maai je gras voor het echt begint te vriezen. Het is belangrijk om het gemaaide gras en de gevallen bladeren meteen weg te halen, om vergeeld of afgestorven gras te vermijden.

2. Snoei
De herfst is voor heel wat planten de ideale periode om te snoeien, zoals fruitbomen, buxus en klimop. Wees echter niet te wild met je heggenschaar.

3. Bescherm je planten tegen nachtvorst
Dit kan je doen door ze af te dekken met bladeren, humus, aarde of turf. Laat de gevallen bladeren zoveel mogelijk liggen, behalve op gras, natuurlijk. Geef je planten geen extra meststoffen. Een extra groeischeut in een vriesperiode kan echt dodelijk zijn.

4. Ruim je tuin op
De winter is al kaal genoeg. Maar dat betekent niet dat je tuin vol met rommel moet liggen. Ruim je tuinslang op als je wil dat het niet bevriest en zet je bloempotten binnen. Veeg ook de bladeren van je paden en van je terras. Zo voorkom je pijnlijke en gênante ongelukken.

5. Bescherm buitenkranen
Om te voorkomen dat je buitenkranen kapotvriezen, kan je ze best afsluiten door de watertoevoer af te sluiten en al het overtollige water uit de kraan te laten lopen. Kan je de kraan niet afsluiten? Dan bind je er best een doek rond, waarna je er een plastic zak rond doet.

6. Breng wat leven in de tuin
Een wintertuin kan soms kaal overkomen. Plaats daarom overdekte voederplanken of –bollen om vogels aan te trekken. Zo zorg je ervoor dat vogels in de winter kunnen overleven, terwijl je geniet van hun vlieg- en zangkunsten.

7. Bescherm je tuinvijver
Heb je een tuinvijver? Zorg dan dat je de verdorde stukken planten en bladeren eruit haalt. Let er ook op dat de vijver nooit volledig met ijs overdekt geraakt. Zo kan er zuurstoftekort ontstaan, wat uiteraard niet goed is voor je vissen.

Bron: Hebbes.be
Foto: Pixabay

JV

Facebook9
Twitter
Follow Me
Tweet