Laatste nieuws:
Marleen van Staveren - Loopbaanadviseur - Noordernieuws.be - zwart-wit - u95

Trots op mijn beroep: Marleen van Staveren vertelt!

Op je werk vanwege je functie als P&O adviseur regelmatig geconfronteerd worden met het ontslag van je collega’s laat je niet koud. Marleen van Staveren (58) vond het vreselijk en besloot dat ze iets moest doen.

Slecht nieuwsgesprekken

“Vanwege mijn functie moest ik altijd aanwezig zijn bij die ‘slecht nieuws’ gesprekken. De directie nam het besluit, maar ik zat er altijd bij. Ik had daar veel moeite mee en zei dan: ‘ik ga je helpen.’ Ik hielp ze met emotionele en praktische zaken en ik merkte dat ze veel aan mijn hulp hadden. Praktische zaken zijn bijvoorbeeld het aanvragen van een werkeloosheidsuitkering, schrijven van sollicitatiebrieven, het opstellen van een goed c.v., vacatures delen, … Op emotioneel gebied hielp ik ze door veel met ze te praten, hun verdriet een plaats te geven en ze dan weer met een lach op hun gezicht hun toekomst tegemoet zien lopen.”

Dromen van mijn eigen bedrijf
“Helaas kon ik in mijn werk maar tot op zekere hoogte met ze mee gaan. Ik kon niet met ze de diepte van hun situatie ingaan of ze van begin tot eind helpen. Na de ontslagdatum kon ik helemaal niets meer voor ze doen of voor ze betekenen. Tijdens een gesprek met iemand van een testleverancier (psychologische, persoonlijkheids- en capaciteitstesten) werd me verteld: ‘Als je je certificeert, kun je zelf testen gaan afnemen die nodig zijn voor een beroepskeuze.’ Ik heb die certificaten gehaald en begon te dromen van mijn eigen bedrijf.”

 
Denk nooit dat het niet meer goed komt 
 

Ztap

“Via LinkedIn werd ik benaderd door een kennis voor een klus bij het bedrijf waar hij op personeelszaken werkte: het beschrijven van 140 functies. Maar om dat te kunnen en mogen doen, moest ik me meteen inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daar moet je een bedrijfsnaam voor hebben en een bedrijfsbeschrijving. Die klus ging uiteindelijk niet door, maar mijn loopbaanadviesbureau Ztap was geboren.”

Marleen van Staveren - Loopbaanadviseur - Board Vision

Visionboard

“Ik wilde mensen op moeilijke momenten weer op stap helpen en vertrouwen geven in hun toekomst. Ik begin altijd met een intake om te kijken of er een klik is. Want mensen moeten vertrouwen in je hebben. De volgende stap is om in 1 of 2 sessies geestelijk en emotioneel de deur van het oude bedrijf dicht te doen. Als dat doorlopen is, tast ik af of ze klaar zijn om de deur te openen naar een nieuwe uitdaging. Wat wil ik, wat kan ik en wat past bij mij. Dat onderzoek ik met testen en creatieve opdrachten, zoals een visionboard. Een bord met als thema: hoe ziet mijn leven er over 5 jaar uit.”

Visualiseren van je doelen

“Die doelen schrijven of plakken we op dat bord. Dat levert heel veel op en geeft de cliënt heel verrassende en onverwachte resultaten. Zelf maak ik ook ieder jaar zo’n bord. Soms spreek ik mensen weer na een aantal jaren en die zeggen dan vaak: ‘Zo raar, een heleboel dingen van dat bord zijn uitgekomen.’”

 

Door te visualiseren dat je dromen daglicht gaan zien, komen er kansen op je pad.

Veel dingen heb je al in je hoofd

“Ik doe veel met visualiseren. Heel veel dingen heb je namelijk al in je hoofd. Door te visualiseren dat je dromen daglicht gaan zien, komen er kansen op je pad. Mijn cliënten kwamen eerst via via bij me terecht, tegenwoordig krijg ik via een branchevereniging ook heel veel cliënten. In het begin was het heel spannend en twijfelde ik op veel vlakken of ik wel voldeed. Maar bij elk gesprek zakte die twijfel weg, omdat ik al snel een ‘klik’ met de mensen heb.”

Steuntje in de rug

“Mijn motivatie en enthousiasme om iemand te helpen namen als snel de overhand en ik vergat mijn twijfels. Ik zorg ook altijd voor een laagdrempelige sfeer, met iets lekkers en gezelligheid. Bij vrijwel iedere nieuwe cliënt lukt het me ze aan een nieuwe baan te helpen. Maar, dat doen ze uiteindelijk zelf! Ik geef ze alleen het steuntje in de rug. Zelf komen ze met de mooiste ideeën en door te vragen krijgen ze helderheid. Stap voor stap ontwikkelt zich dan een plan, dat ze zelf kunnen uitvoeren.”

Ga niet alleen met je problemen op stap
“Ik ga nog steeds door met me te ontwikkelen en bij te scholen. Om steeds directer bij de dingen te komen die mensen bezighouden. Zodat ze hun trauma’s kunnen verwerken en door kunnen gaan met hun leven. Dat ligt allemaal meer op het coachingsvlak, maar beïnvloedt de loopbaan ook vaak. Sessies met cliënten kunnen heel vermoeiend zijn, dan ben je daarna echt leeg. Maar ik word er altijd blij van, vooral als ik de vooruitgang zie. Denk nooit dat het niet meer goed komt, ga niet alleen met je problemen op stap. Hulp en opleidingen dienen zich op de meest onverwachte momenten aan.”

Ik ben op de wereld om mensen te helpen en met ze op zoek te gaan naar hun toekomst

Trots op mijn beroep

“Ik ben trots als iemand vanuit een heel diep dal weer blij in het leven staat. Als iemand naar aanleiding van het traject een onverwachte en gedurfde keuze heeft gemaakt en ook daadwerkelijk succes heeft! Ik ben op de wereld om mensen te helpen en met ze op zoek te gaan naar hun toekomst.”

www.ztap.nl

Grote foto: Carin du Burck-Groeneveld

LW

Facebook19
Twitter
Follow Me
Tweet