Laatste nieuws:
Let op voor zogenaamde bankmedewerkers!

Let op voor zogenaamde bankmedewerkers!

De laatste maand merken we op dat meer en meer zogenaamde bankmedewerkers in onze regio kaarten van slachtoffers komen ophalen. Het slachtoffer wordt vaak eerst telefonisch gecontacteerd, mogelijk zelfs met het oproepnummer van de bank zelf (dit heet spoofing). Ze doen zich voor als een medewerker van hun bank en zeggen dat ze verdachte transacties zien op het rekeningnummer van het slachtoffer. Ze stellen voor om een bankmedewerker langs te sturen om de kaart op te halen en veilig te stellen. Gezien ze bellen met het oproepnummer van de bank, is het vertrouwen gewekt. Echter ze vervalsen het oproepnummer op een eenvoudige wijze en het is dus zeker geen garantie dat dit van uw bank is!

Politieuniform en kogelwerend vest

Gisteren werd in Kalmthout niet aangebeld door een zogenaamde bankmedewerker, maar door een politieman in uniform, inclusief kogelwerend vest. Aanleiding was cardstop die hen contacteerde over een zogenaamde hacking van hun bank account. De valse medewerker aan de telefoon deelt mee aan het slachtoffer dat een politieman zo snel mogelijk hun kaart en GSM komt ophalen. Na enige tijd staat een man in politieuniform en kogelwerend vest voor de deur, die zowel de bankkaart als de GSM en pincode meeneemt. Uiteraard gaat het hier om valse collega’s, maar we merken op dat ze gewiekster aan het werk gaan.

Angst aanjagen

Ook worden soms slachtoffers angst aangejaagd door aan te geven dat een bende inbrekers zijn opgepakt in de omgeving van het slachtoffer. Zo hebben ze gezien op een kaartje dat ze van plan waren om bij het slachtoffer in te breken. Spijtig genoeg hebben ze niet alle verdachten kunnen oppakken, dus voor alle zekerheid stellen ze voor om alle juwelen, kostbare bezittingen en geld te komen ophalen.

Bankmedewerkers halen uw kaart niet op

Vraag steeds een legitimatiekaart aan de collega’s bij enige twijfel! Een bankmedewerker zal ook niet uw bankkaart komen ophalen. En als u telefoon krijgt van een bekend oproepnummer (bank, cardstop, politie), stel voor om terug te bellen, leg in en bel het door u gekende nummer. Zo bent u steeds zeker dat u met de legitieme instantie aan de lijn hangt.

Geef uw kaarten aan niemand, zelfs niet als u ze door twee knipt!
Uw pincode van de bankkaart is en blijft van u, laat u niet opjagen en wees alert!

Bron: PZ Grens
Foto: Pixabay

Facebook40
Twitter
Follow Me
Tweet