Lagere school Sint-Jozef opent eerste fietsstraat van Essen

Lagere school Sint-Jozef opent eerste fietsstraat van Essen

Eerste van zes fietsstraten gerealiseerd

Op woensdag 8 januari kunnen de kinderen van de lagere school Sint-Jozef – in Essen beter bekend als de Potlodenschool – veiliger door de Maststraat fietsen. Over een lengte van 300 meter, tussen de Epicealaan en de Moerkantsebaan, legde de gemeente eind december een fietsstraat aan. Nu woensdag openen de leerlingen deze straat officieel.

Programma

Om 11:45 verzamelen de leerlingen en leerkrachten aan het podium (Maststraat 2). Peter Francken, directeur van de Potlodenschool, en Brigitte Quick, schepen van Mobiliteit, geven uitleg over de verkeersregels en de vele voordelen die een fietsstraat biedt.
Elke klas knipt een lintje door en nadien fietsen de scholieren met hun versierde fietsen en steps naar huis.

Veiligere schoolomgeving

Met deze fietsstraten wil de gemeente straten of straatdelen veiliger maken voor fietsers. De inrichting en het karakter van de straat zorgt ervoor dat auto’s minder geneigd zijn om deze route te gebruiken. In een fietsstraat krijgen fietsers altijd voorrang op gemotoriseerd verkeer. Auto’s mogen fietsers niet inhalen, de snelheid is voor alle voertuigen beperkt tot 30 km/u en fietsers mogen de rechterhelft volledig in beslag nemen.

In totaal komen er zes fietsstraten

In totaal komen er de komende jaren minstens zes fietsstraten bij in onze gemeente en dat vooral in schoolomgevingen. Voor de automobilist is het even aanpassen, maar in de praktijk verandert er weinig. De straten die veranderen in fietsstraten zijn reeds of worden – met de invoering van de snelheidszones 30-50-70 km/u – zone 30-straten. Het enige verschil is dat je geen fietsers mag inhalen.

Bron: gemeente Essen
Foto: Google Street View

Facebook232
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!