Laatste nieuws:
Koel slapen tijdens warme nachten - 10 verkoelende tips

Koel slapen tijdens warme nachten – 10 verkoelende tips

Het is warm, je hebt geen airco en je komt niet in slaap. Ben je op zoek naar verkoelende tips? Dan ben je hier op het juiste adres.

1. Maak je eigen low-tech airco

Vul een paar plastic flessen met water (niet helemaal vol, anders kunnen ze barsten) en plaats ze in de vriezer. Je kunt zoveel flessen invriezen als je wilt. Plaats nu een ventilator in je slaapkamer en plaats de flessen met bevroren water ervoor. De lucht blaast langs de koude flessen en zal afkoelen. Uiteraard zullen de flessen langzaam ontdooien en zal de werking afnemen. Het belangrijkste is echter dat je in slaap kunt komen, en dat kost je hooguit een halfuur.

Zorg dat je de flessen plaatst in een bak waar de condens in kan worden opgevangen. Er ontstaat namelijk een plasje water rondom de flessen, en je wilt niet verrast worden door opgekruld laminaat!

Het kost even wat moeite, maar deze tip werkt geweldig. Zeker in kleinere ruimtes. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je de ramen en deuren gesloten houdt.

Tip: Gooi ook meteen een klein flesje water in de vriezer. Zo kun je ‘s nachts lekker koud water drinken als je het warm krijgt.

2. Trek de koele buitenlucht naar binnen

Is het buiten lekker afgekoeld maar is het binnen nog steeds benauwd? Trek de koelere buitenlucht dan naar binnen. Zorg dat je in je slaapkamer een raam open hebt staan. Zet een flinke ventilator in de deuropening en zorg dat hij niet je kamer maar je gang in blaast – op de hoogste stand. Je ventilator zal langzaam de warme lucht uit de kamer ‘zuigen’. Vanwege dit kleine luchtdrukverschil zal er koele lucht door het raam naar binnen worden gezogen. Je kunt je ventilator ook voor het raam plaatsen

3. Laat de warme lucht opstijgen

Warme lucht stijgt omhoog. Hier kun je dankbaar gebruik van maken als je bijvoorbeeld een vliering hebt. Zorg dat de warme lucht naar boven kan stijgen en zorg dat er beneden koele buitenlucht naar binnen kan.
Gooi de tuindeur open. Of houd die juist gesloten, open je slaapkamerraam en open op de hoogste etage een raam. Gecombineerd met een ventilator in je raam kun je zo de warme lucht je huis uit jagen.

4. Eindig met koud water

Spring even onder de douche en eindig met koud water. Je hoeft geen ijskoude douche te nemen, maar net even iets kouder dan comfortabel is. Op die manier koelt je lichaam (voor een tijdje) af. Als je direct erna in bed stapt blijft je lichaam nog even koel, genoeg om rustig in slaap te vallen.

5. Trek je dekbed uit de hoes

Veel mensen hebben ‘s nachts graag iets over zich heen, ook al is het bloedheet. Trek je dekbed uit je hoes, en slaap direct onder je dekbedhoes.
Slaap je toch liever onder je dekbed? Richt dan je ventilator op je lichaam (liefst niet op je gezicht). Je krijgt het al snel koud, waardoor je lekkerder slaapt onder je dekbed.

6. Zet je ventilator zacht

Als je het warm hebt dan ga je zweten. Je koelt weer af als je zweet verdampt. Hiervoor heb je vaak maar een klein briesje nodig. Zet je ventilator in de laagste stand, gericht op je lichaam. Soms is het lekker om hem te laten zwenken, maar dat moet je even uitproberen.

Richt hem niet op je gezicht. Zo voorkom je dat je de volgende dag brak wakker wordt met een loopneus en droge ogen.

7. Houd je hoofd koel

Op vakantie in warme landen hebben de meeste mensen geen last van de warmte ‘s nachts. Die gaan gewoon lekker liggen en vallen in slaap. Aan de ene kant omdat op vakantie minder uitmaakt, maar aan de andere kant omdat je het verwacht.

Slaap jij ook prima op vakantie? Herinner jezelf er dan aan dat je gewoon rustig kunt gaan liggen en in slaap kunt vallen. Warmte is geen ramp. Adem gewoon rustig in en uit en val in slaap.

Tip: Heb je last van het geluid van je ventilator, of van de geluiden buiten? Draag dan oordopjes. Zo kun je toch lekker stil slapen.

8. Trek natte sokken aan

Ja, het klinkt misschien vreemd – maar het werkt als een prima! Maak een paar sokken nat, leg een handdoek aan je voeteneind, trek je sokken aan en val in slaap met koele voeten. Richt – voor extra effect – je ventilator op je voeten.

Zolang het water uit je sokken verdampt wordt je huid gekoeld, waardoor je hele bloedsomloop afkoelt. Het is niet per definitie de meest comfortabele manier om in slaap te vallen – maar als je het écht warm hebt dan neem je die afname in comfort natuurlijk voor lief.

9. Slaap in de buitenlucht

Wie zegt dat je binnenshuis moet slapen tijdens warme nachten? Gooi gewoon je matras in de tuin of op het balkon en slaap lekker onder de sterren. Je kunt je eigen matras naar buiten gooien, maar als je bang bent voor viezigheid, pak dan het logeermatras (of die van de slaapbank) of gebruik je kampeeruitrusting (luchtbed of stretcher).
Je kunt ook een tentje opzetten in de tuin, hoewel dat ook nog warm kan zijn vanwege de beperkte luchtcirculatie. Je kunt ook overwegen om met een laken een klein hoofd-tentje te bouwen, om muggen en daglicht in je gezicht te verminderen. Smeer je sowieso in met een goede insectenspray als er muggen of andere bijtende/prikkende insecten voorkomen in je tuin.
Gebruik eventueel een oogmasker om niet om vijf uur wakker te worden van de opkomende zon. Tenzij je juist op zoek bent naar dat natuurlijke gevoel natuurlijk.
En vooral: geniet van je verfrissende avontuur! Buiten slapen in je eigen buitenruimte levert je mogelijk niet het meest uitgeruste gevoel op – maar het geeft je een wél een lekker avontuurlijk gevoel.

Tip: Heb je geen buitenruimte? Onderzoek dan wat de koelste ruimte in het huis is en leg daar je matras neer. Vaak is het in de woonkamer koeler dan in de slaapkamer (de kelder – ook een optie als muizen en vocht, schimmel en bronchitis geen probleem voor je zijn).

10. Bereid je voor op de hitte

Ook in ons klimaat is het regelmatig warm en broeierig. Als je het moeilijk vindt om te slapen met zulke dagen, kan het slim zijn om wat wapens in huis te hebben tegen de hitte:

  • Investeer in een goede ventilator. Eentje die stil is (ook als hij zwenkt), die genoeg kracht heeft en misschien zelfs een timer of afstandsbediening heeft (zodat je je bed niet uit hoeft als je het koud krijgt).
  • Ga een stapje omhoog met een aircooler. Een aircooler is een tussenvorm tussen een airco en een ventilator. Je kunt hem vullen met water of zelfs ijs en hiermee koelt en zuivert hij de lucht. Het verbruikt ook veel minder stroom dan een airco. Een goede oplossing voor ons klimaat.
  • Beheers je klimaat met een mobiele airco. Met een mobiele airco kun je iedere ruimte op de gewenste koele temperatuur brengen. Het kost meer energie en de lucht wordt droog, maar het wordt wel koel. En dat is een uitkomst als je het moet doen met een bloedhete zolderkamer waar het dak nog warmte uitstraalt.
Als je echt niet in slaap komt

Heb je alle tips uitgevoerd maar vind je het nog steeds moeilijk om in slaap te komen? Overweeg dan wat melatonine te slikken. Melatonine is een lichaamseigen stof die slaperig maakt. Het wordt aangemaakt als het donker wordt. Slechts een beetje extra melatonine zorgt er bij veel mensen voor dat ze zo vertrokken zijn en de warmte helemaal vergeten. En omdat het een lichaamseigen stof is, word je ‘s nachts gewoon wakker als er iets aan de hand is. En voel je je – na een paar minuten – gewoon fris en alert. Begin met een dosis van 1mg of minder. Dit kan ervoor zorgen dat je tóch voldoende slaap krijgt ondanks de hitte.

Bron: SoChicken
Foto: Pixabay

Eerder verschenen op Noordernieuws: Maak je eigen airco!

Facebook23
Twitter
Follow Me
Tweet